Latest Blogposts

Kálnoky Castle & Private Retreat Prince of Wales

|Roemenië | Trektochten Pers Mail Offerte | Reserveren Aanbieding | Vanaf € 1.180 |
• Vliegen op: Boekarest & Transfers van 3,5 uur per autobus door de bergen naar Miklósvár
Periode: april tot november | Vaste data
Duur: 7 dagen/6 nachten/5 dagen rijden of 3 dagen rijden |4-7 uur in zadel |ca. 150km
Niveau: voor redelijk gevorderde en fitte ruiters
Groepsgrootte: 2-8 pers Maximum gewicht: 95 kg
Paarden: Lippizaners en Hongaarse Cavalleriepaarden | Harnachement: veelzijdigheids
Accommodatie: guesthouses en privé huis van Prince Charles
Trektochten door ongerept Transsylvanië & verblijf in guesthouses & private retreat Prince Charles van Engeland

Kalnoky (33)
Reis naar een land en gebied waar de tijd heeft stilgestaan. Ver afgelegen in de onwaarschijnlijk mooie natuur rijdt u door weilanden, heuvels en bossen, onbegrensd door bouw of hekwerk. Schapen, varkens en geiten met herders en herdershonden leiden een leven zoals dieren dat horen te doen. Beekjes stromen zuiver over de stenen en van de waterbronnen kunt u nog drinken. Wees gast in de unieke traditionele huisjes in Hongaars Szekler en Duits Saksische stijl gebouwde dorpjes, waar u nauwelijks auto's tegenkomt maar paard en wagen des te meer. Beleef de langzame pas van leven in het Transylvanische dorpsleven en dineer bij de lokale bewoners. Uw host/gids laat u het hart van zijn cultuur en land beleven, waar paarden altijd al een rol speelden.

De paarden
De voorvaders van de adelijke familie Kálnoky (Graaf Tibor en Gravin Anna, uw hosts) vestigden zich in 1741 al in deze streek. Paarden hebben daarbij altijd een grote rol gespeeld. De Szeklers claimen af te stammen van Attila en de Hunnen. De paarden zijn dan ook Hussar’s Shagya-Arabian, Lipizzaners, de Hongaarse Cavalerie Gidran en kruisingen van Lipizzaner met bergponies. Ze variëren in hoogte, zijn werkwillig, hebben zeer vriendelijke karakters, zijn flexibel en gewend aan de tochten door dit landschap. Hun temperament is kalm en ze zijn gevoelig om te rijden. Aangezien elke ruiter en elk paard verschilt, wordt voorafgaand aan de tocht door Anna zelf gekeken naar de juiste match en ze is daar een meester in.
Kalnoky (148) Kalnoky (68)

Het rijden
Er wordt gereden met Engelse zadels met zadeltassen, waarin bijv. uw regenjas, een fles water (wordt verstrekt) en wat u verder nog wilt meenemen. De paarden worden met gewone trensbitten gereden. U dient alle gangen goed te beheersen in open terrein en fit genoeg om uren te kunnen doorbrengen in het zadel. U brengt doorgaans 3 tot 6 uur door in het zadel, met onderweg stops om de benen te strekken en te genieten van een eenvoudige picknicklunch. Uw bagage wordt door een back-up team vooruitgebracht naar uw volgend logeeradres. De tochten worden geleid door twee gidsen (vóór en achter), waarvan één Engels spreekt en u ook iets kan vertellen over de historie. Groepen zijn doorgaans niet groter dan acht personen, op verzoek kan een privégroep tien zijn. Het tempo is normaal, met veel stap om te genieten van de natuur, met hier en daar beklimmingen, maar zeker ook vele mogelijkheden voor draf en zowel rustige als pittige galopades omdat er zoveel open grasland is. Ook zijn de wegen erg rustig. Er zijn dunne bontjes op de zadels, maar u mag zelf ook een zitbontje of gelpad meenemen.

Count-Kalnoky-s-Riding-Holidays EJ-Romania-Transylvania-riding-trail_0006 Kalnoky (200)

Accommodatie
U verblijft in Miklósvár in gerestaureerde gasthuisjes daterend uit circa 1800 en die met Transylvanisch Szekler en Saksisch antiek zijn ingericht. De gebouwen zijn gerenoveerd en hebben hun originele charme behouden. Diner is in de wijnkelder.
Kalnoky (43) Kalnoky (17)
Iets verderop in de straat is het kasteel van de Graaf en Gravin Kálnoky. Hier zult u met de paarden komen en ook zult u een privérondleiding in het kasteel krijgen, dat inmiddels een museum is.

