Latest Blogposts

Samshy Kloof naar Tash Rabat Caravanserai (18 dagen)

schaduw kirgizie

Fotos Video | Pers Mail Offerte | Reserveren Aanbieding | Richtprijs € 3.250 |

Rijd door de hoge weilanden met frisse berglucht waar de herders hun vee houden
• Vliegen op Bishkek waar u wordt opgewacht en naar uw bestemming gereden
• Periode: medio juni tot medio september | Vaste data
• Duur: 18 dagen/17 nachten/16 dagen paardrijden | 3-7 uur per dag in het zadel
• Niveau: vanaf halfgevorderd mits fit vanwege de hoogte waarop u rijdt
• Groepsgrootte minimaal 2 personen | Maximum gewicht 90kg   Special: Silk Road Caravanserai
op heuvel kirgizie

Paardrijden is in Kirgizië een onderdeel van het leven. In de zomer brengen de herders hun vee naar de hooggelegen weilanden bij Song-Kol waar op 3.016 meter hoogte een meer van maar liefst 270km2 helder sprankelend water te vinden is, met rondom bergen. Komend vanaf het westen door de Kochkor Vallei rijdt u van weiland naar weiland en verblijft u bij herderfamilies in afgelegen gebieden. Geniet van huisgemaakte jam, verse room, vers gebakken brood uit de oven en de gefermenteerde kymyz (melk van de merries). De route brengt u in het Jumgal gebied en bereikt Song-Kol via Jalgyz-Karagai (Loine Fir) met een pass op de noordoever.

De paarden
De Kyrgizische paarden zijn kruisingen tussen Russische Orlovs en Engels volbloeden. Ze zijn tredvast, gebalanceerd, rustig, sterk en geschikt voor het ruwe terrein. Ze leven vrijelijk in kuddes in de bergen. Ze zijn klein van stuk (ca. 140-160 cm).
paard kirgizie match 2 kirgizie

Het rijden
Er wordt niet snel gereden vanwege de hoogte en steile landschappen, maar op de vlakten van de valleien is het zeker mogelijk lange galoppades te maken. Daar waar u klimt en daalt, kan het best uitdagend zijn, maar uw gids zal u altijd helpen.
uitleg kirgizie Match Kirgizie

Harnachement
Het zadel is een basis frame waarover een schapenvacht is gelegd.
paarden heuvel kirgizie rivier kirgizie

Accommodatie
U verblijft in zowel yurts bij de lokale mensen thuis of in tenten. De tenten worden op één nacht na opgezet door een back-up team dat u vooruitreist.
tent kirgizie EJ-Kyrgyzstan-Celestial-Mountain-trail-ride_0004

