Page content

Corona Covid-19, Digitaal Corona Certificaat & Reisadviezen

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken
Check voordat u op reis gaat eerst altijd het reisadvies van onze overheid.
De algemene website-link is van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is:
Landen & gebieden | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Groen: vakantiereizen toegestaan, geen bijzondere risico’s
Geel: vakantiereizen mogelijk, let op risico’s
Oranje: vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen
Rood: niet reizen

Testlocaties in de wereld
Bij terugkeer vanuit het buitenland - indien geen Corona certificaat (digtaal of hardcopy) dient u een negatieve NAAT (PCR) test te doen. Hierbij de link naar de website van onze overheid met testlocaties in de wereld.
Where can I get a NAAT(PCR) or rapid test outside the Netherlands? | netherlandsworldwide.nl

EU Digitaal Corona Certificaat
Het Digitaal Corona Certificaat (DCC) wordt vanaf 1 juli in Europa ingevoerd. Vanaf 24 juni kunt u het DCC aanmaken in de Corona Check app. Vanaf 25 juni worden de reisadviezen op NederlandWereldwijd.nl aangepast met de meest actuele informatie over het DCC. Het 24/7 BZ Contactcenter is vanaf dan bereikbaar voor vragen hierover. Vanaf 1 juli is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Dat is een QR-code die u kunt uploaden in de CoronaCheck-app. Een hardcopy versie print u vanaf CoronaCheck.nl.
U kunt CoronaCheck gebruiken om te reizen binnen de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Dit coronabewijs staat bekend als het Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC). Vanaf 1 juli 2021 is het DCC beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar.

 • Download eerst de CoronaCheck-app uit de App Store of de Play Store.
 • Log in met je DigiD. Als u er bij de vaccinatie toestemming voor heeft gegeven, worden uw vaccinatiegegevens automatisch opgehaald bij het RIVM, de GGD of het ziekenhuis. Als dat niet automatisch werkt, kunt u uw vaccinatiebewijs ook zelf toevoegen aan de app. Op de site van de Rijksoverheid komt binnenkort informatie over hoe dat werkt.
 • Bent u niet (volledig) gevaccineerd, dan kunt u ook een testbewijs uploaden. Vanaf 1 juli kunt u een gratis testafspraak maken voor reizen in juli en augustus. Als u negatief test, dan krijgt u bij de uitslag een ophaalcode. Die code kunt u invoeren op de CoronaCheck-app.
 • Heeft u Corona gehad en kunt u dat ook aantonen met een positieve PCR-test? Dan kunt u ook een zogenoemd herstelbewijs uploaden in de CoronaCheck-app. Dat gebeurt automatisch als u met uw DigiD inlogt op de app. Het werkt alleen als de positieve test tussen de 12 dagen en 180 dagen oud is.
 • Als u de QR-code in de app (of uitgeprint) hebt, kunt i die laten scannen wanneer u op reis gaat. Bijvoorbeeld voordat u het vliegtuig ingaat of met de auto de grens overgaat.

Weet dat het DCC alleen van kracht is in EU-lidstaten, inclusief Noorwegen en IJsland. In landen die niet bij de unie horen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Turkije, geldt het DCC dus ook niet als toegangsbewijs.

 • In Frankrijk is een DCC op basis van vaccinatie alleen geldig als u kunt aantonen dat u minimaal 2 weken geleden volledig gevaccineerd bent.
 •  In Duitsland is een DCC niet verplicht voor Nederlanders die de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland zijn geweest en Duitsland per voet, fiets of auto betreden. Als u met het vliegtuig naar Duitsland gaat moet u wel een DCC kunnen tonen bij de grens.
 • Naar Italië? Een DCC op basis van een negatieve test is alleen geldig als de PCR- of antigeentest in kwestie niet ouder is dan 48 uur. In andere landen is dit vaak 72 uur.

Weet dat bovenstaande voorbeelden geldig zijn op het moment van schrijven.

In het beginscherm van de app kunt u wisselen tussen ‘Ik ben in Nederland’ of ‘Aanpassen naar het internationaal’.Lees ook: De CoronaCheck-app: wat is het en wat kunt u ermee?

In juli en augustus kunt u via de GGD een afspraak maken voor een gratis coronatest. Dit kan online of telefonisch. De GGD stelt zich niet aansprakelijk als testresultaten te laat komen en u dus niet op reis kunt.