Kalnoky (36) Kalnoky (59)
Daarnaast verblijft u in het afgelegen Zálanpatak in de private retreat van The Prince of Wales Foundation, van Prince Charles van Engeland, die hier graag komt om de flora te bestuderen en van wie de Graaf en de Gravin het huis mogen gebruiken voor deze paardrijdvakanties waar u gast bent.
Worlds Ten Best Private Paradises, Vanity Fair 2012. Tevens is het opgenomen in National Geographic's "21 Places to Stay if You Care About the Planet", daarmee heeft Paardenpas in die lijst zelfs twee partnerlocaties, namelijk eveneens Los Potreros in Argentinië.
Kalnoky (186) Kalnoky (77)
De kamers zijn met antiek ingericht en ademen een rustieke charmante sfeer. Er is geen televisie of radio, wel zult u boeken aantreffen. Elke kamer heeft een en-suite badkamer in stijl (bad of douche) en er is een ketel met koffie & thee faciliteiten. Veelal heeft u aangrenzend een privébalkon. De mainhuose heeft een eetgedeelte (ontbijt en diner) en zitgedeelte bij de open haard.
Kalnoky (169) Kalnoky (236)
Tevens, om een brede indruk van het land te verkrijgen logeert u gedurende uw tocht op eenvoudige kamers bij lokale Roemenen thuis, die u een warm welkom zullen geven en waar u ook authentiek Roemeens zult dineren.

Programma
Dag 1 (Zondag)
U wordt opgewacht bij de luchthaven en naar Miklósvár/Miclosoara gereden. Dit dorpje was ooit onderdeel van het landgoed van de familie Kalnoky en het oude jachthuis, gelegen aan de rand van het dorp is nu Het Museum van Transylvanian Life. Dit gebied maakte ooit deel uit van het Oostenrijks-Hongaars rijk en werd Roemeens gedurende de eerste Wereldoorlog. De traditionele huisjes van het dorp zijn prachtig gerestaureerd en hebben grote tuinen met ooievaars op nabijgelegen daken. Vandaag ontmoet u uw gids of Gravin Anna Kálnoky. Zij zal met u bespreken welk paard u gedurende de trektocht zult rijden.
Kalnoky (33)EJ-Romania-Transylvania-riding-trail_0004
Dag 2 (Maandag)
Transfer naar de stallen bij Valea Crisului (Sepsikőröspatak, “Round Brook”) ca. 40 min met de auto. De tocht start met het beklimmen van een rots om boven hoge weilanden te bereiken met schitterende uitzichten over de Carpathen. We verlaten de dorpjes Kálnok en Zalán in de vallei, ontmoeten herders met hun kuddes en aan het einde van de dag dalen we af door de bossen om Malnas Bai (Málnásfürdő, “Raspberry Baths”) te bereiken waar we eenvoudig overnachten bij een jachtfamilie (badkamers mogelijk delen). In dit dorp kunt u na het rijden naar een kleine spa. Vandaag brengen we 4-5 uur door in het zadel.
Kalnoky (231)Malnas baiMalnas-Bai-20110124135652
Dag 3 (Dinsdag)
We klimmen naar het noordwesten de bossen van de Hatod regio in, waar zes dorpen het bos delen. Hier en daar zijn voetsporen van beren en wolven, al zult u ze niet snel treffen, zeker niet overdag, ze leven graag ongestoord en hebben u en de paarden lang in de gaten voordat u hen. Verder rondom de dode vulkaan “Murgo”,  dalen we af over de grassige weiden van de Batanii-dorpjes (“Nagy Bacon and Kis Bacon”) waar u een watermolen bezoekt en de koeien binnen zult zien lopen alvorens een Roemeens likeurtje en diner. Uw gastvrouw is uitermate vriendelijk en gastvrij. Vandaag ca. 5 uur in het zadel.
Kalnoky (154)Kalnoky (164) 20915306_124656478172282_7360787563995568355_n
Dag 4 (Woensdag)
We rijden richting het noordwesten door bossen en weilanden met hooi en gras en klimmen naar de Szép Arca (“mooi gezicht”) heuvel op de zuidelijke hellingen van de Hargita-bergketen. Wijdse uitzichten naar het verafgelegen Barót en Olt Vallei. We dalen af naar de Kormos (“Sooty”) vallei, waar de rivier vol forel zit en de vochtige weilanden vol bloemen staan. Overnachting in een guesthouse waar u ook dineert. Naar het zuidwesten naar Miklosvar/Miclosoara naar Graaf Kalnoky's guesthouses. Bezoek het kasteel, het museum, het park en breng tijd door in de stenen pub met pre-dinner drinks in the avond. Circa 4 uur in het zadel.
20915481_124658131505450_8410737954846752906_n20638498_120745475230049_5603116768242290841_n
Dag 5 (Donderdag)
We gaan naar het zuiden door de Kormos Vallei en rijden lange tijd over de lager gelegen hellingen van de heuvels, passeren de dorpjes Filia/Erdőfüle (“Forest’s Ear”) door eindeloze hooivelden richting het stadje Barot. Verder met vele mogelijkheden om te galopperen en door de rivier Olt te waden, waarna we Miklósvár bereiken voor onze overnachting. Vandaag 6 uur in het zadel. Van Miklosvar naar Zalanpátak/Valea Zalanului, waar we overnachten bij The Prince of Wales’s private retreat.
Circa 4 uur in het zadel.
20915535_124658724838724_2828269597349522454_no_1a40btrha110e1e2s10urq02e7mKalnoky (222)
Dag 6 (Vrijdag)
Vanuit Miklósvár rijden we terug naar Kőröspatak en doorkruisen we heuvels en beekjes. Deze tocht werd vroeger heel veel gebruikt door de vele generaties van de familie Kálnoky die vaak tussen de twee dorpen moest reizen omdat ze in beide dorpen landgoederen hadden. Het is een gebied dat rijk is aan wild omdat 25km rondom er geen wegen zijn. Van Zalanpátak per auto naar de stallen in Kőröspatak  en  terug naar uw accommodatie in Zalánpatak. Circa 4 uur in het zadel.
EJ-Romania-Transylvania-riding-trail_0013EJ-Romania-Transylvania-riding-trail_0007

