Latest Blogposts

Paardrijvakanties Chili

Chili, officieel de Republiek Chili, is een land in Zuid-Amerika met als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het Andes-gebergte, dat u te paard kunt oversteken d.w.z. van Chili naar Argentinië. De hoofdstad van Chili is Santiago, waarop u veelal vliegt. Het parlement zetelt in Valparaíso, een plaats waar een van onze tochten eveneens begint. In het zuiden vindt u Punta Arenas, Vuurland en Paaseiland. Het land maakt ook aanspraak op een stuk van Antarctica. Chili kent daarom diverse prachtige nog onaangetaste landschappen  - van de hoge woestijn in Atacama (Wild Atacama is een van onze tochten)  in het noorden tot het rustige Lake District en de dramatische landschappen van Nationaal Park Torres del Paine in het uiterste Zuiden (Begualeo, een van onze tochten). Het kan niet vaak genoeg worden gezegd, met paardrijdvakanties en zeker met trektochten, komt u op plekken waar u anders niet komt.
Chili heeft voorts een geschiedenis van Inca's en is overheerst geweest door de Spanjaarden. Na onstuimige jaren in de 19e en begin 20e eeuw is Chili sinds 1990 een democratie. Het Chileense leger maakte in 1817 daartoe een tocht te paard over de Andes, deze tocht kunt u nu met Paardenpas rijden. De Chileense huaso's (huasa, vrouw) en de Argentijnse gaucho's (gaucha, vrouw) begeleiden u en laten u deel uitmaken van hun levenstijl. Zowel de huaso's als de gaucho's zijn paardenmensen en veedrijvers pur sang. Ze berijden Criollo's in nog traditionele kleding zoals de poncho of chamanto met lederen chaps en veelal een zwarte hoed met platte rand, de chupalla.

Paarden: de Criollo
Oorspronkelijk komt het ras uit Argentinië en Uruguay, waar het vooral werd gebruikt door veedrijvers, maar er komen ook varianten van het ras voor in andere landen van Zuid Amerika en in het zuiden van de Verenigde Staten. De Criollo stamt net als meerdere andere rassen in Zuid- en Midden Amerika af van de paarden die de conquistadores naar het Amerikaanse continent meebrachten. Het paardenras staat bekend als het rijpaard van de gaucho, maar wordt op meerdere plaatsen ook gewoon gebruikt als rijpaard. De paarden van het ras staan bekend om hun uitstekend uithoudingsvermogen dat kan concurreren met dat van de volbloed Arabier. In later eeuwen werden de Criollo's volop gekruist met Engelse volbloeds en trek- en tuigpaarden van andere rassen, zodat het voortbestaan van de originele Iberische eigenschappen in gevaar kwam. Criollo's werden volop gekruist met Engelse volbloeds en trek- en tuigpaarden van andere rassen, zodat het voortbestaan van de originele Iberische eigenschappen in gevaar kwam. In 1957 werd pas een gesloten stamboek opgericht voor de Chileense Criollo dat geen nieuwe inschrijvingen van Argentijnse afkomst meer opnam. In sommige landen is de Criollo een echt paardenras met een officieel stamboek, en in andere landen is het een verzamelnaam voor paarden van een bepaald type.