headershadow

Latest Blogposts

Endurance (leren) rijden in Namibië

Mail Offerte | Reserveren Aanbiedingen | Blog | Pers|  Facebook | Gastenboek |

Land: Namibië Vliegen op: Windhoek
Paardrijden: Endurance tochten Pick-up & Transfers: Ja
Duur: 7 nachten/6 dagen rijden Kilometers per dag: 35 tot 80 km of +
Periode: feb-okt zie schema Niveau: Redelijk gevorderd en fit!
Paarden: Arabieren Accommodatie: guesthouses
Rijdstijl: Endurance en Trail Max.Gewicht: 80 kg

Rijd een endurance wedstrijd op een fitte en getrainde Arabier in de prachtige natuur van Namibië
Bijzonderheden: uw host is een gepassioneerde endurance amazone
Prijsindicatie: € 2.674

Uw gids Ingeborg is een gevorderde endurance ruiter die regelmatig met haar Okapuka-Arabieren aan nationale en internationale wedstrijden deelneemt.  Een van haar paarden won de prestigieuze 'Endurance Paard van het Jaar' award in 2007.

Ook kunt u deelnemen aan een competitieve endurance rit op een van de Okapuka paarden. U wordt door Ingeborg of een van haar medewerkers de hele rit begeleid. De afstand die u aflegt wordt door Ingeborg vastgesteld en is afhankelijk van uw uithoudingsvermogen, uw conditie en de lokale omstandigheden. Het kan variëren van 30km tot 80 km of voor de ervaren endurance ruiter meer.

okapuka

Ter voorbereiding voor de endurance rit arriveert u een paar dagen eerder op Okapuka Lodge. In de dagen van aanloop naar het evenement worden u twee paarden toegewezen die u vervolgens elke dag in het wildreservaat rijdt. U besteedt aandacht en tijd aan het beoefenen van uw draf en het hele proces. Zelfs wanneer u niet eerder heeft meegedaan zal Ingeborg u laten zien wat nodig is, zodat u weet wat te verwachten op de dag zelf. Indien u reeds een endurance ruiter bent geniet u ongetwijfeld van deze mooie sport in dit prachtige Afrikaanse land.

U zult op de vrijdag voldoende tijd krijgen om u voor te bereiden voor uw tocht. Op de zaterdag is er een vroege start en afhankelijk van het te verwachten weer zal de rit rond 06:00 uur starten. Met een gemiddelde snelheid van 16-18 kilometer per uur bereikt u de finish in de vroege middag. Daarna is er een prijsuitreiking en diner. Op zondag kunt u inpakken en terug naar Okapuka gaan. U krijgt een groom om u te helpen bij het evenement, maar er wordt verwacht dat u actief uw paard mee verzorgt.

U dient vanzelfsprekend een zelfverzekerde ruiter te zijn die alle gangen goed beheerst en met een responsief en voorwaarts paard overweg kan in open land met heel gevarieerd terrein. Het tempo omvat stap, draf, galop en rengalop op tracks en opgedroogde rivierbeddingen. Maximum gewicht van de ruiter is 90 kg.

Het rijden/de paarden
De ruiterpaden doorkruisen een gebied van meer dan 85.000 hectare savanne en bergen.  U rijdt soms dichte bushveld of bosjes van Acacia-bomen; op andere momenten over zandpaden en droge rivierbeddingen die zich fantastisch lenen voor een rengalop. Er zijn ook uitdagende tochten de bergen in met boven op de berg een spectaculair uitzicht. Wanneer u een week op Okapuka verblijft heeft u voldoende gelegenheid om de verschillende delen van het reservaat te zien en zult u zeer waarschijnlijk de meeste wilde dieren spotten. U rijdt op prachtige (veelal prijswinnende) paarden. Ingeborg Hernes is eigenares van een fijne kudde raszuivere Arabieren, uitstekende trailpaarden, endurance paarden, hengsten, fokmerries en veulens. De groepsgrootte is maximaal zes gasten. U moet wel een zelfverzekerde gevorderde ruiter zijn en alle gangen goed beheersen. Men stapt, draaft, galopeert en gaat op sommige tracks en droge rivierbeddingen in rengalop. Maximaal gewicht is 85 kg.

