Latest Blogposts

Ippos Lesbos - mooi achterland bij Molyvos op Lesbos & zwemmen in zee

Kaart_Griekenland_Pelion
Land Griekenland Lesbos Vliegen op Mytilini
Vakantie Centre based ritten Transfers Ja of huurauto
Duur 7 nachten/8 dagen Rijden circa 3-6 uur per dag
Periode Gehele jaar open Niveau Begin/Half/Gevorderd
Paarden Arabier Accommodatie 4*-Hotel aan de kust
Rijdstijl Engels & Trail Max.gewicht 100 kg
Prijsindicatie € 893 - € 1.050 Groep/Boeking Kleine groepen max 8
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

| Mail ons Offerte | Reserveren Aanbiedingen | Blog | MediaFacebook | Gastenboek | Reisadvies |

Ontdek te paard het landschap met rotsachtige bergen en zandstranden dat dit prachtige eiland te bieden heeft. Vanuit een kleine manege de unieke mogelijkheid om Molyvos en het omliggende platteland te paard te verkennen. De eigenaresse is bovendien Grieks/Nederlandse en spreekt Nederlands, al heeft ze haar hele leven wel in Griekenland gewoond.

Het rijden
Behalve dat het achterland prachtig rustig en authentiek is, is het mogelijk onderweg schapen, geiten, arenden, vossen, vogels, schildpadden, slangen (niet giftig), ezels en andere paarden tegen te komen. In het voorjaar vooral zijn er veel migrerende vogels die hier neerstrijken.

Uw host/het Team
Rita Mihalaki (eigenaresse)
De manege/het land/het erf waar de stallen zijn is een droom die uitgekomen is voor Rita. Ze is een gekwalificeerde instructeur en springatlete en voelt zich bevoorrecht om met haar familie hier in het idyllische dorp Molyvos te wonen, omgeven door natuur, terwijl ze haar paardenkennis  en ervaring met anderen die ook van paarden houden  kan delen. Rita spreekt Grieks, Engels, Nederlands, wat Duits, Slovaaks, Tjechisch en Russisch. Recent heeft Rita haar FEI level 1 coaching behaald in Bulgarije.

Veronika Gorausova
Is hier gedurende het seizoen. De rest van het jaar studeert ze Kunst & Design in haar thuisland Slovakije. Daarnaast ontwerpt ze produkten waaronder een "bareback saddle". Ze heeft een zwak voor het paard Latif, die ze heeft helpen trainen. Veronika spreekt Engels en Slovaaks.

Stratis
Hardwerkend en loyaal is hij de manusje van alles die oplossingen vindt voor alle uitdagingen die de paarden soms veroorzaken. Daarnaast heeft hij zijn eigen toeristische winkel in de hoofdstraat van Molyvos en runt hij de Boy Scouts.

Faciliteiten
Uitgangspunt is altijd het welzijn van de paarden. Hun weiland is gelegen op een heuvel met wijds zicht rondom en bestaat uit gevarieerd terrein met toegang tot natuurlijk bronwater. Er is een rijbaan en een heerlijke plek om in de schaduw te zitten en naar de rijbaan met de paarden te kijken. Er zijn negen schaduwrijke stallen voor de paarden.

Arrangementen
Beginners package
◆ 8 dagen / 7 nachten ◆ 4 privé of semi-privélessen ◆ 2 buitenritten◆ vanaf 7 jaar

Voor wie niet tot weinig ervaring heeft en graag (beter) wil leren paardrijden en genieten van enkele heerlijke buitenritten in de rustige omgeving. Voldaan na een rit of les heb je nog tijd over om het eiland verder te verkennen of te relaxen.
Het omvat overnachtingen in het Bella Vista Hotel (eigenaar is de vader van Rita) met twee maaltijden per dag, inclusief pick-up & transfers van/naar hotel/manege en het paardrijden met Engels- en/of Nederlands-sprekende gids(en). Indien het weer het toelaat kan er op de laatste dag met de paarden in zee gezwommen worden.
Programma beginners package
Dag 1: Kennismaking met je paard, briefing, 45 min les in de rijbaan
Dag 2: Les van Rita 30 min: paard poetsen en zadelen, 45 min rijden
Dag 3: Les van Rita 30 min: paard poetsen en zadelen, 45 min rijden
Dag 4: Les van Rita 30 min: paard poetsen en zadelen, 45 min rijden
Aansluitend eerste buitenrit van 30 min rondom het waterreservoir van Molyvos
Dag 5: Vrij
Dag 6: In de zomer 1,5 uur naar het strand, waar de zadels afgaan en we met de paarden de zee in gaan. Als het weer dat niet toe laat, rijden we een uur naar de afgelegen Kerk Agia Fotia en terug via de landwegen naar het dorp Petra met prachtige uitzichten over het eiland
Dag 7: Afscheid en vertrek

