Page content

Tuli Trail Botswana Max

Paardrijdsafari besloten groep: 20-27 mei 2024 Live Life to the Max!
Aantal ruiters: maximaal 8 ruiters/amazones

Paardrijsafari in Mashatu Game Reserve in Tuli Block Botswana
Beleef Afrika vanuit het zadel in het prachtige nog pure Mashatu Game Reserve, befaamd om de grote kuddes olifanten (honderden) en ander wildlife waaronder big five (neushoorn, leeuw, luipaard, olifant, buffel). Overnacht in een luxe boomhut met alles erop en eraan inclusief geluiden van de bush, een safaritent in Two Mashatus Camp en in Kgotla, een beveiligde open luchtkraal met bedden onder een Mashatu-boom, kampvuur en de sterrenhemel als plafond. Er wordt een afstand van 210 km (ca. 20-30km per dag) afgelegd, dwars door de Mopane-savanne met indrukwekkende rivierbeddingen. Afrikaanse bush en wildlife in het Tuli-gebied. Zebra, kudu, olifanten, wild dog, impala, bavianen, krokodillen en meer. Begeleiding door gekwalificeerde bewapende hoofdgidsen en hun back up gidsen alsook back-up team met jeep. Lange galoppades en einde dag altijd mooie sundownersm in de safaricamps.

Dag 0 - 19 mei: KLM-vlucht Amsterdam-Johannesburg O Tambo International Airport
19 mei 10:35-21:20 Amsterdam-Johannesburg KL 591
27 mei 23:10-10:15 Johannesburg-Amsterdam KL 592 (aankomst 28 mei)
Overnachting in het Southern Sun O Tambo Airporthotel (1 min lopen 2 min in hotelshuttlebus) een groot luchthavenhotel, zodat u de volgende dag uitgerust aan uw paardrijdsafari begint.
Mooie kamers, bar, restaurant, ontbijtbuffet, 24/7 receptie, winkel, gratis shuttlebusservice, zwembad.


Dag 1 - 20 mei: Chartervlucht Jo'burg Lanseria Zuid-Afrika-Limpopo Valley Airstrip Botswana
First Encounters - Ride into Two Mashatus Camp
Met hotelshuttlebus naar Johannesburg O Tambo International Airport en per auto naar kleinere luchthaven Johannesburg Lanseria voor chartervlucht Zuid-Afrika-Limpopo Valley Airstrip Botswana.
U wordt verwelkomd op de airstrip en in een jeep naar Horizon Horseback Mashatu Stables gereden, waar een lichte lunch wacht aan de oevers van de Limpopo Rivier. Kennismaking met uw gidsen en een veiligheidsbriefing. Daarna naar de paarden waar een zo goed mogelijke match wordt gemaakt tussen ruiter en paard. Eerst is er nog een rijdvaardigheidstest vanwege de 'close encounters' met olifanten en ander groot wild.  Het is mogelijk van paard te wisselen zodat eenieder zich prettig voelt op het paard. In de middag een rit van de stallen naar Two Mashatus, een afstand van 11 km langs de Limpopo-rivier met volop mogelijkheden voor een eerste spannende ontmoeting met olifant, giraffe, zebra, struisvogel en wildebeest. De route gaat door een gebied dat veel wildlife aantrekt waaronder bat eared fox, black backed jackal (jakhals) en spotted hyena. Over de Majali-rivier waar luipaarden en soms leeuwen te spotten zijn en over een open vlakte naar Two Mashatus Camp.


Dag 2 - 21 mei Into the Central Reserve - Two Mashatus to Tree Camp
Een volle dag rijden over het centrale gebied rijk aan wildlife. Na het ontbijt dat al bij zonsopgang is, rijden we eerst langs de Majali-rivier gevolgd door de Mataboli-rivieren richting noodwesten waar Tree Camp is. Onderweg olifanten, waterbuck, giraffes, impala, wildebeest en zebra. Hier is het ook mogelijk predators tegen te komen tijdens deze vier tot vijf uur durende rit. Bij aankomst Tree Camp is er tijd voor een verfrissende douche en lunch, daarna nog uitrusten in het comfort van camp dat genesteld is in de schaduw van de majestueuze Mashatu-boom. In de middag thee gevolgd door een 'guided bush walk" langs de Majali-rivier op zoek naar krokodillen en ander wild. Kudu, warthog (soort wrattenzwijn), klipspringer en eland, olifant, leeuw en hyena alsook vogels waaronder de waterfowl. Diner & overnachting Tree Camp.