Wat als u geen smartphone heeft?

U kunt een DCC aanmaken in de CoronaCheck-app op uw smartphone. Mensen die geen smartphone hebben kunnen dit uiteraard niet via deze weg doen. Voor deze groep bestaat er een papieren alternatief. 

Voor reizen buiten de EU gelden andere regels en die zijn voortdurend aan veranderingen onderhevig. Check de regels per land dus bij de reisadviezen van Buitenlandse Zaken.

Stap 1 - Check Reisadvies
Controleer het reisadvies van uw bestemming. Zo weet u of en met welke van deze 3 bewijzen u een land binnen mag komen:
Testbewijs
Een negatieve testuitslag van minder dan 72 uur geleden. In juli en augustus kunt u een gratis coronatest laten doen voor uw reis.
Vaccinatiebewijs
Volledige coronavaccinatie of 1 prik als dat voor uw reisbestemming voldoende is. Met een vaccin dat door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is goedgekeurd (EMA.nl).
Herstelbewijs
Bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona. 

Stap 2 - Download CoronaCheck-app
Download de CoronaCheck-app. CoronaCheck werkt op iOS en Android-telefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (iPhone 5s en nieuwer). De app is gratis te downloaden uit de Apple App Store en de Google Play Store.
Heeft u geen smartphone of wilt u uw coronabewijs liever op papier? Of reist u met mensen zonder app? Dan kunt u het coronabewijs voor uzelf of uw kinderen ook uitprinten via de website CoronaCheck.nl. U kunt met de app maximaal 1 coronabewijs per persoon laten zien. 

Stap 3 - Upload Vaccinatiebewijs
Upload 1 van de volgende 3 bewijzen in de CoronaCheck-app of op de website CoronaCheck.nl:
Ga naar de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl.
Log in met uw DigiD. Controleer of uw DigiD werkt. De aanvraag van een nieuwe DigiD duurt enkele werkagen.
Uw vaccinatiegegevens worden automatisch opgehaald bij het RIVM (als u daar toestemming voor hebt gegeven), GGD of het ziekenhuis. De gegevens worden daarna automatisch geüpload in de CoronaCheck-app of op de website CoronaCheck.nl.
Staan uw vaccinatiegegevens bij de huisarts? Of bent u in het buitenland gevaccineerd? Dan volgt binnenkort meer informatie over hoe u uw vaccinatiebewijs kan toevoegen aan de app. Heeft u een bevestiging van uw coronavaccinatie in het gele boekje? Dit is geen officieel geen vaccinatiebewijs. U kunt deze dan ook meestal niet gebruiken als bewijs om te reizen. Lees meer over vaccinatiebewijs en het gele boekje.

Gratis testafspraak maken bij de GGD
Maak vanaf 1 juli 2021 een gratis testafspraak voor reizen in juli en augustus.
Negatief getest? Vul uw ophaalcode van de negatieve testuitslag in op de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Of klik op de link in de e-mail die u van uw testlocatie krijgt.

Upload herstelbewijs
Heeft u een positieve PCR-coronatest gehad bij de GGD die niet ouder is dan 180 dagen? En niet korter dan 12 dagen? Dan geeft de GGD vanaf 1 juli 2021 een digitaal herstelbewijs af. Bij een positieve corona-sneltest van de GGD niet.

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen ze accepteren bij binnenkomst in het land. En onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen een land accepteert en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de landen zelf. U vindt deze informatie in het reisadvies.

Stap 4 - Laat QR-code scannen en ... ga op reis
De CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl maakt van uw coronabewijs automatisch een QR-code. Deze code laat u scannen als u op reis gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld voordat u het vliegtuig ingaat. Of als u met de auto de grens overgaat. Coronaregels blijven ook met DCC gelden. Op reis houdt u zich ook met een coronabewijs aan de maatregelen van het land of regio waar u naartoe gaat.
Gegevens QR-code DCC
Met de QR-code van het DCC worden de volgende gegevens zichtbaar bij een scan zoals: het soort vaccin dat u ontving, wanneer u dat vaccin ontving en of u volledig bent gevaccineerd.