Klik hier voor het programma van de Transsylvanië Short Ride (7 dagen/3 dagen rijden)

Excursies voor niet-ruiters vanuit Miklosvar
Excursies voor niet-ruiters vanuit Zalanpátak

Uw hosts
Kalnoky (246)Kalnoky (199)Kalnoky (198)
Graaf Mathias, Gravin Anna, Graaf Tibor Kálnoky, gids Botonde (Boti) met zeer veel historische kennis en bekwaam in boogschieten en Hongaarse zweep en groom Shandor (met veel humor).

Wat neemt u mee
Rijbroeken, sokken, handschoenen, eigen cap, gelpad of schapenvacht, sjaal, jodphers en chaps, fototoestel, smartphone met lader, medicijnen, zonnebrandcreme, slippers, fleece, gympen, zaklantaarn, verrekijker.

Culinair
Maaltijden worden met uw hosts gegeten. Er is geen à la carte, maar er kan wel rekening worden gehouden met dieetwensen, die wij tevoren doorgeven. Bij Miklósvár zijn de diners met kaarslicht. Gasten dineren alsof ze zo in een 19e eeuws script zijn gestapt. Bij de lokale Roemenen krijgt u heerlijk doch eenvoudige maaltijden, waarbij u allerlei groenten en vleesgerechten kunt proeven, vergezeld van wijn en vrijwel altijd met een kummel-likeur.

Periode
In het voorjaar en begin van de zomer zijn de weilanden besprekeld met wilde bloemen. In augustus en september wordt het hooi gemaaid en ziet u hooiwagens door paarden getrokken. Laat september en oktober zijn de bossen kleurrijk door de goudgele bladeren. Temperaturen variëren. In april en oktober doorgaans circa 11°C, mei 16°C, juni 19°C, juli 21°C, augustus 21°C, september 18°C en oktober 13°C , waarbij het 's-nachts veelal een 5 graden afkloelt. Regen kan altijd vallen.

Prijzen per persoon 2019
Long Ride € 1.180     (6 nachten/5 dagen hele dagen rijden)
Short Ride € 940       (6 nachten/3 dagen hele dagen rijden/2 dagen niet rijden in Zalanpátak)
In 2019 blijven de prijzen gelijk behalve voor alle tochten in mei en juni 2019
Long Ride in mei/juni € 1.416 per persoon
Short Ride in mei/juni € 1.128 per persoon
Niet-ruiters kunnen meereizen met de ruiters en excursies doen.
o.b.v. volpension incl. transfers met busje van plek naar plek.
Long tour 6 nachten € 740
Short tour 6 nachten € 778

Transfers en transferskosten
Van de luchthaven van Boekarest naar het Miklósvár/Miclosoara € 85 enkele reis

Long Ride is 6 nachten/5 dagen paardrijden (hele dagen)
Short Ride is 6 nachten/3 dagen paardrijden (hele dagen)/2 dagen niet-rijden bij Private Retreat

Arrangementen
o.b.v. volpension in een gedeelde tweepersoonskamer, soms met gedeelde badkamer, incl. paardrijden, twee gidsen (één Engels-sprekend), back-up team/bagagevervoer tijdens de trektocht. Gegarandeerde accommodatie bij zowel het landgoed van Prince Charles als bij de huisjes van Graaf Kálnoky en een avondwandeling met gids op het landgoed van de prins. Excl. vluchten, transfers van/naar de luchthaven van Boekarest, extra lessen, eigen uitgaven en fooien. De short break bedraagt € 940 per persoon. Eénpersoonstoeslag bedraagt € 30 per nacht.