Trail Package
Voor wie al ervaring heeft met paardrijden en alle gangen stap, draf en galop beheerst rijden in de bergen over uitdagend terrein, door traditionele dorpen met stops onderweg bij lokale bars en galoppades op het strand. Indien het weer het toelaat tevens zwemmen met de paarden in zee.
Het omvat overnachtingen in het Bella Vista Hotel (eigenaar is de vader van Rita) met twee maaltijden per dag, inclusief pick-up & transfers van/naar hotel/manege en het paardrijden met Engels- en/of Nederlands-sprekende gids(en).

Programma
Dag 1: Je wordt opgewacht op de luchthaven van Mytilini en per taxi naar het hotel gereden (71 km/ca. 1 uur). Bij het diner krijg je een briefing over het rijden soms afhankelijk van je aankomsttijd een eerste les. (Op alle andere dagen word je bij het hotel opgehaald).
Dag 2: Na het ontbijt word je naar de mange gereden waar je eerst nog over de paarden wordt verteld. Paarden poetsen en zadelen en een les (of 1,5 uur rit indien gisteren al les) om te zien hoe het gaat en om een goede match paard/ruiter te maken. Terug naar het hotel voor lunch en vrije tijd. In de avond is het nog mogelijk een buitenrit van 1 a 2 uur te maken.
Dag 3: Vandaag een rit over zandpaden rondom het stadje Molyvos en klimmen richting Bafios alwaar een schitterend uitzicht over de heuvels. Onderweg een stop bij een café. Vandaag ca. 4 uur in het zadel.
Dag 4: Vandaag rijden we naar de kust, naar het strand. Wanneer het weer het toelaat kunnen we met de paarden in zee. Daarna terug naar het dorp Petra. Vandaag ca. 3 uur in het zadel.
Dag 5: Vandaag rijden we naar de renbaan van Molyvos waar je naar keuze ofwel een gecontroleerde galop kunt maken of wie wil voluit in rengalop. Vandaag ca. 2 uur in het zadel.
Dag 6: Na het ontbijt word je naar de tallen gereden. Vandaag rijden we over de heuvels langs Molyvos naar Petra met onderweg archeologische plekken met eeuwenoude watermolens. We stoppen bij een taverne in Petri voor een drankje. Vandaag ca. 4 uur in het zadel.
Dag 7: Vandaag over zandpaden naar de warmwaterbronnen van Eftalou. en verder naar Skikaminia. waar we lunchen en tijd hebben om te zwemmen. Na de lunch is er tijd om in het havendorpje rond te lopen alvorens we terugrijden via dezelfde route. Vandaagca. 6 uur in het zadel.
Dag 8: Afweer afscheid en vertrek, maar wie een late vlucht heeft kan nog een laatste les nemen.
Uw host behoudt zich het recht voor het programma te wijzigen indien paarden, ruiters, het weer  of anderzins daarote4 aanleiding geven.

◆ 8 dagen / 7 nachten
◆ Kleine groepen
◆ 5 buitenritten/trail rides, 2–6 uur elk (afhankelijk weer en rijdvaardigheid ruiter/amazone)
◆ Leeftijd vanaf 9 jaar

Accommodatie Bella Vista 4-sterren
U zult zich meteen thuis voelen bij het prachtige en schitterend gelegen hotel  in Mithymna op een steenworp afstand van Eftalou en dat in eigendom is van de familie.  Gelegen aan de Aegeïsche zee met geweldig uitzicht en een aanlokkelijk groot zwembad met ligstoelen. Het pas gerenoveerde hotel hotel serveert heerlijke gerechten met groenten uit eigen tuinen. Er zijn thema-avonden inclusief een Griekse avond met BBQ en dansen alsook een avond met muziek (akoestische gitaar en zag van Rita's broer). Er is gratis en voldoende parkeergelegenheid een tuin, een gemeenschappelijke lounge met bar en een terras, gratis WiFi en een restaurant. et personeel bij de receptie spreekt Grieks en Engels. Het strand van Tsipouria ligt op 1,9 km van het hotel, en Panagia tis Gorgonas bevindt zich op 2 km afstand. Het hotel ligt 3km van Eftalou en 6km van de manege. Uiteraard is er een gratis shuttlebus naar het dorpje en privétransfers naar en van de stallen.

