Page content

Corona Covid-19 & Reisadviezen

Reizen even niet overal mogelijk
De wereld is veranderd met de Corona Covid-19 crisis, waardoor reizen momenteel niet altijd mogelijk is. Veel landen zijn nog of alweer in lockdown en luchtvaartmaatschappijen vliegen momenteel niet op alle bestemmingen. Onze paardrijdvakantiepartners in het buitenland zijn, evenals vele anderen, hierdoor getroffen. Hun business is als een kaartenhuis in elkaar gestort, terwijl de paarden nog steeds moeten eten en grooms, gidsen en instructeurs betaald.

Wie vanuit Nederland wil reizen kan voor reisadvies terecht bij onze Landelijke Rijksoverheid, het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De website-link is:
Landen & gebieden | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het reisadvies is ingedeeld in vier schalen:
Groen: vakantiereizen toegestaan, geen bijzondere risico’s
Geel: vakantiereizen mogelijk, let op risico’s
Oranje: vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen
Rood: niet reizen
Paardenpas heeft zoveel mogelijk tevens per paardrijdvakantie de link van het betreffende land ingevuld op de webpagina vermeld evenals de maatregelen in het land zelf. Deze zijn terug te vinden op de website van de ANWB: ANWB Reiswijzer Europa (inclusief Nederland)

Luchthavens en luchtvaartmaatschappijen hebben eveneens maatregelen genomen. Hieronder een video van de KLM.

Lees hier het verslag van Pablo van Klinken die 18-24 juni alweer naar Lissabon in Portugal vloog en met huurauto naar Monte Velho ging voor een verrukkelijke paardrijdvakantie op het ruime en luxe landgoed.

Paardenpas beleid: Paardenpas wacht rustig af tot we weer mogen reizen. U mag vanzelfsprekend alle informatie opvragen en ook opties op paardrijdvakanties nemen. Echter het allerleukst is het wanneer het straks gewoon weer mag door vaccinaties en we weer volop mogen boeken en kunnen gaan! Ik weet dat u staat te popelen, evenals ikzelf. Lijkt me heerlijk!

Coronatesten voor reizigers
Sommige landen hanteren inreisbeperkingen zoals een zgn. PCR-test.
Een gratis PCR-test kunt u laten uitvoeren door de GGD. Deze wordt door de overheid betaald. Met klachten kunt u direct een test laten inplannen, zonder klachten is dat met aanduiding door de GGD in een Bronnen en Contactonderzoek of melding vanuit de Coronamelderapp.
Daarnaast zijn er commerciële bedrijven die Coronatests uitvoeren tegen betaling. Tevens zijn er de zogenaamde antigeentesten die aantonen of u wel of niet antistoffen tegen Covid-19 heeft opgebouwd in uw lichaam.
Coronalab COVID-19 PCR testen en een COVID-19 PCR certificaat voor
reizigers. Coronalab is een RIVM gevalideerd laboratorium voor COVID-19 PCR testen. U neemt zelf een vingerprik, stuurt het in een speciaal pakket per post op (geen postzegel) en krijgt nadat het lab getest heeft dezelfde dag nog uitslag.
https://coronalab.eu/travel-clinic/?fbclid=IwAR1YTCQblzhOKrJ-QcRh7FQ7GR8hNCk4m3m6DEieAJiJJa8_vuSxAr9o9BE
Sommige landen vragen een formulier in te vullen die u bij aankomst afgeeft. Paardenpas zal u veelal tevoren een voorbeeld doen toekomen.
Sommige landen eisen tegenwoordig ook een bewijs van een afgenomen Coronatest die uiterlijk 72 uur tevoren is afgenomen.
Sinds de vaccinaties zijn begonnen overwegen sommige landen bovendien om naar een vaccinatiebewijs te vragen, dit loopt nog.

Informatie van de Rijksoverheid over testen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen

Informatie van het RIVM over testen:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen
(bel 0800-1202 en houd uw DigiD bij de hand.

Informatie van de GGD over testen:
https://ggdghor.nl/thema/testen-covid-19/

Informatie van Schiphol over testen:
https://nieuws.schiphol.nl/covid-19-teststraat-op-schiphol-voor-reizigers-uit-risicogebieden/?

