Page content

Wat mee te nemen

Elk land (Scandinavië heel anders dan Afrika) en soort paardrijdvakantie (trektocht of dressuurpaardrijdvakantie) alsook andere seizoen van het jaar stellen andere eisen aan wat u het beste kunt meenemen en is bovendien persoonlijk. Onderstaand een aantal suggesties en tips. U krijgt per paardrijdvakantie een specifieke paklijst van Paardenpas dat verwerkt wordt in uw persoonlijke reisitinerary.

Rijbroeken
Idealiter neemt u er twee mee, zodat u een reserve heeft indien eentje scheurt. Voor warme landen dunne stoffen. Voor koudere bestemmingen dikkere.

Rijlaarzen versus korte laarzen met chaps & sokken
Hoewel u op een dressuurpaardrijdvakantie wellicht ervoor kiest in uw rijlaarzen te rijden, is het doorgaans gemakkelijker voor korte laarzen te kiezen gecombineerd met chaps, kort dan wel lang. Bij de buitenritten en trektochten kunt u met korte laarzen gemakkelijker wandelen bij het afstappen en aan de hand meenemen van uw paard. Ook bij picknicks zijn korte laarzen comfortabeler en kunt u uw chaps even afdoen. Neem voldoende sokken mee, omdat deze nat kunnen worden.

Chaps
Er zijn elegange korte chaps te verkrijgen voor uw dressuurlessen. Korte chaps beschermen uw kuiten tegen doorns en takken en andere paarden. Lange chaps doorgaans alleen bij koude bestemmingen of op sommige cowboy ranches.

Handschoenen
Beschermen u tegen doorns, takken en de zon.

Cap
Een eigen cap past het beste en verzekeringsmaatschappijen stellen het dragen van een cap verplicht. Tip: neem uw cap mee als accessoire in handbagage.

Sporen
Over het algemeen niet nodig, zeker niet op de buitenritten en trektochten, maar u kunt eventueel overwegen ze mee te nemen voor uw dressuurpaardrijdvakantie, al hebben de meeste paarden het niet nodig.

Hoed/Pet/zonneklep
Een hoed of pet is altijd fijn in de zonnige landen, maar biedt bovendien bescherming bij onverwacht regen.

Sjaal/bandana
Beschermt uw nek tegen de zon of uw voorhoofd tegen takken/bladeren.

Riem
Ook goed om uw fototoestel aan te bevestigen zodat u onderweg gemakkelijk kunt fotograferen. Robert van Santen heeft een hele collectie originele polo-riemen.
https://www.facebook.com/Van-Santen-van-Santen-147506285285378

Heuptas
Houd kleine belangrijke zaken bij u (paspoort, huissleutel, aspirine, snoepjes, pleister, smartphone).

Snoepgoed
Voor wie onderweg graag snackt, pepermuntjes of strepsels.

Waterfles
Veelal worden deze geleverd, maar een eigen lichtgewicht fles is voor de hygiëne wel fijn. Er zijn ook thermoversies verkrijgbaar die water koel of juist warm houden.

Zadeltas
Deze worden doorgaans geleverd, maar u kunt overwegen een kleine eigen zadeltas mee te nemen.

Smartphone
We kunnen niet meer zonder en het is dan ook een alles-in-één. Zet het tijdens uw vlucht uit en tijdig weer aan bij landing zodat uw telefoon een provider kan zoeken. Zet zeker buiten Europa roaming uit om onnodige kosten te voorkomen. Noteer uw puk-code voor het geval.

Fototoestel
Onmisbaar haast om uw herinneringen vast te leggen. Neem voor het rijden een klein toestel mee, dat past in een heuptas of te bevestigen is aan uw riem.

Go-Pro
Voor de videofanaten onder ons geeft een Go-Pro unieke opnamen vanaf het paard. Vraag uw host of het gebruik toegestaan is i.v.m. andere gasten.

Laders, batterijen & powerbanks
Onmisbaar voor uw smartphone, fototoestel, Go-Pro etc. Vergeet ze niet mee te nemen of schaf op de luchthaven aan. Batterijen mogen niet in uw ruimbagage, evenals powerbanks. Sommige powerbanks zijn met zonne-energie op te laden en daarom handig bij trektochten met weinig bereik. Sommige laders hebben een verbinding naar een sigarettenaansteker in een auto/jeep, zodat u het back-up team kunt vragen het op te laden.

Adaptor
Andere landen hebben soms andere voltages. Neem een adaptor mee.

Zonnebril/Leesbril
Neem een zonnebril mee voor tijdens het rijden, bij voorkeur eentje dat goed aansluit, en een andere voor uw vrije tijd. Twee leesbrillen, eentje in handbagage en een reserve in uw ruimbagage.

Zaklantaarn/Hoofdlantaarn
Worden veelal door uw host geleverd en uw smartphone heeft meestal een zaklantaarn ingebouwd, niettemin is een kleine zaklamp handig om in het donker uw accommodatie te vinden. Eventueel een hoofdlamp bij het kamperen.

Verrekijker
Wie op safari gaat doet er goed aan een kleine verrekijker mee te nemen.

Zonnebrandcreme en lipbalsem
Bescherm uw huid en lippen. Bij een spray hoeft u geen dop te verwijderen, handig bij het rijden, maar waak ervoor dat uw paard niet schrikt. Lippen barsten soms open bij lange dagen buiten in de zon, neem het mee tijdens het rijden.

Uiercreme en/of talkpoeder
Uiercreme is een weldaad wanneer u uw zitvlak heeft stukgereden. Ter voorkoming helpt het om tevoren talkpoeder aan te brengen.