De paarden
Negen paarden zijn een mix van Arabier, Haflinger met zowel een energiek als kalm karakter. De meeste paarden meten 150-160 cm en 400-500 kg, twee cob-paarden zijn 600kg en 650 kg. Er wordt Engels gereden maar er zijn enkele Western zadels op verzoek. Het rijden is in de kleine bergen dus er wordt wat geklommen en gedaald. Er wordt soms ook met de paarden in zee gezwommen en er is een renbaan waar, wie wil, volop gegaloppeerd mag worden. Het rijden is meestal in de ochtenden en avonden.   Omdat de paarden eigenlijk altijd buiten zijn (er zijn wel stallen) leven ze echt als kudde samen. Hierdoor kunnen ze socializen in een complex mentaal-verrijkende omgeving waardoor het blije en gezonden paarden zijn. Er is op het terrein een rijbaan en een eenvoudige maar hele leuke plek om vanuit de schaduw hierop te kijken.

Ligging in Molyvos op Lesbos
Het eiland Lesbos ligt dichterbij Turkije dan bij Griekenland en de Turkse kust is vanaf de noordelijke kust dan ook te zien. Gebouwd met stenen en hout met oorspronkelijk de naam Mithimna  naar de dochter van Koning Makara. Pas in 1355 werd het Molyvos nadat Gatelouzos Francis het overnam. Mogelijk stamt de naam van de enorme hoeveelheid olijfbomen die er te vinden zijn (Mont d’olives = Mount of Olives). Het plaatsje heeft kleine kinderkopstraatjes overdekt met wijnranken die schaduw bieden en het geurt er naar jasmijn. Aan de kade in de haven zijn terrassen en er zijn boottochten naar de azuurblauwe baaien in de zee. In de avonden kleurt de horizon felrood met ondergaande zon. Er zijn in de nabijheid bovendien warmwaterbronnen.

Vliegen op Mytilini 
Er gaan veel vluchten op Mytilini. U kunt besluiten zelf uw vluchten te boeken of dat aan mij over te laten. Ik geef uw vluchten altijd door aan uw hosts zodat zij weten wanneer zij u kunnen verwelkomen, daarbij rekening houdend met eventuele vertragingen of vervroegingen.

Pick-up & Transfers
Zowel uw host Rita als Paardenpas beschikken over vaste taxi's/chauffeurs met wie ze werken die u kunnen ophalen van de luchthaven en naar het hotel bij Molyvos rijden.

Veiligheid
Caps zijn ter plaatse verkrijgbaar in verschillende maten (smaal, medium, large tot 58 3n 59 aan toe) en zijn bovendien verstelbaar aan de achterzijde met een knoop/touw.

Briefing
Voor het rijden vertellen ze eerst over de persoonlijkheid van het paard en hoe ermee om te gaan. Ze vragen tevens waar jij je fijn bij voelt. Wegen oversteken gaat altijd met z'n allen tegelijk en dichtbij elkaar. Alvorens naar buiten te gaan rijd je eerst even een in de rijbaan om je paard te voelen. Rita heeft een first aid seminar gevolgd bij de British Horse Society en heeft eerstehulpkits bij zich op elke rit.

Andere activiteiten
Het is mogelijk naast het paardrijden jeep safaris te doen boottrips (aanrader), naar een museum te gaan of kerken te bezoeken samen met een gids. Niet-ruiters die mee zijn, kunnen zich bij de lunchstops van de ruiters/amazones aansluiten.

Weer/klimaat
In de zomer is het 32 tot 36 graden Celcius maar in de nachten kan het afkoelen. In het voorjaar en najaar 25 tot 30 graden, soms regendagen en dan is de natuur op z'n mooist omdat dan de kleuren uitkomen en hier en daar kleine beekjes ontstaan in de bergen.