Dag 3 - 22 mei Valley of the Elephants - Tree Camp to Kgotla
Rondwandelen in Tree Camp is op zich een magische belevenis. Omgeven door natuur en vogelgeluiden is ontbijt een feest. Vandaag een eerste lange rit naar de grens van het gebied door de vallei van de olifanten en zandstenen citadels die de Limpopo en Motloutse ririveren omgeven. Het eerste deel nog rustig in tempo langs grote baobab-bomen en soms een waterpoel. Verderop de ruimte om de paarden hun benen te laten strekken en richting een beek dat naar de Limpopo loopt. Het terrein opent zich daarna tot aan een tweede rivier alwaar de veterinary control gate van de hoofdweg naar Mashatu Game Reserve. Verder naar een indrukwekkend 'Sacred Rock' massief. Hier is de vegetatie kort en kunnen we versnellen. Grote kuddes zebra, wildebeest en impala leven hier. De gidsen volgen de Mashatu- en leadwood- en apple-leafbomen om de route te vinden naar The Kogtla, een oude en traditionele 'law court' van een Botswaans dorp. Het is een ronde plek in de openlucht omgeven door hout en hier wordt overnacht met geluiden van leeuw en hyena op de achtergrond. In de middag een game drive (in de jeep) om de grote katten te spotten en sundowners bij een eeuwenoud amphitheaterachtige rots. Terug in de Kgotla wordt diner om een open vuur geserveerd en de avond en nacht op campbedden onder de sterrenhemel, een unieke ervaring! Diner & Overnachting Kgotla.

Dag 4 - 23 mei Sandstone Cathedrals - Exploring the Motloutse
Vandaag meer relaxed rijden. We hoeven vandaag geen ander camp te bereiken en kunnen daarom rustig aan doen. Rijden langs de Motloutse-rivier waar olifanten stoppen om te drinken. Langs Solomans Wall, een hoge dolomieten dijk. Hier zijn ook bavianen, fascinerend om te bekijken. De rit volgt de oevers van de rivier met de grote Mashatu-bomen en leadwood-bomen naar Limpopo met dramatische zandstenen rotsformaties waar eland, klipspringer en kudu leven. Sommige van de oudste civilisaties leefden hier. Archeologen hebben hier late stenentijdperk gereedschap gevonden en rock art van de legendarische Mapungubwe Dynastie, waar een Koninklijke Venda-gemeenschap woonde op een grote rots. Onder de vondsten een gouden neushoorn. In de middag een game drive naar Mamagwa massief waar de Britse troepen zich positioneerden tegen de Transvaal Boers eind 19e eeuw. Sundowners bij het massief met uitzicht over het land. In het donker terug naar Kgotla voor diner en overnachting.

Dag 5 - 24 mei Rivier Trails - Kogtla to Tree Camp
Langs rivierpaden naar het noordoosten van de reserve waar olifanten, zebra, giraffe en wildebeest. De route doorkruist water en oude paden langs een beek dat uitkomt in de Majali-rivier. Baobab-bomen larderen het landschap en twee ervan groeien direct in de beek en vormen daarmee de perfecte plek om te stoppen en de paarden te laten drinken. Daarna heerlijke galoppades in open Mopane-veld langs de Majali-rivier en rotsige waterpoelen, rotsen en stroken gras. Onderweg bavianen, kudu, klipspringers en krokodillen. Na 4 a 5 uur rijden aankomst Tree Camp. In de middag hebben de paarden rust en is het mogelijk een guided bush walk te doen of afhankelijk van beschikbaarheid een game drive (niet inclusief) om leeuw of luipaard te spotten en heel soms zelfs cheetah. Diner & overnachting Tree Camp.