Maatregelen voordat u op reis gaat
Sommige landen hanteren inreisbeperkingen zoals een zgn. PCR-test.
Een gratis PCR-test kunt u laten uitvoeren door de GGD. De testafspraak bij terugkeer uit het buitenland is eveneens gratis en is vanuit oranje gekleurde landen op de 5e dag na terugkomst. Bij rood gekleurde landen 10 dagen quarantaine.
Daarnaast zijn er commerciële bedrijven die Coronatests uitvoeren tegen betaling. Tevens zijn er de zogenaamde antigeentesten die aantonen of u wel of niet antistoffen tegen Covid-19 heeft opgebouwd in uw lichaam.
Coronalab COVID-19 PCR testen en een COVID-19 PCR certificaat voor
reizigers. Coronalab is een RIVM gevalideerd laboratorium voor COVID-19 PCR testen. U neemt zelf een vingerprik, stuurt het in een speciaal pakket per post op (geen postzegel) en krijgt nadat het lab getest heeft dezelfde dag nog uitslag. Coronalab EU Travel Clinic

Gezondheidsverklaring
Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Op de gezondheidsverklaring vult u voor u gaat vliegen in of u klachten heeft die passen bij het coronavirus (COVID-19). Als u geen klachten heeft mag u aan boord. U moet het ingevulde formulier laten zien bij het instappen (boarden). Tijdens de reis houdt u het formulier bij zich. U kunt op de luchthaven gevraagd worden om de gezondheidsverklaring te laten zien. U kunt het pdf-formulier op uw telefoon invullen en bewaren. Wilt u het formulier printen? Print er dan 2 uit: 1 voor de heenvlucht en 1 voor de terugvlucht. Beide formulieren zijn hetzelfde. Paardenpas zal u in PDF een gezondheidsverklaring e-mailen. U kunt ook de link gebruiken: digitaal gezondheidsformulier. Daarnaast vult u op het vliegveld het PLF formulier in (Passenger Locator Form). Link: PLF formulier. Op de luchthaven zelf zijn temperatuur en visuele controles. Gezondheidsverklaring website Rijksoverheid. Op dit formulier beantwoordt u vragen over symptomen van het coronavirus. Paardenpas adviseert altijd dit formulier in te vullen en in tweevoud mee te nemen.
Sinds de vaccinaties zijn gevorderd accepteren sommige landen bovendien een vaccinatiebewijs. Ontwikkelingen voor een Coronapaspoort lopen nog. Er zijn verschillende mogelijkheden. U bent wellicht al tweemaal gevaccineerd, of u heeft al Corona gehad en aanvullend één vaccinatie. Voorts vragen landen om een bewijs van een negatieve testuitslag, doorgaans 24 tot 72 uur tevoren afgenomen. De commerciële Corona-testlocaties verzorgen dit en geven daarvoor een certificaat af. Hieraan zijn kosten verbonden, doorgaans € 79 tot € 149. Paardenpas zal u de eisen van het betreffende land verstrekken, bij het aanvragen van uw paardrijdvakantie en een update kort voor vertrek.
Flexibele vluchten
Het merendeel van de luchtvaartmaatschappijen hebben hun beleid aangepast en laten wanneer de reden van verzetten of annuleren Corona is, de tickets kostenloos omboeken of verstrekken een voucher. Bovendien gaat dit inmiddels gemakkelijker en vlotter dan aan het begin van de crisis.

Maatregelen op de luchthaven van vertrek
U ontvangt van Paardenpas de maatregelen die uw luchthaven (doorgaans Amsterdam Schiphol) op dat moment heeft, zoals bijv. het dragen van mondkapjes, afgebakende routes, beperkte balies open, zelf inchecken, temperatuurmeting en horeca.

Maatregelen in de lucht
Reinigen en desinfecteren van de vliegtuigen geschiedt volgens de hoogste normen. Tafeltjes, armleuningen en hoofdsteunen, gespen van de veiligheidsgordel en gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keukens, tapijten en toiletten. De kans op infectie met COVID-19 aan boord is minimaal. De lucht wordt continu (elke 3-4 minuten) ververst met buitenlucht en de HEPA-filters van operatiekamerziekenhuiskwaliteit die  99,99% van de ziekteverwekkers filteren, waaronder COVID-19. Mocht een passagier symptomen van het coronavirus vertonen, dan treedt een strikt protocol voor infectieziekten in werking. Speciale coronakits, beschikbaar op elke vlucht, helpen de verspreiding van het virus te voorkomen. De bemanning zorgt voor de passagier met klachten en helpt degenen die in de buurt zaten.  Aan de cateringdiensten wordt volgens de strengste richtlijnen voor hygiëne gewerkt. Neem een eigen pen mee voor het invullen van formulieren. Vliegtuigpassagiers moeten een mondkapje dragen. Neem meerdere mee om te kunnen wisselen. Tijdens het inchecken, boarden en vlucht maar ook op de luchthavens. Alle reizigers moeten van tevoren een gezondheidsverklaring invullen en ondertekenen. 
Maatregelen op de luchthaven van aankomst