Wat mee te nemen
Zie de algemene lijst door op de link te klikken, verder een vestje/jasje voor de koelere nachten, muggenstift, zonnebrandcreme, chaps of korte laarsjes (eventueel te leen bij de manege), regenjackje, zonnebril, langebroek (stretch) of rijbroek. Er zijn zadeltassen voor uw fototoestel en/of waterfles.

VOOR WIE TOCH OP LESBOS IS EN WIL RIJDEN

In volle galop op de renbaan
Er is nabij Molyvos een renbaan die ze mogen gebruiken voor wie eens voluit wil.
De buitenrit in totaal duurt 2 uur
Alleen voor gevorderde ruiters en minimaal 9 jaar oud
Start bij de manege met een korte introductiebriefing waarna de paarden worden gezadeld. Rijden  over zandpaden richting het kasteel van Molyvos waar we omhoog klimmen naar de lokale renbaan. Elk jaar  is hier een evenement waarbij races worden gehouden ter viering van de kerken. Afhanklijk van het niveau van de ruiter/amazone kan er een beheerste galoppade worden ingezet of wie wil vol in rengalop.
Na deze adrenalinegolf dalen we af van de berg. Op hete dagen stoppen we nog bij een natuurlijke waterbron met vers water voor de paarden. Hier zien we bovendien vaak schapen die hier komen drinken. Verder via een nabijgeglegen bos “Alysos,” waar we nog in de schaduw kunnen galopperen.

Steep Ride Of Petri
Gevorderde ruiters, 4 uur in het zadel
Deze tocht neemt ons mee over eeuwenoude bergpaden. Voel hoe de Grieken vroeger reisden tussen de dorpen en hun goederen vervoerden. We komen langs kerken, rijden over houten bruggen en eeuwenoude straten met kinderkopjes, zien de ruïnes van een eeuwenoude watermolen Ligona dat datert uit de 3e eeuw. We beklimmen steile heuvels en bereiken het bergdorpje Petri met slechts 50 inwoners en gebouwd in traditionele architectuur van steen en hout. We stoppen voor een kleine lunch met een geweldig uitzicht over het nabijgelegen plaatsje Petra. De rit biede mogelijkheden om snelle galoppades te maken en op de terugweg stappen we af en wandelen we naast de paarden voor 10 minuten. Onderweg zien we ook schapen en boerderijen met koeien, waar er echter geen hekken zijn, waardoor het voorkomet dat een vriendelijke ezel ons soms een tijdlang begeleidt!

Coastal Stretch To Skala Sikamnia
Gevorderde ruiters/amazones, vanaf 9 jaar, 6 uur durende rit, seizoensgebonden
Deze long-distance trektocht beslaat 30 km. We starten bij de manege en rijden door Eftalou en langs de heetwaterbronnen om vervolgens de weg naar de kust te nemen richting Skala Sikamnia. Onderweg adembenemende uitzichten op de Aegeische Zee en de Turkse kustlijn aan de ene kant en de magnifieke bergen van Lepetimnos aan de ander. U zult ogen tekort komen. Ondereg een lange pauze bji een a
uthentieke Griekse taverne met lokale gerechten en dranken, met op de achtergrond het geluid van de golven die tegen de rotsen aannklotsen onder onze voeten. Na de lunch is het mogelijk nog een korte siësta te houden of een koffie aan het strand alvorens we terugkeren naar stal. Volop gelegenheid voor galop zowel op de heen- als terugweg.

Stroll Around The Water Reservoir
Alle niveaus, 35 minutes in het zadel
Plezier voor iedereen. Gevorderde ruiters kunnen snel en wat galopperen, maar deze toch kan ook rustig gereden worden met beginners en kinderen. We beginnen met het gereedmaken van de paarden en dan met een gids/hulp naast het paard die zal helpen, gaan we op pad. We kijken hoe het gaat en geven zoveel assistentie als nodig.
Durf je al wat meer dan laten we je nog een stapje verder gaan. We rijden rondom een man-made meer dat water vasthoudt voor het droge seizoen. Het meer ligt pal tegenover de manege en in de reflectie van het water zien we het kasteel van Molyvos dat in de verste ligt. Het meer biedt een plek voor vele vogels.

