Latest Blogposts

Paardrijvakanties Costa Rica

Costa Rica is een land in Noord-Amerika dat grenst aan Panama en Nicaragua. De naam Costa Rica betekent letterlijk “Rijke Kust”. De hoofdstad van Costa Rica is San José. Een aantal grote steden in Costa Rica zijn: Alajuela, Cartago en Puntarenas.

De Criollo
Oorspronkelijk komt het ras uit Argentinië en Uruguay, waar het vooral werd gebruikt door veedrijvers, maar er komen ook varianten van het ras voor in andere landen van Zuid Amerika en in het zuiden van de Verenigde Staten. De Criollo stamt net als meerdere andere rassen in Zuid- en Midden Amerika af van de paarden die de conquistadores naar het Amerikaanse continent meebrachten. Het paardenras staat bekend als het rijpaard van de gaucho, maar wordt op meerdere plaatsen ook gewoon gebruikt als rijpaard. De paarden van het ras staan bekend om hun uitstekend uithoudingsvermogen dat kan concurreren met dat van de volbloed Arabier. Hoewel klein van stuk zijn ze sterk, fit en werkwillig.

Costa Rica staat bekend om de vele vulkanen in het land. Daarvan zijn er nog 3 actief: Arenal, Irazú en Poás. De laatste uitbarsting was van de Arenal op 23 augustus 2000. Op het gebied van flora en fauna is er veel te ontdekken in Costa Rica. Je vindt er regenwouden, mangroven en tropische stranden die uitstekend geschikt zijn om te duiken vanwege de koraalriffen. Verder zijn er veel Nationale parken waar je o.a. 150 soorten amfibieën, 215 reptielensoorten, 865 vogelsoorten en 240 zoogdiersoorten kunt vinden. Het land heeft ook diverse koffie-, ananas-, en bananenplantages. Het land valt ook op door het ontbreken van een nationaal leger. Costa Rica raakt de laatste jaren steeds meer in trek als rondreis bestemming.

Rica is een verrassend leuk land voor een paardrijdvakantie. Bekend om de prachtige regenwouden met palmbomen en lianen waar u dwars doorheen rijdt, met apen, papagaaien, luiaards en armadillo's, maar in het midden van het land ook vulkanen. Een exotisch land met prachtige kustlijnen zowel aan de Pacific (Westen) als aan de Caraïbische (Oosten), goed voor mooie galoppades. De paarden (Criollo en mix Andalusiër en Quater) zijn klein maar sterk, fit en met fantastische karakters. Het is een land zonder leger met een zeer vriendelijke bevolking. Een absolute aanrader.

Weer en klimaat
Costa Rica heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar door liggen de temperaturen in Costa Rica tussen de 20 en 30 graden. In de bergen liggen de temperaturen rond de 10 tot 15 graden. Mei tot december wordt de groene tijd (regentijd) genoemd, met de meeste regenval in de maanden oktober en november. In Costa Rica komen jaarlijks duizenden aardbevingen voor. De meeste daarvan merk je niet of nauwelijks, maar soms wilt er een zware aardbeving tussen zitten die zware schade aanricht.

Beste reistijd
Januari, februari, maart, april en december zijn de beste maanden om naar het hoogland van Costa-Rica te reizen.
Januari, februari en maart zijn de beste maanden om naar Oost-Costa-Rica te reizen.
Januari, februari en december zijn de beste maanden om naar West-Costa-Rica te reizen.
Hiermee vermijdt u het langdurige regenseizoen.

Taal
Spaans is de officiële taal in Costa Rica. Daarnaast wordt er op kleine schaal Engels gesproken.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 1 maand geldig is bij aankomst in Costa Rica.
Een visum is niet nodig als u korter dan 90 dagen in Costa Rica verblijft.
U dient bij vertrek uit Costa Rica een vertrekbelasting te betalen van circa 20 euro per persoon.