Maatregelen van het land
De maatregelen van een aantal landen zijn terug te vinden op de website van de ANWB: ANWB Reiswijzer Europa (inclusief Nederland) U ontvangt van Paardenpas voor uw vertrek een actuele situatie in uw persoonlijke reisitinerary.

Luchthavens en luchtvaartmaatschappijen hebben eveneens maatregelen genomen. Hieronder een video van de KLM.

Uw paardrijdvakantie reserveren
U mag vanzelfsprekend alle informatie opvragen en ook opties op paardrijdvakanties nemen. Vrijwel alle paardrijdvakantiepartners in het buitenland zijn zeer flexibel gebleken in het verzetten van de paardrijdvakanties en dat geldt nog. Wel wil ik u vragen daar voorzichtig mee om te gaan, omdat de rek er bij sommigen die het heel zwaar te verduren hebben gehad (paarden moeten verkopen, personeel moeten ontslaan) er soms een beetje uit is, alhoewel ze het nog steeds toestaan.

Verzekeringen
Check de dekking van uw reis- en zorgverzekering. Sommige verzekeraars verplichten u om de eerst mogelijke terugreis te boeken indien het land op code orangje springt. Doet u dat niet, dan vervalt de dekking. Paardenpas is helaas niet groot genoeg om de hotelkosten op zich te nemen indien u onverhoopt Covid oploopt en 10 dagen in quarantaine moet in het land waar u verblijft, maar zal u altijd helpen samen met haar paardrijdvakantiepartners/contacten in het land zelf en de boekingsfaciliteiten die Paardenpas heeft en waarvan ze affiliate is (Booking.com en Expedia) daarvan de grotere inkoopkorting die Paardenpas heeft opgebouwd in een dergelijke situatie aan u ten goede doen komen. Gaat u tegen de adviezen in naar een oranje land, dan kan het zijn dat de reisverzekering helemaal niks dekt. Ook niet als het gaat om een niet-coronagerelateerd voorval. Covid-19 Verzekering (klik op link)

Totdat het Europees coronapaspoort er is moet u goed nakijken welke eisen het land waar u heen gaat stelt aan het vaccinatiebewijs. Zorg dat u dat in handen heeft, want als u niet mee kunt, dan zijn de kosten voor u.
Boekt u een reis en blijkt één van uw medereizigers corona te hebben, dan is het zeer waarschijnlijk dat u allemaal niet op reis gaat. Die kosten zijn voor uw eigen risico.

Informatie van de Rijksoverheid over testen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen

Informatie van het RIVM over testen:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen
(bel 0800-1202 en houd uw DigiD bij de hand.

Informatie van de GGD over testen:
https://ggdghor.nl/thema/testen-covid-19/

Informatie van Schiphol over testen:
https://nieuws.schiphol.nl/covid-19-teststraat-op-schiphol-voor-reizigers-uit-risicogebieden/?

Informatie van KLM over testen:
KLM FAQ - Travelling by aircraft in the time of coronavirus - KLM.com

Rijksoverheid Wereldwijde testlocaties:
Where can I get a PCR or rapid test outside the Netherlands? | netherlandsworldwide.nl

Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?
De PCR test toont via genetisch materiaal (RNA) van het Coronavirus aan of je geïnfecteerd bent. Het is aan te treffen in neus en keel, vandaar het wattenstaafje. De test duurt circa 3 minuten met een uitslag doorgaans binnen 48 uur (met een DigiD krijgt u bericht zodra de testuitslag online is gezet, dat is sneller). Het is tot dusverre de meest betrouwbare test en daarom wereldwijd geaccepteerd. De meeste landen vragen een test dat 72 uur tevoren is gedaan, maar er zijn uitzonderingen.