Informatie van KLM over testen:
KLM FAQ - Travelling by aircraft in the time of coronavirus - KLM.com

Rijksoverheid Wereldwijde testlocaties:
Where can I get a PCR or rapid test outside the Netherlands? | netherlandsworldwide.nl

Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?
De PCR test toont via genetisch materiaal (RNA) van het Coronavirus aan of je geïnfecteerd bent. Het is aan te treffen in neus en keel, vandaar het wattenstaafje. De test duurt circa 3 minuten met een uitslag doorgaans binnen 24 to 72 uur. Het is tot dusverre de meest betrouwbare test en daarom wereldwijd geaccepteerd. De meeste landen vragen een test dat 72 uur tevoren is gedaan, maar er zijn uitzonderingen. Paardenpas zal u adviseren. Indien u zelf uw vlucht boekt, adviseert de luchtvaartmaatschappij eveneens, ook wat te doen bij vertraging of gemiste vlucht.

Antigeentest
Sommige landen eisen naast een PCR-test een antigeentest (dat is een antistoffentest of serologische test) een toont aan of uw lichaam al antistoffen tegen het Coronavirus heeft (en dus of u al Corona gehad heeft). Deze test vraagt om een bloedafname en bloedonderzoek..

Lamp-test
Daarnaast heeft TNO een lamptest ontwikkeld die o.a. op Schiphol wordt ingezet. De analyse vindt op locatie plaats en geeft binnen 3 uur resultaat. Het kost circa € 69 en wordt niet door alle landen erkend.

Gezondheidsverklaring
Sommige landen vragen om een gezondheidsverklaring. De GGD geeft geen certificaten uit dat u Coronavirus vrij bent. Wel is het mogelijk op de website van de Landelijke Rijksoverheid een gezondheidsverklaring in te vullen. Gezondheidsverklaring website Rijksoverheid. Op dit formulier beantwoordt u vragen over symptomen van het coronavirus. Paardenpas adviseert altijd dit formulier in te vullen en in tweevoud mee te nemen. Wij zenden u een formulier c.q. de link bij uw persoonlijke reisitinerary.

Waar kan ik een PCR-test laten doen?
De GGD wanneer u klachten heeft of in contact bent geweest met een Corona-positief getest persoon of een melding heeft ontvangen van de GGD zelf of van de Coronamelder app. De GGD test vooralsnog niet alleen omdat u op reis wilt. Wel kunt u bij de KLM terecht of een commerciële testlocatie. KLM of vaccinatiesopreis.nlTeststraat.com of HealthCheckCenter. Het dient een RIVM goedgekeurde laboratorium te zijn. De kosten bedragen circa € 129,- bij KLM Travelclinic en € 139,- (Antigeen € 60 of indien beide € 175) bij Coronalab.eu en € 149,50 bij Traveldoctor.nl. Soms is er een weekendtoeslag.

xx

Testen bij terugreis

 • Reist u terug vanuit een hoog risicoland dan dient u binnen 72 uur voor aankomst in Nederland een PCR of Lamp-test af te doen.
 • Komt u van buiten de EU dan is het invullen van een Negative Test Declaration vereist.
 • Beide documenten laat u aan uw airline zien bij het boarden en bij aankomst in Nederland. Hoeft niet bij laag risico landen.
 • Bekijk de checklist van de Rijksoverheid.

Paardrijdvakantie verzetten tot wel een jaar later
De paardrijdvakantiepartners hebben zich echter allemaal flexibel getoond en eenieder kan zijn of haar paardrijdvakantie kostenloos verzetten naar een latere datum - en eventueel nog opnieuw - tot wel een jaar later en tot wij weten wanneer u weer kunt reizen mag deze on hold. Daarbij worden in 99% van de gevallen voor 2021 tarieven van 2020 gehanteerd.
Nieuwe boekingen van paardrijdvakanties
Wie graag, om positief te blijven, uitziet naar iets moois en toch een paardrijdvakantie wil boeken, kan dat momenteel doen met de mogelijkheid te verzetten en indien nodig weer te verzetten, tot het kan. Wat in het vat zit, verzuurt immers niet.
Toegang tot landen Ministerie van Buitenlandse Zaken
Veel landen zijn in lockdown, sommige landen openen hun grenzen alweer. Soms opent een land weer, maar adviseert Nederland nog niet af te reizen.
Raadpleeg hiervoor Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze website kunt u per land bekijken hoe de reisadviezen luiden.
ANWB maatregelen per land: ANWB Website
De ANWB heeft voor een groot aantal landen de maatregelen in beeld.
Op de luchthaven(s)
Schiphol hanteert de 1,5 meter afstand en heeft lijnen aangebracht en ruimte gemaakt door sommige balies af te sluiten. Er zijn zeepdispsensers.
Bij het boarden scant u zelf uw boardingpass en toont u uw paspoort aan de airlinemedewerker achter plexiglas. Het kan zijn dat uw temperatuur gemeten wordt.
In de lucht
Vliegtuigen verversen de lucht in de cabine elke 3-4 minuten met HEPA-filters, die 99,9% van de virussen en bacteriën uit de lucht filteren, ook Corona. Het dragen van een masker is verplicht.
Gezondheidsverklaring Ministerie van Buitenlandse Zaken
Print deze, vul het in en houd het bij u. Download hier het formulier 