Dag 6 - 25 mei Depe into the Wilderness - Up river along the Majali
Vandaag in een verlaten gebied rijdend volgen we een beek naar zijn oorsprong en dalen dan af naar de Majali-rivier helemaal terug naar Tree Camp. Dit is een relaxte rit. In de middag een bush walk of game drive (afhankelijk beschikbaarheid en niet inclusief). Diner & overnachting Tree Camp.

Dag 7 - 26 mei World's View - Tree Camp to Two Mashatus
Met een vroeg vertrek vanuit Tree Camp biedt de rit vanmorgen mooi licht terwijl we langs de rand van een cliff rijden. Het pad daalt af naar een gebied rijk aan wildlife bij de Majali-rivier. De diepe waterpoelen trekken bavianen en impala aan maar ook olifanten. Het eerste deel van de rit is over open vlakten, daarna door koele riviervegetatie naar Two Mashatus Camp, het originele Tuil Trail camp genesteld onder de grote Mashatu en apple leaf bomen aan de oevers van de Limpopo-rivier. Hier zijn veel olifanten te vinden, maar ook grote kans op leeuw, luipaard, baviaan, bushbuck en waterbuck.
Overnachtingi n standaard safaritenten met ensuite faciliteiten. Na vijf uur in het zadel is het zwembad bij Two Mashatus een heerlijke plek. Diner & Overnachting Two Mashatus Camp.

Dag 8 - 27 mei Limpopo Farewell - Two Mashatus to the Stables
Laatste ochtendrit langs de Limpopo-rivier terug naar de stallen. De route neemt ons mee door rijke habitat inclusief een hyenahol en een gebied waar veel waterfowl komt, maar ook de Kori Bustard, de grootste vliegende vogel van Afrika, de bat eared fox en struisvogel. Terug bij de stallen is er nog tijd voor een douche en een maaltijd aan de oevers van de rivier, waarna een korte autorit naar Limpopo Valley Airfield voor de vlucht naar Johannesburg O Tambo Internatinoal Airport in Zuid-Afrika.

Accommodatie - een mix
U verblijft in drie unieke camps: Two Mashatus Camp, Tree Camp & Kgotla Camp
Two Mashatus Camp – Gelegen in de schaduw van twee grote Mashatu bomen is dit het hart van de traditioneel gebouwde Lala Palm rondavel waar we dineren en loungen. Uw bedden zijn in de A-vorm walk-in tenten, deze zijn opgezet op platforms van teakhout en met en-suite badkamers. Elke tent is privé en in de schaduw van een boom in de bush, niet ver van het centrale deel. Elke tent heeft een kleine veranda waar u kunt relaxen. Two Mashatu campsite heeft een klein zwembad onder een Mashatu boom.
Tree Camp Dit is een unieke campsite, feitelijk een droom die tot leven komt, namelijk slapen in een boomhut, maar dan luxe. Gebouwd in een gigantische Mashatu boom en twee eeuwenoude Leadwood bomen bestaat het geheel uit een Seligna houten platform dat op 4 meter hoogte is. Twee gasten per slaapvertrek dat afgebakend maar open is en met netten. Op korte afstand gedeelde douches en toiletten onder de Leadwood bomen. De ruime eetkamer en lounge biedt een geweldig uitzicht over de Majale rivier en is direct bereikbaar vanaf de slaapvertrekken.
Kgotla Camp – De “Kgotla” is een oude traditionele omsloten kraal van een nabij gelegen gemeenschap. Hier kwamen vroeger de dorpsbewoners bijeen om recht te spreken. Inmiddels doen ze dat aan de oevers van de Motloutse Rivier in het westelijke deel van Mashatu. Deze openlucht kraal waar de omheining van Leadwoon bomen is gemaakt, biedt tegenwoordig een beveiligde overnachtingsplek voor een campsite. Er zijn prachtige buitendouches en toiletten die doorspoelen, de perfecte combinatie voor comfort en een authentieke bush ervaring. Gasten slapen in eenpersoonsbedden rondom een groot houtvuur in het midden van de kraal. U slaapt hier veilig onder de sterren met de geluiden van Afrika om u heen. Een onvergetelijke belevenis.