Accommodatie
U verblijft in een van de ruime en comfortabele kamers op Okapuka met en-suite faciliteiten. Perfect voor wie na een stoffige en avontuurlijke rit graag wat luxe ervaart. De slaapkamers bevinden zich op korte loopafstand van het rietgedekte hoofdgebouw waar ook het restaurant en de bar te vinden zijn. Het restaurant staat bekend om zijn uitstekende gerechten en is gespecialiseerd in wildgerechten. Ook heeft het uitstekende wijnen. Het restaurant kijkt uit over een grasveld met een poel, waar tegen etenstijd veel dieren komen drinken. Niet-ruiters kunnen game drives maken met de jeep of wandelingen. Er is een sauna en een zwembad. Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan Windhoek (de markt of het winkelcentrum) of aan het nabijgelegen Okahandja dat een markt met houtsnijwerk heeft, erg leuk voor souveniers. Okapuka heeft 16 zeer comfortabele lodges die in tweeën opgedeeld zijn, alle op korte loopafstand van het hoofdgebouw. De kamers hebben een eigen badkamer met douche en zijn ingericht in een smaakvolle Afrikaanse stijl met tekeningen op de muren. Elke kamer heeft een ventilator aan het plafond, een koelkast en een telefoon. Ook heeft elke lodge een terras. Okapuka heeft ook een paar kamers in de buurt van de stallen, die modern en zeer ruim van opzet zijn. Deze hebben een eigen badkamer en zijn een iets meer basic dan de lodges. Men hanteert wel een éénpersoonstoeslag, tenzij u bereid bent een kamer te delen en die persoon er ook is. In de avond biedt de bar de perfecte setting voor het bekijken van de Warthog, Springbok en andere antilopen die vaak grazen op het grasveld voor de lodge.

Arrangement o.b.v. 7 nachten, maar langer blijven kan ook.
o.b.v. volpension, incl. paardrijden. Excl. vluchten, transfers, dranken, game drives en fooien.
Bij de Endurance Ride verlaat u uw kamer bij Okapuka Lodge voor twee nachten. Indien u dezelfde kamer wilt bij terugkomst, is er een toeslag in die zin dat u dan zeven overnachtingen betaalt.
Andere toeslagen

Prijzen (zie Okapuka)

Data Endurance
Om deel te nemen aan een FEI/CEI-wedstrijd dienen ruiters/amazones (en de paarden) een beginnersklasse te hebben uitgelopen (2 x 60km & 2 x 80km of 3 x 80km) en een FEI-registratie hebben. Alle niet-FEI-geregistreerde ruiters en paarden kunnen alleen aan de NERA (Namibian Endurance Ride Association) afstanden meedoen. Het is niet langer toegestaan om op twee opvolgende dagen met hetzelfde paard deel te nemen. Indien u twee aaneensluitende dagen wilt deelnemen, dient u twee paarden te hebben.

Endurance competition dates 2020

 • February 7 & 8 – Windhoek area (2 hour drive)
 • February 28 & 29 – Otjiwarongo area (4 hour drive)
 • April 3 & 4 – Tsumeb area (5 hour drive)
 • May 22 & 23 – Otjiwarongo area (4 hour drive)
 • June 19 & 20 – Windhoek area (2 hour drive)
 • July 3 & 4 – Tsumeb area (5 hour drive)
 • October 17 – Otjiwarongo area (4 hour drive)
 • October 30 & 31 – Windhoek area (2 hour drive)

De exacte locaties zijn nog niet bekend en daarmee het terrein ook nog niet. De tijden hierboven zijn daarom een indicatie. Deze tochten hebben een mooie relaxte atmosfeer. Er zijn op aanvraag meer tochten op de endurance kalender. Alle afstanden (20, 30, 40, 60, 80, 100 & 120km) zijn NERA. In oktober wanneer het warmer wordt, is de maximale afstand tijdens de competities 80km.

Gastruiters hoeven geen lid te zijn van een endurance club of al geoefende endurance ruiters te zijn, maar wel fit. Wie geen lid is, rijdt maximaal 80 km met een gemiddelde snelheid van 16km/per uur.