Programma
Dag 0
Aankomst Bishkek in de vroege ochtend en transfer naar uw hotel. Nadat u uitgerust bent, kunt u de stad verkennen, dat is heel goed te doen. Er is een musesum en een drukke bazaar.
Dag 1
Na een vroeg ontbijt verlaten we Bishkek voor de Shamshy Gorge (kloof), een rit van drie uur. Onderweg bezoeken we de Burana Tower, een artitectonisch complex van de Zijde Route daterend uit de 10e-11e eeuw. Ontmoet uw gidsen in Shamsy Gorge. Picknick lunch. Na de lunch stapt u in het zadel richting Shamsy pass (3.570 meter hoogte). Diner en overnachting in tenten nog voordat u de pass overgaat. Vandaag 5 uur in het zadel.
stenen kirgizie kloof kirgizie
Dag 2
Na het ontbijt gaan we verder en steken we over de Shamsy pass. Dan dalen we af naar Sarala-Saz jailoo, dat een prachtig uitzicht biedt op de Kara Moinok en Sandyk bergketen in het zuiden. Welkomst met thee in de yurt, diner en overnachting in de yurt van een lokale herder. Vandaag 6-7 uur in het zadel.
Dag 4
Na het ontbijt bij Iri-Suu, een lange dag vandaag door vrijwel verlaten gebied. We rijden eerst in het westen bij de Kochkor Vallei over heel droog terrein. Nadat we de Karakol Rivier hebben overgestoken, klimmen we 1.000 meter over de Buchuk Pass (3.400 meter hoogte). Aan de andere kant pauzeren we voor een lunch en dalen daarna verder af naar de prachtige Sook Vallei. Hier overnachten we in een yurt. Vandaag 6-7 uur in het zadel.
Dag 5
Na het ontbijt in Sook, gaan we op naar de volgende vallei van Kum Bel. We bereiken het via de 3.600 meter hoge Kum Bel Pass. Vanaf de pass voglen we een kloof naar het oosten en gaandweg klimmen we naar 3.656 meter hoogte met adembenemende uitzichten 360 graden rondom en steile afgronden naar het noorden. Verder naar het oosten, zullen we een tijd te voet gaan over een heuvels met bodems van stenen. Lunch in een beschutte inkeping in de heuvel. Nog verder afdalen naar de Kolduu Suu vallei, helemaal naar beneden naar de met paardenbloemen bezaaide bergweilanden en op naar onze yurt in Kolduu Suu jailoo. Vandaag 5-6 uur in het zadel.
Dag 6
Na het ontbijt in Kolduu Suu rijden we naar het zuiden over de Kochkor-Jumgal weg. We volgen het naar het oosten over de Kyzart Pass en daarna weer richting zuiden. Vanaf deze weg zien wee een ernorm uitgestrektte vlakte van gras. We vervolgen over de Chaar-Archa Pass (3.061 meter hoogte) naar de chaar-Archa Vallei waar we een hartige lunch krijgen naast de kolkende rivier en met uitzicht of de heilige 4.400 meter hoge Baba-Ata Berg. Na deze stop gaan we over de heuvels naar Kilemche Jailoo. Dit betekent "zoals een tapijt" en dit enorme grasveld bedekt dan ook hele bergketens. Er zijn hele schaduwpartijen in te zien. Diner en overnachting in een yurt. Vandaag 6 uur in het zadel.
Dag 7
Na het ontbijt in Kilemche, klimmen we vanmorgen naar jalgyz Karagai Pass (3.400 meter hoogte), over de Song-Kol bergen en naar een meer. We zien onderweg mooi uitzichten op de Kilemche jailoo en de pass zelf dat heel rotsig is. Vanaf de pass is Song-Kol nog klein en in de verte, maar terwijl we afdalen, wordt het steeds groter en groter en worden de bergen op de achtergrond kleiner en kleiner, totdat het meer alle uw zicht in beslag neemt met de bergen als decoratie. Na de lunch bij Jaman Echki, rijden we naar het westen van SongKol Meer naar de Jailoo Tulpar-Tash. Hier ziet u de schoonheid van het meer in zijn volle glorie. Onderweg doorkruisen we verschillende mooie groene heuvels, klimmen en dalen we met de paarden en is er alom mooi land te zien. Aankomst in TulparTash waar we door een herdersfamilie worden verwelkomd. Zij nodigen ons uit in hun yurt waar we dineren en overnachten. Vandaag 4 uur in het zadel.
Dag 8
Vandaag na het ontbijt zadelen we de paarden en verlaten het meer om naar het zuiden naar Uzun-Bulak Pass te rijden. We brengen onze eerste nacht met wild kamperen door aan de oevers van de Kurtka-rivier.
Dag 9
Vandaag komen we bij Kirgizië's grootste meer aan - de Naryn. Deze rivier spruit voort uit de fameuze Syr-Darya (Jaxartes rivier) dat aan z'n eind komt in de woestijnen van Oezbekistan en Kazachstan in de vorm van de doe Aral Zee. Maar hier is het nog een jonge verse waterweg. We doorkruisen de rivier en gaan verder naar het zuiden.
Naryn rivier
Dag 10
Vandaag volgen we de Ak Tal Chat en Mazar rivieren alvorens we onze tentenkamp opzetten voorbij het Zwarte Meer. Hopelijk zien we nomaden in deze regio en kunnen we ook enige tijd met ze optrekken.
Dag 11
Verder naar het zuiden klimmen we naar de Tuz Ashuu pass, hoog in de Tien Shan.
Dag 12
Nadat we de pass voorbij zijn, steken we de weg naar China over en zoals duizenden reizigers van de Zijde Route voor ons, rijden we naar de fameuze caravanserai. Hier kamperen we in de vallei en slapen in yurts.

Dag 13
Vandaag is een rustdag op deze prachtige locatie. Wandelen, relaxen, of indien u wilt toch wat rijden. in de schaduw van een zwart granieten rots, en in een van de mooiste valleien die er zijn. Hier staat deze eeeuwenoude Zijde Route Caravanserai, gemaakt van zwarte steen met een enorme boog als entree, koepel op het dak en torentjes op de hoeken, en lijkt het een oud kasteel of mythische doorlaatpost van een lang vergeten legende. De wijdse groene vallei, gelardeerd met yurts en honderden dieren (paarden, koeien, yaks en schapen). Een bezoek aan Tash Rabat is beslist een van de highlights van welke reis dan ook naar Kirgizië.
tash rabat
Dag 14
Eerst rijdend over ee 3.800 meter hoge pass, dalen we af naar de Ak-Sai rivier en volgen de noordoever van de rivier. Dit is de enige nacht gedurende de trektocht waar we geen back-up team hebben om alles op te zetten en dus nemen we voldoende proviand en gereedschap mee om ons te kunnen redden, net als de reizigers vroeger ook deden.
Dag 15
Klimmend naar de At Bashy bergketen rijden we richting Chinese grens en brengen de nacht door met wild kamperen.
Dag 16
Vandaag dalen we alweer af naar het dorpje Kyzyl-too, waar we afscheid nemen van onze paarden, die ons zo trouw gedragen hebben. Korte transfer per auto naar de kleine markt in Naryn waar we bij een lokale familie blijven en overnachten.
Dag 17
Na een hartig ontbijt bij het gezin transfer terug naar Bishkek. Lunch en route bij een café. Bij aankomst check-in in het hotel.
Dag 18
Vertrek