Nieuwe KLM Maatregelen bij het boarden en aan boord
Vliegen
Wilt u per land weten waarop/waarvan gevlogen kan worden, raadpleeg: IATA
Wilt u per luchtvaartmaatschappij weten of en wanneer u kunt vliegen, raadpleeg de actuele status van de airlines.
Easyjet
Transavia
KLM (Air France & Delta Airlines
KLM hanteert vanaf 28 april 2020 de "Boek nu zorgeloos voor later"
Boek nu uw vlucht met mogelijkheid tot een jaar lang de reisdatum wijzigen zonder kosten (hooguit tariefverschil i.v.m. beschikbaarheid).
Air France/KLM wil de EMD‑vouchers die tijdens de COVID‑19 periode zijn en worden uitgegeven, aantrekkelijker maken. Dit willen zij doen door een waardevermeerdering aan te bieden in de orde van grootte van 15%.

Wat als u uiteindelijk niet vliegt
Indien uw vlucht is geannuleerd, ontvangt u een voucher ter waarde van het volledige bedrag van de boeking of een voucher. Gaat de vlucht wel maar wilt u zelf nog niet gaan? Dan is omboeken zonder wijzigingskosten momenteel mogelijk (geen refund of voucher), eventueel wel tariefsverschil omdat prijzen in verschillende perioden anders kunnen zijn en andere stoelen beschikbaar. KLM biedt de mogelijkheid op gratis omboeken, teruggave van de kosten of voor een teruggave in de vorm van een reisvoucher, te gebruiken voor een nieuw ticket of extra opties. Indien nog niet gebruikt na een jaar is refund mogelijk. TUI restitueert plus een boekingskorting van 20%.
Vluchten betalen met uw creditcard
Een extra tip is vluchten te betalen met uw creditcard, dan is uw reis, ook bij faillissement van de airline, verzekerd.

Easyjet Covid-19 Help Hub
Alle info van Easyjet over refunds & vouchers.

Overzicht maatregelen in Europese landen
Kijk hier per land wat is toegestaan en niet, alsook planning van het land.

Aankomst in het land van bestemming
Het kan zijn dat bij aankomst uw temperatuur gemeten wordt. Ook in het buitenland zijn lijnen aangebracht en zijn ruimten afgeschermd. Sommige landen vragen om overhandiging van een Corona test waaruit blijkt dat u Corona-negatief bent. Sommige landen eisen tevoren een 14 dagen quarantaine bij aankomst. Andere behouden zich het recht voor dat te vragen wanneer u bent gearriveerd. Het merendeel van onze paardrijdvakantiepartners kan deze quarantaine aanbieden.

Algemeen
De status verandert van dag tot dag. Vraag mij gerust indien u een specifieke vraag heeft omtrent en bestemming of uw paardrijdvakantie. Paardenpas onderhoudt contact met de paardrijdvakantiepartners, volgt de richtlijnen en ontwikkelingen en monitoort de status van landen en airlines.

Dekt mijn reis-/annuleringsverzekering de kosten als ik mijn geboekte reis wil annuleren of omboeken?
Of kosten van annuleren of omboeken gedekt zijn hangt af van het type verzekering. Doorgaans biedt een annuleringsverzekering een dekking tegen omstandigheden van uzelf en/of uw familie, bijv. ziekte of overlijden. Sommige uitgebreidere en duurdere annuleringsverzekeringen dekken meer. Bekijk hier een overzicht van de voorwaarden per reisverzekeraar. 
Paardenpas kan in sommige gevallen gratis of met een kleine vergoeding uw paardrijdvakantie omboeken en hoeft u op uw verzekering geen beroep te doen. Dit is altijd afhankelijk van de opgezegde paardrijdvakantiepartner, de nieuw gekozen paardrijdvakantie en periode afhankelijk. Helaas dekken reis-/annuleringsverzekeringen uw reis niet tegen Corona-Covid-19.

Medische controle bij aankomst
Diverse landen voeren een medische controle uit bij aankomst, zoals het invullen van een gezondheidsverklaring en temperatuurmeting bij aankomst op de luchthaven.

Wanneer  U uw boeking wilt annuleren terwijl de paardrijdvakantie wel door gaat
Wanneer u uw boeking wilt annuleren, verzoeken wij u dat in geschreven vorm te doen door de persoon die de boeking heeft gemaakt. Hierbij gelden de volgende kosten. Dit is de standaard die wij altijd hanteren. Met de Corona-crisis doen wij ons best hiervan af te wijken, waar mogelijk.