Okapuka Horse Safaris zal gesloten zijn voor de standaard safaris gedurende de onderstaande perioden waarin endurance wordt gereden.

 • February 3 / 10 – Windhoek ride
 • February 24 / March 2 – Otjiwarongo ride
 • March 30 / April 6 – Tsumeb ride
 • May 18 / 25 – Otjiwarongo ride
 • June 15 / 22 – Windhoek ride
 • June 29 / July 6 – Tsumeb ride
 • August 21 / 30 – Walvis Bay (more information on the Walvis Bay ride later)
 • October 12 / 19 – Otjiwarongo area
 • October 26 / November 2 – Windhoek area

Vliegen op Windhoek (via Johannesburg)
Wij adviseren u vluchten te boeken waarmee u 's-morgens vroeg in Johannesburg aankomt, zodat u kunt doorvliegen. Sinds 30 oktober 2016 vliegt bovendien de KLM nu op Windhoek, dus geen overstap meer nodig op Johannesburg. Wel maakt KLM een kleine tussenstop op Luanda in Angola, maar daar dat is geen overstap. Heen met KLM op dinsdag, vrijdag en zondag naar Windhoek. Op maandag, woensdag en zaterdag zijn de terugvluchten. In beide richtingen maakt het vliegtuig een korte tussenstop op Luanda in Angola.

Transfers Windhoek-Okapuka € 200 per auto retour vanaf de Luchthaven van Windhoek en € 110 retour vanaf Windhoek Stad. Max. 6 personen in de auto. Bij aankomst wacht u een welkomstdrankje.

Locatie
Gelegen op een halfuur naar het noorden rijden vanaf Windhoek. Er zijn wijdse steppen en vlakten maar ook bergen om te ontdekken.

Het weer
Voorjaar en najaar zijn mild. In de zomer is het heet (maar wel een prettige droge hitte). Winter kan nog steeds 20°C doen overdag, maar 's-nachts kan het zelfs vriezen.

Beste reistijd
Maart, april, oktober en november zijn de beste maanden om naar Namibië te reizen. De temperaturen zijn dan niet te warm en niet te koud. Daarnaast zijn dit de beste maanden om wild te spotten. En toch.... het is er echt altijd mooi, het hele jaar door, ook om te rijden.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Namibië.
Een visum is niet nodig als u korter dan 3 maanden in Namibië verblijft.

Gezondheid
Voor een bezoek aan Namibië is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. Er is in sommige delen van Namibië malaria (overigens is Okapuka malariavrij/low risk).

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Namibië 1 uur vroeger.
Tijdens onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later.

Uw host
Ontmoet Ingeborg Hernes uw host en gids bij Okapuka en zelf gepassioneerd endurance amazone en fokker van Arabische paarden. Ingeborg is van geboorte Noors, maar heeft haar lagere schooltijd in Nederland doorgebracht en spreekt daarom ook Nederlands.

Ingeborg Hernes

Reserveren
Wij kunnen beschikbaarheid voor u opvragen en een paardrijdvakantie voor u in optie nemen.
Bij reservering geldt een aanbetaling van 20%-40% afhankelijk van onze partnerlocatie.
Het restantbedrag van de reissom mag 10 weken voor vertrek worden voldaan.
De buitenlandse partner bepaalt altijd de prijs. U betaalt daarom nooit meer dan rechtstreeks.
Wij hanteren bovendien de beste prijsgarantie en verstrekken vanuit Paardenpas soms een korting.
Indien u bijvoorbeeld een KNHS-lidmaatschap heeft, ontvangt u 2,5% KNHS-ledenkorting.
U ontvangt van ons een uitgebreide persoonlijke reisitinerary met daarin alle voor u relevante informatie over uw reis, waaronder vluchten, aankomst, pick-up & transfers, uw hosts, gidsen, instructeurs, de paarden, uw accommodatie, verzekeringen, gezondheid, wat mee te nemen, uw programma, reisdocumenten en meer. U kunt ons e-mailen of gebruik maken van ons online reserveringsformulier.

Tl: +31(0)6-47310175 | E-mail: patricia@paardenpas.nl | Offerte-aanvraag |

 beste prijsgarantieknhsCollect Wolk Patricia 2015 jpg