Arrangement inclusief
overnachtingen o.b.v. volpension (8xontbijt/9xlunch/8xdiner) waarvan 12-14 nachten in yurts, 3-4 nachten in een tent en 1-2 nachten bij lokale mensen thuis, lokale gids, pakpaard, paard om te rijden, keukengerei, 1 kok, 1 groom, back-up team in auto
Arrangement exclusief
Vluchten, transfers van de luchthaven van Bishkek naar startpunt trektocht en terug, hotel in Bishkek, uitgaven van eigen aard zoals drankjes in cafés en fooien.

map

Vliegen op Bishkek (bijv. via Istanbul)
U kunt zelf uw vluchten boeken of dat aan ons overlaten, dat maakt ons niets uit. Wij adviseren u altijd te wachten met het boeken van vluchten tot wij uw paardrijvakantie hebben bevestigd. Uw heenvlucht dient vóór 11:30 uur te landen en uw terugvlucht rond het middaguur te vertrekken. De chauffeur die u ophaalt zal uw vluchtgegevens hebben en rekening houden met eventuele vervroegingen of vertragingen. Het is ook mogelijk i.v.m. andere vluchttijden een hotelovernachting in Bishkek vóór of na uw trektocht te boeken, waarbij u er naar toe wordt gebracht en/of weer opgehaald en naar de luchthaven gereden. In Bishkek zelf kunt u aan het einde van uw trektocht op de lokale markt mooie souveniers kopen en musea bezoeken. Wij adviseren u een dag eerder te arriveren in Bishkek om te kunnen acclimatiseren. Een 4-sterrenhotel in Bishkek is ca. € 70 per kamer (ongeacht één-of tweepersoons).

Transfers vanaf Manas Airport Bishkek. Alle transfers tesamen € 280

Gids
De gids of een begeleidende vertaler spreekt altijd Engels.
pakpaard kirgizie _MG_5196

Wat neemt u mee
Slaapzak (tot -5 graden Celcius) met mat, heuptas of schoudertas voor klein fototoestel, handdoek en washandjes, backpackerstas/rugzak, jodphers, chaps, cap, handschoenen, thermisch ondergoed, warme fleecejack, regenjack, eigen snacks, waterfles, wandelschoenen, hoed en hygiënische doekjes.

Het weer/klimaat
Er zijn grote verschillen in hoogte en ook in dag- en nachttemperaturen die overdag oplopen tot 25º C maar 's nachts kunnen zakken tot 0ºC of minder. Er kan een regenbui vallen, er kunnen stevige winden zijn en zelfs sneeuw, maar over het algemeen is het klimaat nogal droog en is regen onwaarschijnlijk.

Gezondheid
Voor een bezoek aan Kirgizië is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. In Kirgizië komt Malaria voor zij het niet in dit gebied. Wij adviseren u niettemin contact hierover op te nemen met huisarts, GGD of vaccinatieburo.

Veiligheid
Wij adviseren u altijd alvorens u deze paardrijdtrektocht boekt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Vanzelfsprekend kunt u hiervoor tevens een beroep op Paardenpas doen.

Culinair
Het eten is eenvoudig en veel, met verse ingrediënten en dagelijks bereid door een kok. Ontbijt omvat veelal eieren, brood, kaas en gedroogde vruchten of homemade jam. Lunch is een picknick met brood, kaas, fruit en chocolade. Diner veelal hete soep gevolgd door een hoofdmaal van vlees, salade, pasta, rijst en daarna kaas, fruit of chocolade.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Kirgizië 4 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Kirgizië 5 uur later. Kirgizië kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.

