headershadow

Latest Blogposts

Paardrijvakanties Frankrijk

Paardrijtrektochten in Frankrijk hebben een lange traditie en terecht. Het land is doorspekt met ruiterpaden (randonées), landweggetjes, rivieren om door te waden en de paarden te laten drinken en weilanden waardoor men kan rijden, stoppen voor een picknick en de paarden laten rollen. Onderweg soms hoge viaducten waar u met de paarden overheen rijdt, maar ook kleine Franse dorpjes. De Loire heeft vele kastelen en de Provence met de lavendervelden heeft menig schilder geïnspireerd. Rijden in de baai van Mont Saint Michel is betoverend. De Vienne is een verrukkelijk gebied om te rijden en ook hier heeft Paardenpas trektochten.

 

Frankrijk staat bekend om de Selle Français, een paardenras dat tevens te zien is bij de fameuze nationale rijdschool de Cadre Noir in Saumur en waarvan Paardenpas zelfs een trektocht er naar toe heeft. Het stamboek van dit ras ontstond toen kort na de Tweede Wereldoorlog de betekenis van het paard voor de tractie in de landbouw sterk terugliep. De Franse regering besloot meerdere regionale stamboeken te verenigen in een groter nationaal stamboek, om zo een brede basis te scheppen voor de fokkerij van een rijpaard dat geschikt is voor de sport. Het stamboek werd opgericht in 1958. De fokkers in Normandië waren de eersten die begonnen waren hun landbouwpaarden te veredelen met hoger in het bloed staande hengsten. De Anglo-Normandiër was dan ook een van de grondstenen van het ras. Veredeld werd met onder andere Anglo-Arabier en een klein percentage Engelse volbloed. Regionale rassen die aan de basis stonden waren Charolais, Corlay, Vendee, Anjou, Ain, en Ardenner. Frankrijk heeft wat betreft het fokken en veredelen van paarden een lange traditie, die terug te volgen is tot 1665 toen het eerste stamboek daar werd opgericht. Deze voorliefde voor de paardenfokkerij leidde uiteindelijk tot de Haras Nationaux, hetgeen een koepelorganisatie is van ruim twintig door de overheid erkende stamboeken.

Bovendien is de Franse cuisine befaamd. Voor ons Nederlanders is Frankrijk bovendien goed bereikbaar met de auto.

Mogen we gaan?
In het voor Nederlanders meest populaire vakantieland is het vanaf 15 juni mogelijk om op vakantie te gaan, mits het aantal besmettingen en de druk op de gezondheidszorg blijft afnemen. Wel moet Frankrijk nog formeel toestemming geven aan Nederlanders.

Wat is er open?
Winkels, markten, restaurants en cafés en hotels zijn in de meeste regio’s weer open. Ook toeristische attracties als stranden en attractieparken zijn sinds 2 juni weer open. Er mogen bijvoorbeeld maximaal tien personen aan een tafel zitten in de horeca en tussen de tafels moet één meter ruimte zitten. Voor de regio Parijs gelden strengere regels dan voor de rest van het land. Daar zijn alleen terrassen toegestaan en mogen cafés en restaurants op zijn vroegst op 21 juni weer open. Disneyland is ook nog dicht.

Wat zijn de regels?
Frankrijk verplicht het dragen van mondkapjes in het ov, openbare ruimtes en musea voor personen van 11 jaar en ouder. Verder geldt een verbod op groepsvorming van meer dan tien personen. Ook moet men een onderlinge afstand van een meter bewaren.

Bij het overtreden van de regels kunnen zondaars een boete van 135 euro krijgen voor een eerste overtreding, 200 euro voor een tweede en bij een derde overtreding binnen dertig dagen 3750 euro boete en een celstraf van zes maanden.