In alle gevallen zal ik met mijn buitenlandse paardrijdvakantiepartners mijn best voor u doen om het toch te verzetten, wat in de meeste gevallen wel zal kunnen, maar dat is afhankelijk van de paardrijdvakantie zelf en daarom niet gegarandeerd. Tot nog toe is het telkens gelukt zonder kosten van omboeken of verzetten.

Periode voor vertrek waarbinnen de annulering door ons is ontvangen (standaard, niet in Corona-tijd, dan is er veel meer flexibiliteit, althans daar maken wij ons sterk voor! Wij kunnen hier geen 100% garantie op afgeven, maar tot nog toe is het steeds zonder omboekingskosten gelukt.Annuleringskosten
 Meer dan 70 dagenAlleen aanbetaling
 29 tot 70 dagen 50% van de reissom
Minder dan 29 dagen 100% van de reissom

Indien u niet kunt afreizen door overheidsmaatregelen (Nederlandse of buitenlandse lockdown of grenssluiting) of om dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgeeft , zullen wij onze buitenlandse paardrijdvakantiepartner vragen of verzetten mogelijk is tot binnen een periode van een jaar.

Onze buitenlandse paardrijdvakantiepartners hebben hun business als een kaartenhuis ineen zien vallen maar moeten hun paarden nog altijd verzorgen en gidsen en instructeurs betalen. Zij zullen het daarom tevens zeer op prijs stellen wanneer u uw paardrijdvakantie verzet.

Repatriëren van klanten en reizen het dichtstbij in tijd
Paardenpas kan niet garanderen u te repatriëren, maar zal u natuurlijk toch altijd bijstaan en alle mogelijke hulp inzetten, zowel ter plaatse voor verblijf en transfer als helpen bij het vinden van een terugreis.

Annuleren en nog geen negatief reisadvies
Indien u zelf uw paardrijdvakantie of paardensportreis annuleert terwijl er nog geen negatief overheids reisadvies is, zullen we eveneens ons best voor u doen uw reis te verzetten. Daarbij in uw belang maar tevens zoveel mogelijk zonder de buitenlandse partner te schaden door nog meer lege boekingsplekken te creëren. 

Restantbetalingen van de reissom
Wij begrijpen dat sommigen van u hier nu twijfels over hebben, maar heel sec zou deze nog steeds voldaan moeten worden. Echter, heeft Paardenpas besloten ook hier - waar mogelijk - flexibel in te zijn.
Wanneer uw paardrijdvakantie blijkt door te kunnen gaan, zullen wij op dat moment tevens de financiële status ervan opmaken. 

Zelf een Coronatest laten doen voordat u op reis gaat?
Testen voor mensen zonder klachten mogelijk bij VOR (Vaccinaties Op Reis)

Wij kunnen je testen op corona zonder klachten in de volgende vestigingen in  Delft, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Zwolle, Amersfoort, Arnhem, Enschede, Hoofddorp, Leiden, Nijmegen en Tilburg.
De uitslag van je test wanneer je geen klachten hebt en op onze reguliere vestigingen bent geweest ontvang je gemiddeld na 48 uur. De de uitslag van de bloedtest is binnen 72 uur bekend. Testen in de avond afgenomen worden pas de dag erna verwerkt. Houd rekening met je vluchttijden!


 1. Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?
 2. Waarom heb ik een PCR-test nodig?
 3. Hoe ontvang ik de uitslag van een PCR-test?
 4. Moet ik ook een non-COVID-19-verklaring invullen als ik ga reizen?
 5. Heb ik ook een antigeen- of antistoffentest nodig?
 6. Naast een PCR-test is er een LAMP-test, wat is het verschil?
 7. De LAMP-test is sneller en goedkoper, doen?
 8. Heb ik naast een PCR-test een gezondheidsverklaring nodig?
 9. Welke landen eisen een PCR-test als ik ga reizen?
 10. Welke landen eisen een PCR-test en een antigeentest?
 11. Heb ik alleen een negatieve testuitslag nodig als ik met het vliegtuig reis?
 12. Geldt een PCR-test ook voor kinderen als we gaan reizen?
 13. Waar kan ik een PCR-test aanvragen?
 14. Wat kosten een PCR-test en een antigeentest?
 15. Hoe lang moet een non-COVID-19-verklaring geldig zijn?
 16. Hoe ver van tevoren plan ik de coronatest?
 17. Wat neem ik mee naar de testafspraak?
 18. Vlucht gemist of vertraagd, nieuwe PCR-test nodig?
 19. Wordt een PCR-test vergoed?
 20. Heb ik een negatieve corona-testuitslag nodig als ik naar Nederland terugreis?

Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?