Extra info
Jailoos zijn weilanden waar de Kirgizische herders hun vee laten grazen in de zomer. Song-Kol is de mooiste van alle jailoos met 270km2 sprankelend water op 3.016 meter hoogte en omgeven door 3.700 meter hoge bergen aan alle kanten. Tijdens deze trektocht rijdt u van jailoo naar jailoo en verblijft u telkens bij de lokale bevolking in yurts. De route gaat dwars door het afgelegen Jumgal gebied en bereikt Song-Kol via jalgyz-Karagai (Line Fir) Pass aan de noordzijde.

gezellige groep kirgizie _MG_7240 _MG_5459

Verlengingen
Kirgizië heeft veel meer te bieden dan alleen de paardrijdtrektochten. Bishkek heeft een National History Museum, open air art gallery, Oak park, Opera House. Aan de kust van Yssykkul kunt u van heerlijke wellness en yoga genieten. U kunt in Karakol paragliden of in Jeti-Oguz de watervallen bezoeken. In Skazka zijn prachtige sculpturen en rotformaties. Ook zijn kookclinics mogelijk in Jaichy. In Kirgizië kunt u zelfs een wintersportskivakantie houden, met alles erop en eraan. Paardenpas werkt nauw samen met de ambassade van Kirgizië en een lokale touroperator (Elnura, links op de foto). Adventure Tour.
Elnura costumes  

Hoogte/Altitude
U zult in de bergen rijden met grote hoogteverschillen, soms welk tot 3.600 meter. De tocht is zo samengesteld dat u de eerste dagen langzaam klimt, maar toch dient u waakzaam te zijn op de symptomen van hoogteziekte (misselijk, hoofdpijn, moe, duizelig, slaapstoornissen) en dan de gids te informeren die ervaring hiermee heeft. Wij adviseren u bovendien dit met uw huisarts te bespreken. Op deze hoogten is de lucht ook veel droger en dient u ervoor te zorgen dat u voldoende vocht binnenkrijgt, zowel zout als water. U dient ons te informeren indien uw medische conditie en/of dieeteisen hierop invloed zouden kunnen hebben. Denk hierbij ook aan allergieën, hart-of luchtproblemen. Het team heeft reddingsplannen voor noodgevallen maar er is in dit afgelegen gebied nooit een garantie dat iemand die ziek is of gewond op tijd een ziekenhuis bereikt.

Paspoort en Visum
U dient te beschikken over een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Kirgizië. Een visum is niet nodig als u korter dan 60 dagen in Kirgizië verblijft.

Culinair
Omdat de mensen in Kirgizië geen meubels hebben worden maaltijden zittend op de grond genuttigd. Ontbijt bestaat uit thee/koffie, brood met jam of honing of havermout. Lunch is meestal een salade met koud vlees en kaas, aangevuld met iets warms, bijvoorbeeld aardappelen of boekweit. Avondmaaltijden zijn veelal stoofpotjes, vergezeld met brood, pasta of knoedels. Men kan vegetarisch koken indien tevoren doorgegeven, maar dan wordt wel met eieren en zuivelprodukten gekookt. U kunt zelf extra snacks meenemen voor extra proteïne of trek. Water wordt verstrekt in grote flessen en u kunt uw kleinere fles hiermee telkens vullen. Meestal is dit mineraalwater, maar een enkele keer kan het ook gezuiverd water zijn. Frisdranken, bier en wodka is eveneens verkrijgbaar – maar dit dient u ’s morgens al te bestellen bij het team. Thee is de nationale drank en wordt in kleine kopje geserveerd, die vaak worden bijgevuld, omdat het aanbieden van een volle kop wordt beschouwd als het aangeven van vertrek. Omdat het een Moslimland is, is het gebruikelijk met uw rechterhand te eten. Uw linkerhand wordt als onrein beschouwd, hiermee schudt u dan ook geen hand. Men vindt het in Kirgizië geen enkel probleem wanneer iemand eerder van tafel gaat na het eten.

Reserveren
Wij kunnen beschikbaarheid voor u opvragen en/of een paardrijvakantie voor u in optie nemen.
Bij reservering geldt een aanbetaling van 20%-40% afhankelijk van onze partnerlocatie.
Het restantbedrag mag 10 weken voor vertrek worden voldaan.
U betaalt nooit meer dan rechtstreeks en wij hanteren de beste prijsgarantie, soms zelfs een betere prijs.
Indien u een KNHS-lidmaatschap heeft, ontvangt u 2,5% korting, zie de KNHS-ledenkorting.
U ontvangt van ons een uitgebreide persoonlijke reisitinerary met daarin alle voor u relevante informatie over uw reis/vluchten, transfers, uw paardrijvakantie, de paarden, de gidsen, uw hosts, het verblijf, verzekeringen en over het land zelf (vaccinaties, visa).U kunt ons emailen of gebruik maken van ons online reserveringsformulier.
Bel: 06-47310175 | E-mail: patricia@paardenpas.nl | Offerte-aanvraag |

 beste prijsgarantieknhsCollect Wolk Patricia 2015 jpg