Light A Candle At The Cloister Of Agia Fotini
Alle niveaus, 1 uur in het zadel
Deze rit is voor iedereen. Wie wil mag galopperen, wie dat niet wil of kan, kan stappen. Schitterende uitzichten in de natuur rijdend over de zandwegen in dit Ligona gebied.
We passen het rijden aan het niveau aan.  Het Ligona gebied omvat Molyvos, Petra, Bafios en Petri dorpen. Bij het kapel van Agia Fotini kunt u een kaarsje aansteken. Mooi uitzicht op de baai van Petra, de bergdorpen en het magnifieke kasteel van Molyvos op de terugweg. Onze honden gaan graag met deze rit mee en springen onderweg vaak in de waterbronnen. Beginners kunnen na deze rit wel hun spieren volene.

Swim With The Horses 
Seizoensgebonden, Half-/gevorderd
Neem voor deze rit uw badgoed mee! Beter nog draag het onder uw rijdkleding! En breng een kleine fles water, een handdoek en zonnebrandcreme. We zadelen de paarden en rijden richting Eftalou. Geniet van de omgeving en van draf en galop. Eenmaal bij het strand stappen we af en zadelen we de paarden af. We trekken onze rijkleding uit en stappen weer op zonder zadel. Afhankelijk van het weer en de zee gaan we tot kniehoogte de zee in, net diep genoeg voor de paarden om echt te zwemmen. Een unieke beleving en het zeewater is fantastisch voor de huid en het haar van de paarden. Helaas is deze tocht niet voor iedereen mogelijk door de afstand van de stal naar de kust. Maar wie fit is en kan draven is welkom. Als het weer het zwemmen niet toelaat kan nog wel langs het strand worden gereden.

Prijzen
Transfer per taxi € 70 enkele reis

Arrangementen
o.b.v. halfpension (ontbijt & diner) inclusief het paardrijden, gebruik van caps, Engels- en/of Nederlands sprekende gids, privétransfers van/naar de manege/hotel, shuttlebusservice van/naar Molyvos en Eftalou en gratis parkeren. Exclusief vluchten, drankjes, lunches, reis-/annuleringsverzekeringen en fooien.

Reserveren

Beschikbaarheid
Wij kunnen beschikbaarheid voor een door u gewenste een periode voor u opvragen en een paardrijdvakantie voor u in optie nemen. De optie kan doorgaans vijf dagen lang worden vastgehouden.
Reserveren
Bij reservering geldt een aanbetaling van 20%-50% afhankelijk van onze paardrijdvakantiepartner. Vrijwel alle paardrijdvakantiepartners hanteren 20% aanbetaling. Het restantbedrag van de reissom mag 2 maanden voor vertrek worden voldaan.
Betalen

Het is mogelijk per bank over te maken of met creditcard te betalen of IDeal via Omnikassa van Rabobank.
Prijsgarantie
De buitenlandse partner bepaalt altijd de prijs. U betaalt daarom nooit meer dan rechtstreeks. Wij ontvangen onze commissie van onze paardrijdvakantie partners en nemen eventueel koersrisico op ons. Wij hanteren bovendien de beste prijsgarantie en verstrekken vanuit Paardenpas soms een korting, zoals met een KNHS-lidmaatschap of een SRR-lidmaatschap ontvangt u 2,5% korting.
Annuleren, verzetten en verzekering
Afhankelijk van de paardrijdvakantiepartner in het buitenland (andere paardrijdvakantie of dezelfde) en van beschikbare data kunnen we veelal uw paardrijdvakantie verzetten, soms kostenloos, soms tegen een administratieve vergoeding. Voor de annuleringsvoorwaarden verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden. Het is verplicht een zorgverzekering en een reisverzekering af te sluiten.
Bevestiging en reisitinerary
U ontvangt van ons eerst een bevestiging per email en daarna een uitgebreide persoonlijke reisitinerary met daarin alle voor u relevante informatie over uw reis, waaronder vluchten, luchthavens, aankomst, pick-up & transfers, uw hosts, gidsen, instructeurs, de paarden, uw accommodatie, culinair, verzekeringen, gezondheid, wat mee te nemen, uw programma, reisdocumenten, het land zelf en meer.
U kunt ons e-mailen of gebruik maken van ons online reserveringsformulier.
Tel: +31(0)6-47310175 | E-mail: patricia@paardenpas.nl | Offerte | Online reserveren |
Paardenpas Clubbeste prijsgarantieknhsCollect Wolk Patricia 2015 jpg