Antigeentest
Sommige landen eisen naast een PCR-test een antigeentest (dat is een antistoffentest of serologische test) een toont aan of uw lichaam al antistoffen tegen het Coronavirus heeft (en dus of u al Corona gehad heeft). Deze test vraagt om een bloedafname en bloedonderzoek..

Lamp-test
Daarnaast heeft TNO een lamptest ontwikkeld die o.a. op Schiphol wordt ingezet. De analyse vindt op locatie plaats en geeft binnen 3 uur resultaat. Het kost circa € 69 en wordt niet door alle landen erkend.

Waar kan ik een PCR-test laten doen?
De GGD wanneer u klachten heeft of in contact bent geweest met een Corona-positief getest persoon of een melding heeft ontvangen van de GGD zelf of van de Coronamelder app. De GGD test vooralsnog niet alleen omdat u op reis wilt. Wel kunt u bij de KLM terecht of een commerciële testlocatie. KLM of vaccinatiesopreis.nlTeststraat.com of HealthCheckCenter. Het dient een RIVM goedgekeurde laboratorium te zijn. De kosten bedragen circa € 129,- bij KLM Travelclinic en € 139,- (Antigeen € 60 of indien beide € 175) bij Coronalab.eu en € 149,50 bij Traveldoctor.nl. Soms is er een weekendtoeslag.

Testen bij terugreis

 • Reist u terug vanuit een hoog risicoland dan dient u binnen 72 uur voor aankomst in Nederland een PCR of Lamp-test af te doen.
 • Komt u van buiten de EU dan is het invullen van een Negative Test Declaration vereist.
 • Beide documenten laat u aan uw airline zien bij het boarden en bij aankomst in Nederland. Hoeft niet bij laag risico landen.
 • Bekijk de checklist van de Rijksoverheid.

Paardrijdvakantie verzetten tot wel een jaar later
De paardrijdvakantiepartners hebben zich echter allemaal flexibel getoond en eenieder kan zijn of haar paardrijdvakantie kostenloos verzetten naar een latere datum - en eventueel nog opnieuw - tot wel een jaar later en tot wij weten wanneer u weer kunt reizen mag deze on hold. Daarbij worden in 99% van de gevallen voor 2021 tarieven van 2020 gehanteerd.
Nieuwe boekingen van paardrijdvakanties
Wie graag, om positief te blijven, uitziet naar iets moois en toch een paardrijdvakantie wil boeken, kan dat momenteel doen met de mogelijkheid te verzetten en indien nodig weer te verzetten, tot het kan. Wat in het vat zit, verzuurt immers niet.
Toegang tot landen Ministerie van Buitenlandse Zaken
Veel landen zijn in lockdown, sommige landen openen hun grenzen alweer. Soms opent een land weer, maar adviseert Nederland nog niet af te reizen.
Raadpleeg hiervoor Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze website kunt u per land bekijken hoe de reisadviezen luiden.
ANWB maatregelen per land: ANWB Website
De ANWB heeft voor een groot aantal landen de maatregelen in beeld.
Op de luchthaven(s)
Schiphol hanteert de 1,5 meter afstand en heeft lijnen aangebracht en ruimte gemaakt door sommige balies af te sluiten. Er zijn zeepdispsensers.
Bij het boarden scant u zelf uw boardingpass en toont u uw paspoort aan de airlinemedewerker achter plexiglas. Het kan zijn dat uw temperatuur gemeten wordt.
In de lucht
Vliegtuigen verversen de lucht in de cabine elke 3-4 minuten met HEPA-filters, die 99,9% van de virussen en bacteriën uit de lucht filteren, ook Corona. Het dragen van een masker is verplicht.
Gezondheidsverklaring Ministerie van Buitenlandse Zaken
Print deze, vul het in en houd het bij u. Download hier het formulier 

Nieuwe KLM Maatregelen bij het boarden en aan boord
Vliegen
Wilt u per land weten waarop/waarvan gevlogen kan worden, raadpleeg: IATA
Wilt u per luchtvaartmaatschappij weten of en wanneer u kunt vliegen, raadpleeg de actuele status van de airlines.
Easyjet
Transavia
KLM (Air France & Delta Airlines
KLM hanteert vanaf 28 april 2020 de "Boek nu zorgeloos voor later"
Boek nu uw vlucht met mogelijkheid tot een jaar lang de reisdatum wijzigen zonder kosten (hooguit tariefverschil i.v.m. beschikbaarheid).
Air France/KLM wil de EMD‑vouchers die tijdens de COVID‑19 periode zijn en worden uitgegeven, aantrekkelijker maken. Dit willen zij doen door een waardevermeerdering aan te bieden in de orde van grootte van 15%.