Het rijden
Rijd van camp naar camp door de Mashatu Game Reserve, een gebied befaamd om z'n olifanten (ca. 1.200) Fantastisch goed geschoolde paarden. Rijd tussen wildlife, ren met de zebra's, spot de wild dogs. Ineens een kudde olifanten of de elegante giraffes. Struisvogels, impala, kudu. Verken de oevers van de legendarische Limpopo rivier en de Majali-rivier. Mashatu Game Reserve ligt in het Tuli Block, in de zuidoostelijke hoek van Botswana - een gebied met één van de meest opwindende safari's in Afrika. Langs de Limpopo-rivier zorgen bomen voor schaduw voor de eland, impala's, gnoes, kudu, waterbok, giraffe en zebra, terwijl 's nachts de bat eared vos en de Afrikaanse wilde kat op zoek gaan naar een prooi. De grote kuddes impala worden gevolgd door luipaard, cheetah en wilde hond. De Tuli Block herbergt ook meer dan 350 vogelsoorten. Er wordt gereden met bewapende gidsen (vóór en achter) vanwege wildife. In de ochtend wordt 3 a 3,5 uur gereden, dan enkel uren vrij en in de late namiddag nog eens 1,5 uur of wie liever wil een game drive in de jeep.

Harnachement De McClellan trail zadels
De zadels zijn Engels of stock (trail) zadels van het merk McClellan.

Niveau: Onafhankelijk in staat een paard in alle gangen te beheersen en te kunnen lichtrijden in galop – afdalingen in rivierbedding kunnen maken, een sprongetje kunnen maken is een pré maar niet perse vereiste, het is altijd mogelijk om een obstakel heen te rijden.
Rijdvaardigheidstest: Elke ruiter/amazone wordt wel aan een korte test onderworpen vanwege wildlife in het gebied.

De Paarden
Op thuisbasis Horizon in Zuid-Afrika beschikt uw host over 156 paarden. Alleen de best geschoolde paarden worden geselecteerd voor het Mashatu Game Reserve gebied waar de Tuli Trail paardrijdsafai gereden wordt. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd uit verschillende rassen, waaronder Boerperd, Shire Volbloed kruisingen, Appaloosa's en Friese kruisingen en variëren in grootte. Limpopo Horse Safaris is trots op hun soepele, gehoorzame paarden die uw safari onvergetelijk zullen maken. Het rijden omvat zowel het veelal in stap verkennen van de bush als langs en door de rivierbeddingen (droog of nat) rijden. Daarnaast veel korte galopjes en een aantal lange galoppades. Er zijn omgevallen of door de olifanten omgetrokken boomstammen voor wie een sprongetje wil maken. U brengt doorgaans zes tot zeven uur in het zadel door met veel pauzes. Het rijden met cap is verplicht.  De paarden zijn onderling goed met elkaar en hebben goede karakters.

Wildlife: olifant, leeuw, luipaard, cheetah, hyana, wild dog, warthog, struisvogel, giraffe, zebra, kudu, impala, baviaan, stekelvarken en meer.

Ligging
In Mashatu Game Reserve, in het afgelegen oosten van Botswana dat bekend staat als de Tuli enclave, een gebied vol historie, legendes en olifantenkuddes. Het ligt in een uithoek bij Confluence lookout, het drielandenpunt van  Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika, bij het Mapungubwe National Park waar  opgravingen zijn gedaan van eeuwenoude Afrikaanse tribes die hier bovenop een berg leefden. 

Uw hosts / het team
Een professioneel team dat jaar in jaar uit in de prijzen valt met hun paardrijdsafari's. De gidsen zijn uitstekende ruiters en hebben veel kennis van de bush, wildlife en het gebied.


Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 3 maanden geldig is na vertrek uit Botswana.
Een visum is niet nodig als u korter dan 90 dagen in Zimbabwe verblijft. Botswana heft US$ 40 per persoon bij het binnenkomen van het land. Deze heffing vindt plaats bij alle grensovergangen, kan zowel cash worden betaald als met pinpas of creditcard, is 30 dagen geldig en kan meermalen worden gebruikt. Het geld wordt aangewend ter conservatie van de natuur in Botswana alsook de ontwikkeling van toerisme en de verbetering van het levensstandaard van de lokale bevolking.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken
Reisadvies Botswana | Ministerie van Buitenlandse Zaken | Botswana | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Gezondheid
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Botswana alleen verplicht wanneer u in de zeven dagen voordat u Botswana bezoekt een gele koorts land heeft bezocht. Daarnaast is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen zoals o.a. Dyfterie/Typhus/Polio/Tetanus/Rabiës. Daarnaast malariapillen of een noodpakket malaria. Wij adviseren u daarvoor contact op te nemen met uw huisarts, GGD of vaccinatiedienst.

Weer/klimaat in mei
Droge Seizoen: Mei – mei is de eerste échte droge maand na een periode met meer regenval gedurende het groene seizoen. De temperatuur is doorgaans prettig in deze maand. Overdag ligt de gemiddelde temperatuur rond de 27 graden en 's avonds rond de 9 graden. De beste reistijd voor Botswana is mei t/m september. Pula is niet alleen de Botswaanse munteenheid, maar ook het lokale woord voor regen. Het beste is om die plotselinge en heftige stortbuien gewoon te vermijden en dat betekent dus reizen tijdens de Botswaanse winter. Van april tot oktober heb je de beste combinatie van koelere dagen en warmere nachten. Dit is overigens ook de drukste periode, omdat de Zuid-Afrikaanse vakanties in dezelfde maanden vallen.

Wat mee te nemen Een specifieke paklijst ontvangt u van Paardenpas.
Twee paar rijbroeken, Jumper/fleece (periode mei-augustus), T-shirts and shirts met lange mouwen (vanwege zon), winddicht jack, sjaal/buff, handschoenen, warme sokken (juni-aug), waterdicht jack (okt-apr wanneer het kan regenen en stormen, maar nooit lang), comfortabele korte laarzen waarin u ook kunt wandelen, in combi met (best korte) chaps, hoed/pet en een cap voor het rijden (verplicht), zonnebril met touwtje, zwemgoed, sandalen/gympen, casual kleding voor de avonden, fototoestel met veel geheugen en reserve batterijen/charger & geheugenkaart, verrekijker, kleine zaklantaarn, sun-block zonnebrandcreme 30-50 waterproof, lipbalsem, heuptas, medicijnen, snoepjes.

Bagage
Sinds 25 maart 2019 hanteert OR Tambo strengere bagageregels. Koffers dienen minimaal één platte kant te hebben. Op de luchthaven van Johannesburg dient men altijd zelf de bagage van de band te halen. De chartertoestellen zijn kleiner waardoor alleen zachte bagage mogelijk is van max 18 kg/40x30x60cm) plus 5 kg handbagage. Meer info wordt uiteraard verstrekt.

Arrangement
o.b.v. volpension (ontbijt/lunch/diner), inclusief het paardrijden, begeleiding door professionele en bewapende gidsen (één vóór en één achter), dranken, een game drive.
Exclusief internationale vluchten, eventuele airporthotel, transfers per charter vliegtuig, Mashatu Main Camp game drive ca. $ 75, reis-/annuleringsverzekering, benodigde vaccinaties, visa en fooien. Eenpersoonstoeslag wordt niet berekend indien u bereid bent een tent te delen.

Fooien
Houd er rekening mee dat er in Zuid-Afrika nog altijd lagere lonen zijn, waardoor het gebruikelijk is fooi te geven na afloop van de week. Richtlijn is € 12 tot € 18 per klant per dag.

