Latest Blogposts

Manege Spaarnwoude

Manege Spaarnwoude
Mooi gelegen bij Halfweg in het natuurgebied Spaarnwoude ligt Manege Spaarnwoude. Ruim van opzet met binnen- en buitenrijbanen, longeerkralen, paddocks, weiland, hindernisterrein voor mennen, paardvriendelijke stallen, foyer, terras en talloze rijpaden in het natuurgebied. Ton en Carla Monhemius zijn de eigenaren. Carla is een begenadigd dressuuramazone.

Clinic Mennen Ton Monhemius

Ton Monhemius

Paardenpas organiseerde een Clinic Vierpan bij Manege Spaarnwoude, thuishaven van Ton Monhemius, die daar beschikt over een professioneel hindernisterrein voor het mennen, al startte de clinic "droog" met leidsels aan een plank om eerst de beginselen van de teugelhandvoering te leren.

Met een enkelspan zette Ton zijn eerste stappen in de aangespannen sport, maar hij spande al heel snel daarna vier van de rijpony’s uit zijn manege voor een zelf gefabriceerd karretje. Met dat vierspan vosjes werd hij in 1986 en 1987 nationaal kampioen ponyvierspannen. In het jaar erop bracht hij de zwarte Gelderse paarden van Laurens Kool bij wedstrijden uit en dat resulteerde in deelname aan het WKVierspannen in Apeldoorn. Ton zette vervolgens zijn zinnen op een eigen vierspan paarden en dat kwam er, samengesteld uit reeds in de manege aanwezige vosblessen.

Na enkele jaren wist hij daarmee aansluiting bij de nationale top te krijgen en werd lid van de équipe die Nederland bij belangrijke evenementen zoals de CAIO’s van Aken en Breda en ook WK’s vertegenwoordigt. In 1996 maakte hij in Waregem deel uit van de WK-équipe, in 1998 haalde hij bij het WK in Pratoni del Vivaro (onderdeel van de WEG in Rome) individueel een bronzen plak en goud met de équipe. Ook in 2000 stond hij in Wolfsburg als lid van de WK-équipe op het podium met een zilveren medaille. Ton is Nederlands kampioen 2001. Zes jaar geleden nam hij de taak van trainer bij de ponyvierspannen op zich. Niet zonder succes, want die équipe kwam bij de drie tot dusver gehouden EK’s steeds met zowel individuele als teammedailles op het erepodium: teambrons, teamzilver en teamgoud plus individueel twee keer zilver en twee keer brons. Dankzij de sponsoring van Primeval BV van de heer D. Kat kon Ton Monhemius in 2002 zijn vierspan voor een gedeelte vernieuwen en kwam hij weer in de Nederlandse équipe voor het WK2004 in Hongarije.

Sinds 1 januari 2007 steunt Stichting Vrienden Noord-Hollands Vierspan het team van Ton Monhemius.