Data Long Rides 2019 (6 nachten/5 dagen rijden)
7– 13 April – Dandelion tour
21– 27 April – Forget – me – not tour
5– 11 May – Ragged-Robin tour
19– 25 May – Royal Midget tour
2– 8 June – Daisy tour
16– 22 June – Harebell tour
30 June – 6 July – Bluebonnet tour
14– 20 July – Arnica Montana tour
28 July – 3 August – Rock Rose tour
11– 17 August – Silver Hawkweed tour
25 – 31 August – Knapweed tour
8– 14 September – Autumn Crocus tour
22- 28 September - Golden Forest tour
6– 12 October – Flamboyant Foliage tour
20– 26 October – Rosehip tour

Data Short Rides 2019 (6 nachten/3 dagen rijden/2 dagen Prince's & Count's estates)
14– 20 April – Dog-tooth Violet tour
28 April – 4 May – Green-winged Orchid tour
12– 18 May – Buttercup tour
9– 15 June – Globe-flower tour
23– 29 June - Fragrant Orchid tour
7– 13 July – Military Orchid tour
21– 27 July – Burned Tip Orchid tour
4– 10 August – Transylvanian Cow-Wheat tour
18– 24 August – Crossed gentian tour
1– 7 September – Chicoree tour
15– 21 September – Stemless Thistle tour
29 September – 5 October – Speedwell tour
13– 19 October – Crocus Banaticus tour

Vliegen op Boekarest en ca. 2,5 uur door de bergen transfers per autobus naar uw bestemming.
U kunt zelf uw vluchten boeken of dat aan ons overlaten, dat maakt ons niets uit. Wij adviseren u altijd te wachten met het boeken van vluchten tot wij uw paardrijvakantie hebben bevestigd. Uw vluchtgegevens worden doorgegeven aan uw host, zodat de chauffeur die u opwacht rekening kan houden met eventuele vertragingen of vervroegingen. KLM vliegt rechtstreeks in minder dan 3 uur op Boekarest.

Transfers inclusief van/naar Boekarest op vaste tijden.
Wij zullen u hierover adviseren zodat u uw vluchten hierop kunt afstemmen. Bijvoorbeeld kunt u een dag eerder invliegen en overnachten in een nabijgelegen (3 min) luchthavenhotel, waar u kunt dineren of genieten van een spa/zwembad om de volgende dag op de luchthaven te worden opgehaald. Het hotel beschikt over een gratis shuttleservice dat elk uur gaat. De autorit van Boekarest naar Miklósvár duurt circa 3 uur waarbij u eerst over een vllakte rijdt, maar vervolgens door de prachtige hoge bergen/alpen, de ene bocht nog mooier dan de ander en met een stop onderweg in het plaatsje Busteni.

Ligging
Centraal gelegen in Transsylvanië.
getmapimgEJ-Romania-Transylvania-riding-trail_0009

Verlengingen
Vraag ons naar de mogelijkheden om een paar dagen extra in Boekarest te verblijven of na afloop van uw paardrijdvakantie nog even uitsluitend te relaxen en te genieten van de stilte van deze omgeving.

Het weer
In het voorjaar zijn er al heerlijke warme dagen met koele ochtenden en avonden. In de zomermaanden kan het heet zijn. Herfst is doorgaans droog en koel, lekker voor paardrijden.

Taal
Roemeens is de officiële taal in Roemenië. Daarnaast wordt er Hongaars, Duits, Russisch, Turks, Tataars en Romani gesproken.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

Gezondheid
Voor een bezoek aan Roemenië is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. Wij adviseren u hiervoor contact op te nemen met uw huisarts, GGD of vaccinatieburo.

Reserveren
Wij kunnen beschikbaarheid voor u opvragen en/of een paardrijdvakantie voor u in optie nemen.
Bij reservering geldt een aanbetaling van 20%-40% afhankelijk van onze partnerlocatie.
Het restantbedrag mag 10 weken voor vertrek worden voldaan.
U betaalt nooit meer dan rechtstreeks en wij hanteren de beste prijsgarantie, soms zelfs een betere prijs.
Indien u een KNHS-lidmaatschap heeft, ontvangt u 2,5% KNHS-ledenkorting.
U ontvangt van ons een uitgebreide persoonlijke reisitinerary met daarin alle voor u relevante informatie over uw reis/vluchten, transfers, uw paardrijdvakantie, de paarden, de gidsen, uw hosts, het verblijf, verzekeringen en over het land zelf (vaccinaties, visa).U kunt ons e-mailen of gebruik maken van ons online reserveringsformulier.
Bel: 06-47310175 | E-mail: patricia@paardenpas.nl | Offerte-aanvraag |

 beste prijsgarantieknhsCollect Wolk Patricia 2015 jpg

ROS Magazine - Betoverend Transsylvanië JPG