Wat als u uiteindelijk niet vliegt
Indien uw vlucht is geannuleerd, ontvangt u een voucher ter waarde van het volledige bedrag van de boeking of een voucher. Gaat de vlucht wel maar wilt u zelf nog niet gaan? Dan is omboeken zonder wijzigingskosten momenteel mogelijk (geen refund of voucher), eventueel wel tariefsverschil omdat prijzen in verschillende perioden anders kunnen zijn en andere stoelen beschikbaar. KLM biedt de mogelijkheid op gratis omboeken, teruggave van de kosten of voor een teruggave in de vorm van een reisvoucher, te gebruiken voor een nieuw ticket of extra opties. Indien nog niet gebruikt na een jaar is refund mogelijk. TUI restitueert plus een boekingskorting van 20%.
Vluchten betalen met uw creditcard
Een extra tip is vluchten te betalen met uw creditcard, dan is uw reis, ook bij faillissement van de airline, verzekerd.

Easyjet Covid-19 Help Hub
Alle info van Easyjet over refunds & vouchers.

Overzicht maatregelen in Europese landen
Kijk hier per land wat is toegestaan en niet, alsook planning van het land.

Aankomst in het land van bestemming
Het kan zijn dat bij aankomst uw temperatuur gemeten wordt. Ook in het buitenland zijn lijnen aangebracht en zijn ruimten afgeschermd. Sommige landen vragen om overhandiging van een Corona test waaruit blijkt dat u Corona-negatief bent. Sommige landen eisen tevoren een 14 dagen quarantaine bij aankomst. Andere behouden zich het recht voor dat te vragen wanneer u bent gearriveerd. Het merendeel van onze paardrijdvakantiepartners kan deze quarantaine aanbieden.

Algemeen
De status verandert van dag tot dag. Vraag mij gerust indien u een specifieke vraag heeft omtrent en bestemming of uw paardrijdvakantie. Paardenpas onderhoudt contact met de paardrijdvakantiepartners, volgt de richtlijnen en ontwikkelingen en monitoort de status van landen en airlines.

Dekt mijn reis-/annuleringsverzekering de kosten als ik mijn geboekte reis wil annuleren of omboeken?
Of kosten van annuleren of omboeken gedekt zijn hangt af van het type verzekering. Doorgaans biedt een annuleringsverzekering een dekking tegen omstandigheden van uzelf en/of uw familie, bijv. ziekte of overlijden. Sommige uitgebreidere en duurdere annuleringsverzekeringen dekken meer. Bekijk hier een overzicht van de voorwaarden per reisverzekeraar. 
Paardenpas kan in sommige gevallen gratis of met een kleine vergoeding uw paardrijdvakantie omboeken en hoeft u op uw verzekering geen beroep te doen. Dit is altijd afhankelijk van de opgezegde paardrijdvakantiepartner, de nieuw gekozen paardrijdvakantie en periode afhankelijk. Helaas dekken reis-/annuleringsverzekeringen uw reis niet tegen Corona-Covid-19.

Medische controle bij aankomst
Diverse landen voeren een medische controle uit bij aankomst, zoals het invullen van een gezondheidsverklaring en temperatuurmeting bij aankomst op de luchthaven.

Wanneer  U uw boeking wilt annuleren terwijl de paardrijdvakantie wel door gaat
Wanneer u uw boeking wilt annuleren, verzoeken wij u dat in geschreven vorm te doen door de persoon die de boeking heeft gemaakt. Hierbij gelden de volgende kosten. Dit is de standaard die wij altijd hanteren. Met de Corona-crisis doen wij ons best hiervan af te wijken, waar mogelijk.

In alle gevallen zal ik met mijn buitenlandse paardrijdvakantiepartners mijn best voor u doen om het toch te verzetten, wat in de meeste gevallen wel zal kunnen, maar dat is afhankelijk van de paardrijdvakantie zelf en daarom niet gegarandeerd. Tot nog toe is het telkens gelukt zonder kosten van omboeken of verzetten.