Vluchten
KLM-retouvlucht overdag zodat jullie late avond in Johannesburg landen en kunnen overnachten. Zo beginnen jullie uitgerust aan jullie paardrijdsafari. Jullie kunnen deze zelf boeken of het aan mij overlaten. KLM kent Economy, Standard, Standard Plus, Flex en Business Class. Prijzen opvraagbaar. Ik kan een KLM-vlucht drie dagen in optie zetten ad € 30 (kosten van KLM). Om te reserveren heb ik een kopie paspoort nodig dat veilig kan worden verzonden via WhatsApp (06-47310175 Paardenpas) dat end-to-end encrypted is). Prijzen van vluchten zijn onderhevig aan prijsschommelingen afhankelijk van luchtvaartmaatschappijen en daarom onder voorbehoud. In het algemeen geldt dat naarmate een vertrekdatum dichterbij komt, een vlucht duurder wordt. Na de reservering kan ik een betaalverzoek/tikkie sturen voor de definitieve boeking.
BushWings retourvlucht per charter (kleiner vliegtuigje) van Johannesburg Lanseria Zuid-Afrika (een kleiner luchthaven nabij Johannesburg O Tambo) naar Limpopo Valley Airstrip Botswana. Uw host boekt deze vluchten en stuurt circa twee weken voor vertrek de vouchers toe.

Prijzen per persoon
KLM retourvlucht (indicatieprijs economy) € 1.034
Southern Sun O Tambo € 94 per kamer/€ 47 per persoon
Chartervlucht Zuid-Afrika-Botswana € 836
Tuli Trail II paardrijdsafari volpension tarief twin verblijf 2024 € 5.764 min de Max-groepskorting zie onder
Eenpersoonstoeslag in 2024 € 1.494
N.B. de groepskorting besloten groep Max bedraagt € 144 (en € 37 over eenpersoonstoeslag)
Wie daarnaast nog een KNHS- of SRR-lidmaatschap heeft (nummer verstrekken) verkrijgt nog eens € 144.

Andere kosten om rekening mee te houden
Conservation fee Botswana US$ 70 / € 64
Extra game drives ca. US$ 75 / € 69
Fooien richtlijn € 10 tot € 18 per gast per dag / € 80 tot € 144

(Aan)Betaling
Bij reservering geldt een aanbetaling van 20% van de reissom. Het restant van de reissom mag twee maanden voor vertrek worden voldaan.

Reserveren

Beschikbaarheid - 20-27 mei 2023 staat voor deze besloten groep in optie.
Reserveren
Bij reservering geldt een aanbetaling van 20% van de reissom. Het restantbedrag van de reissom mag 2 maanden voor vertrek worden voldaan.
Betalen

Het is mogelijk per bank over te maken of met creditcard te betalen of IDeal via Smartpay van Rabobank.
Prijsgarantie
Paardenpas heeft een speciale prijs voor deze groep vastgelegd. Wij ontvangen onze commissie van onze paardrijdvakantie partners en nemen eventueel koersrisico op ons. Wie een KNHS-lidmaatschap of een SRR-lidmaatschap heeft ontvangt 2,5% korting (niet over de vluchten).
Annuleren, verzetten en verzekering
Voor de annuleringsvoorwaarden verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden. Wij zullen ons altijd inzetten, indien u onverhoopt niet kunt gaan, om de meest passend oplossing te vinden of dat nu verzetten of restitutie is, al dan niet met een inhouding van kosten voor de afhandeling of vergoeding aan de paardrijdsafari voor misgelopen boeking en niet opnieuw kunnen invullen. Het is verplicht een reis-/annuleringsverzekering af te sluiten dat bovendien eveneens uitkomst biedt bij annulering. U ontvangt van Paardenpas dan de benodigde documenten om dat te kunnen indienen bij uw verzekeraar.
Bevestiging en reisitinerary
U ontvangt van ons eerst een bevestiging per email en daarna een uitgebreide persoonlijke reisitinerary met daarin alle voor u relevante informatie over uw reis, waaronder vluchten, luchthavens, airporthotel, aankomst, pick-up & transfers, chartervlucht, uw hosts, gidsen, instructeurs, de paarden, uw accommodatie, culinaire zaken en uw dieetwensen, verzekeringen, gezondheid, wat mee te nemen, uw programma, het arrangement, reisdocumenten, geldzaken, telefonie, het land Botswana, ambassades, noodnummers en ambassades, thuisblijvers en meer.
U kunt ons e-mailen of gebruik maken van ons online reserveringsformulier Online reserveren |
Zodra u uw gegevens heeft verstrekt (zorgverzekering mag later zodat u het kunt opzoeken) ontvangt u een uitgebreide bevestiging per e-mail.