Zitbontje/gelpad
Doorgaans voor lange trektochten worden deze wel geleverd door uw host, maar u kunt besluiten zelf een schapenvacht of gelpad mee te nemen.

Ondergoed
Speciaal ondergoed om in te rijden is verkrijgbaar dat geen of minder naden heeft en van speciale stof is vervaardigd. Een goed ondersteunende BH is geen overbodige luxe wanneer u lagen dagen maakt en vele drafjes.
Bestel bij de Seducci-website.

Toiletspullen
Vrijwel overal wordt dit wel geleverd, maar mini-flacons shampoo en douchegel zijn handig mee te nemen. Droogshampoo biedt uitkomst bij kampeertrektochten. Nagelschaartje, vijl, verband, make-up, lotion, creme, tandenborstel, tandpasta, haarborstel/kam, haarelastiek, scheermes, watjes etc.

Washandje, handdoek, badhanddoek, pareo
Een washandje is zeker op de trektochten handig. Handdoeken worden doorgaans geleverd. Een badhanddoek of pareo is bij het zwembad fijn.

Badpak, slippers, zwemschoenen
Niet vergeten! Slippers zijn handig op hete tegels en zwemschoenen fijn in de zee of op de rotsen.

Gympen, spijkerbroek, t-shirt, jurkje & shorts
Altijd lekker voor in uw vrije tijd en overal draagbaar. Een kreukvrij jurkje om aan tafel te verschijnen of mee naar het zwembad te wandelen.

Hempjes en shirts
Hempjes nemen vocht op. Neem hempjes mee die ook zo te dragen zijn bij mooi weer. Shirts met lange mouwen beschermen uw armen tegen takken, insecten en de zon.

Eerste hulp
Aspirine, paracetamol, Deet/muggenstift, Anti-bite, Norit, pleisters, gelspray, pepermuntolie (tegen teken), tekenpincet, nagelschaartje en vijl (in ruimbagage), eigen medicijnen etcetera.

Corona
Mondkapjes (elke 4 uur een schone), handgel, wetties, zakdoeken, plastic handschoenen.

Bij Paardenpas verkrijgbaar € 15

Oordoppen & oogkleppen
Om geluid en licht uit te sluiten in het vliegtuig, trein of busje.

Plastic tas, flexibele rugzak, schoudertas, koffer, label
Een plastic tas voor uw ondergoed/wasgoed, een flexibele rugzak leent zich beter voor het inpassen in de back-up auto's en kleinere (binnenlandse) vliegtuigen. Een schoudertas is ideaal voor handbagage. Zorg dat al uw handbagage en ruimbagage gelabeld is en uniek herkenbaar, bijvoorbeeld met een riem om de koffer dat bovendien beschermt tegen openvallen. Pak in compartimenten zodat u niet alles hoeft te doorzoeken. Een extra kleine tas kan van pas komen wanneer u tijdens uw reis enkele dagen erop uit trekt en niet alle uw bagage wilt meenemen.

Bij Paardenpas verkrijgbaar ad € 30
Bij Paardenpas verkrijgbaar ad € 15
Bij Paardenpas verkrijgbaar ad € 75
Bij Paardenpas verkrijgbaar ad € 30

Paspoort, ticket, boarding pass, visum
Vergeet uw paspoort niet! Uw ticket meenemen hoeft niet persé, u staat altijd in het systeem en kunt altijd opnieuw daarmee een boardingpass verkrijgen. Uw visum daarentegen is soms een document dat u daadwerkelijk moet meenemen, soms verkrijgt u het bij aankomst in het land en krijgt u een stempel in uw paspoort. Stop een kopie van uw paspoort in uw hand- en ruimbagage en/of sla het online op waar u bij kunt.

Bankpas, creditcard, cashgeld
Zet uw bankpas bij het reizen buiten Europa op open. Creditcards zijn vrijwel overal in de steden ter wereld geaccepteerd, maar kostbaar om geld mee op te nemen. Wel zijn aankopen met creditcards extra verzekerd. Soms is het vanwege veiligheid of aankomsttijd handig om alvast cashgeld van het land in uw bezit te hebben, handig voor eerste taxi's, toiletfees en drankjes.

Gezondheidsverklaring, negatieve test & verzekeringspas
Sommige airlines en landen vragen om een gezondheidsverklaring of zelfs een Covid-19 negatieve test dat niet ouder is dan enkele dagen. Neem u het heeft uw zorgverzekeringspas mee en binnen Europa bewijs van EHIC.

Kado's en souveniers
Sommige reizigers vinden het leuk iets uit Nederland mee te nemen voor hun hosts en gidsen of de lokale bevolking. Denk aan Hollandse kaas, Delfts blauw servies of tulpenbollen, veilig verpakt op de luchthaven. Op de terugreis heeft u dan ruimte over voor uw eigen souveniers.

Fleece/trui/vest/sweater
Ochtenden en/of avonden kunnen fris zijn, zelfs wanneer het overdag warm is. Ook kunt u rillingen krijgen van lange dagen in de zon. Neem daarom iets mee om warm te blijven.

Bij Paardenpas verkrijgbaar ad € 40

Regenjas/windjack, gilet
Een lichtgewicht winddicht regenjack dat u kunt oprollen is zowel fijn bij regen als bij fikse wind op bijvoorbeeld stranden. Een gilet houdt uw rug altijd warm en heeft bovendien vaak kleine zakken.

Bij Paardenpas verkrijgbaar ad € 55
Bij Paardenpas verkrijgbaar ad € 15