Periode voor vertrek waarbinnen de annulering door ons is ontvangen (standaard, niet in Corona-tijd, dan is er veel meer flexibiliteit, althans daar maken wij ons sterk voor! Wij kunnen hier geen 100% garantie op afgeven, maar tot nog toe is het steeds zonder omboekingskosten gelukt.Annuleringskosten
 Meer dan 70 dagenAlleen aanbetaling
 29 tot 70 dagen 50% van de reissom
Minder dan 29 dagen 100% van de reissom

Indien u niet kunt afreizen door overheidsmaatregelen (Nederlandse of buitenlandse lockdown of grenssluiting) of om dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies afgeeft , zullen wij onze buitenlandse paardrijdvakantiepartner vragen of verzetten mogelijk is tot binnen een periode van een jaar.

Onze buitenlandse paardrijdvakantiepartners hebben hun business als een kaartenhuis ineen zien vallen maar moeten hun paarden nog altijd verzorgen en gidsen en instructeurs betalen. Zij zullen het daarom tevens zeer op prijs stellen wanneer u uw paardrijdvakantie verzet.

Repatriëren van klanten en reizen het dichtstbij in tijd
Paardenpas kan niet garanderen u te repatriëren, maar zal u natuurlijk toch altijd bijstaan en alle mogelijke hulp inzetten, zowel ter plaatse voor verblijf en transfer als helpen bij het vinden van een terugreis.

Annuleren en nog geen negatief reisadvies
Indien u zelf uw paardrijdvakantie of paardensportreis annuleert terwijl er nog geen negatief overheids reisadvies is, zullen we eveneens ons best voor u doen uw reis te verzetten. Daarbij in uw belang maar tevens zoveel mogelijk zonder de buitenlandse partner te schaden door nog meer lege boekingsplekken te creëren. 

Restantbetalingen van de reissom
Wij begrijpen dat sommigen van u hier nu twijfels over hebben, maar heel sec zou deze nog steeds voldaan moeten worden. Echter, heeft Paardenpas besloten ook hier - waar mogelijk - flexibel in te zijn.
Wanneer uw paardrijdvakantie blijkt door te kunnen gaan, zullen wij op dat moment tevens de financiële status ervan opmaken. 

Zelf een Coronatest laten doen voordat u op reis gaat?
Testen voor mensen zonder klachten mogelijk bij VOR (Vaccinaties Op Reis)

Wij kunnen je testen op corona zonder klachten in de volgende vestigingen in  Delft, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Zwolle, Amersfoort, Arnhem, Enschede, Hoofddorp, Leiden, Nijmegen en Tilburg.
De uitslag van je test wanneer je geen klachten hebt en op onze reguliere vestigingen bent geweest ontvang je gemiddeld na 48 uur. De de uitslag van de bloedtest is binnen 72 uur bekend. Testen in de avond afgenomen worden pas de dag erna verwerkt. Houd rekening met je vluchttijden!


 1. Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?
 2. Waarom heb ik een PCR-test nodig?
 3. Hoe ontvang ik de uitslag van een PCR-test?
 4. Moet ik ook een non-COVID-19-verklaring invullen als ik ga reizen?
 5. Heb ik ook een antigeen- of antistoffentest nodig?
 6. Naast een PCR-test is er een LAMP-test, wat is het verschil?
 7. De LAMP-test is sneller en goedkoper, doen?
 8. Heb ik naast een PCR-test een gezondheidsverklaring nodig?
 9. Welke landen eisen een PCR-test als ik ga reizen?
 10. Welke landen eisen een PCR-test en een antigeentest?
 11. Heb ik alleen een negatieve testuitslag nodig als ik met het vliegtuig reis?
 12. Geldt een PCR-test ook voor kinderen als we gaan reizen?
 13. Waar kan ik een PCR-test aanvragen?
 14. Wat kosten een PCR-test en een antigeentest?
 15. Hoe lang moet een non-COVID-19-verklaring geldig zijn?
 16. Hoe ver van tevoren plan ik de coronatest?
 17. Wat neem ik mee naar de testafspraak?
 18. Vlucht gemist of vertraagd, nieuwe PCR-test nodig?
 19. Wordt een PCR-test vergoed?
 20. Heb ik een negatieve corona-testuitslag nodig als ik naar Nederland terugreis?

Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?