Latest Blogposts

Trail of Hope - Noord-Westen van IJsland

Land IJsland Vliegen op Keflavik/Reykjavik
Vakantie Trektochten Transfers Flybus & pickup Ctr
Duur 5 nachten Rijden 4 dgn/4-7 uur p.dag
Periode eind juni-eind aug Niveau Red.Gevorderd & fit
Paarden IJslandse paarden Accommodatie Gedeelde kamers
Rijdstijl IJslandse zadels Max.gewicht 110 kg
Prijsindicatie € 1.710 Groep/Boeking Grote groepen 2-20

Mail ons Offerte | Reserveren Aanbiedingen | Blog | Media | Facebook | Gastenboek | Reisadvies |

Kort maar de hele belevenis van op IJslandse paarden trekken op IJsland
Rijden door onaangetaste natuur. Deze tocht is voor wie op comfortabele wijze wil genieten van verschillende landschappen. Zanderige gronden zijn heerlijk om op te rijden en er is ruimschoots de tijd om de tölt te proberen. De tocht begint bij Hvammur Farm in de Vatnsdalur-vallei. Heerlijk door het water met de paarden op weg naar de lagune met de naam Lake Hóp, terwijl losse paarden meelopen of vooruitlopen. U bezoekt een zeehondenkolonie bij de Atlantische kunst. Terug heeft u per bus een rit naar Reykjavík via de Kjökur-route. U rijdt tussen twee gletsjers en geniet van een natuurlijke hete bron bij Hveravellir. U bezoekt de geiser bij de hete bronnen en de majestueuze waterval Gullfoss, van waar weer terug naar Reykjavík.

Uw host op IJsland
De welkbekende IJslandse boer Haukur Suska en zijn gezin verzorgen deze trektocht.

De IJslandse paarden/het rijden
In de 9e eeuw namen de Vikingen hun paarden (van meestal Duitse afstamming) mee. Over duizend jaar is daaruit de IJslander voortgevloeid. Vandaag de dag zijn er ca. 80.000 paarden op IJsland met een bevolking van 330.000 mensen. Het IJslandse paard is intelligent, heeft een goed karakter en komt in alle kleurpaletten voor. Het unieke van de IJslander is natuurlijk het feit dat het vijf gangen kent: stap, draf, tölt, galop en rengalop. Vooral de tölt is heel comfortabel.

Accommodatie
Hvammur farm ligt in de mooie Vatnsdalur-vallei waar de rivier de Vatnsdalsá doorheen loopt, fameus om de zalm. De boerderij is enkele jaren geleden gerenoveerd en heeft een hot tub / jacuzzi in de tuin met een uitzicht op de rivier.

Culinair
Ontbijt is uitgebreid met traditionele IJslandse vis of lam. Vegetarisch is mogelijk indien vooraf aangevraagd. De ruiters maken 's-morgens bij het ontbijt hun eigen lunchpakket klaar.

Wat mee te nemen
Vanwege de onvoorspelbaarheid van het weer en de grote verschillen in temperaturen is het verstandig kleding voor alle weertypen mee te nemen en u in laagjes te kleden. Laarzen die tot uw knie reiken, bij voorkeur rubberen laarzen vanwege de rivieren die u doorkruist. Warm jack, regenjack, meer paar warme sokken en handschoenen (minimaal twee paar vanwege het nat worden), een sjaal, hoed of pet, cap (hoeft niet persé, er zijn ook caps ter plaatse, maar een eigen cap zit het fijnst), fleece/sweater, warm wollen ondergoed (evt. lang), rijbroeken (twee), slippers voor in de boerderij (IJslanders doen hun schoenen uit in huis), zwemgoed, handdoek, zeep, fototoestel, eerste hulp (verband/pleisters), muggenstift, eigen snacks/snoepjes/energizers voor onderweg, zonnebrandcrème, lipbalsem, zonnebril, heuptas, gympen, jodphers/chaps, eigen regenjack. N.B. een waterfles, regenkleding, zadeltas, cap en slaapzak met binnenlaken (waar nodig) wordt verstrekt. Uw host adviseert u bij voorkeur een rugzak of flexibele tas als bagage mee te nemen, liever dan een harde koffer, omdat transportruimte in de autobus beperkt is.

Belangrijk: Uw rijkleding dient voordat u op IJsland stapt, op 40°C te zijn gewassen of gestoomd. Laarzen en hoeden dienen minimaal vijf dagen tevoren schoongemaakt en gedesinfecteerd te worden. De Icelandic Veterinary Authority adviseert het disinfecteermiddel Virkon S. Gebruikte handschoenen, zweepjes, zadels, hoofdstellen, halsters, chaps en ander leer mag niet het land worden ingebracht. Wij vragen uw begrip voor deze maatregelen die nodig zijn om IJsland vrij te houden van dierenziekten. Paarden zijn hier niet gevaccineerd en daarom vatbaar voor besmettingen. Help IJslands fragiele natuur te beschermen! Meer informatie hierover vindt u op: www.mast.is.

Programma van dag tot dag
Het programma kan vanwege het weer, de paarden of de route door uw host worden aangepast.

Deze trektocht brengt ons over zwarte zandsgtradnen, perfect voor de fameuze Tölt-gang van het IJslandse paard. Voel hoe de paarden glijden over Lake Hope.
Schitterende landschappen, heel gevarieerd met een inzicht in de IJslandse geschiedenis vol sagen. De trektocht begint bij Hvammur Farm in de Vatnsdalur vallei. Behalve over het zwarte zand, rijden we door rivieren, weilanden en door een grote lagune met de naam Lake Hópe. Voorts is het mogelijk een zeehondencolonie aan de Noord-Atlantische kust te zien bij de majestueuze Hvítserkur monoliet. In goede handen bij boer en host Haukur Suska en zijn familie.

Dag 1 – Reykjavik-Hvammur-Vatnsdalur- Sveinsstadir
U wordt vanmorgen tussen 07:30 uur en 08:30 uur al opgehaald. Zorg dat u op tijd klaar bent en in uw rijkleding. Transfer per bus van Reykjavík naar Hvammur Farm, waar u de paarden en de gidsen ontmoet. Hier begint uw tocht. U rjidt langs de oevers van de Vatnsdalsá-rivier waarna u oversteekt naar het westen. De tocht gaat helemaal naar Sveinsstaðir Farm en van daar terug naar Hvammur Farm voor de overnachting. Vatnsdalur is een prachtige groene vallei waar de Vatnsdalsá rivier doorheen loopt, vol zalm en forel. De vallei verandert gaandeweg in verschillende watervallen en een kloof. Vatnsdalshólar, met ontelbare heuvels, vormde de setting voor def Vatnsdæla-Saga.

Dag 2: Hvammur-Sveinsstadir-Hóp-Borgarvirki (vandaag 30 km)
We verlaten de boerderij Sveinsstaðir en rijden langs de lagune Hóp. Het zwarte zand op het strand is ideaal voor het rijden van tölt, de speciale gang van het IJslandse paard. Deze route langs de kust geeft ons een idee van de prachtige lagune die we morgen gaan oversteken. We rijden langs de oevers van de Víðidalsá-rivier en steken deze over. We nemen een pauze bij Stóra-Borg, waar we onze lunchpauze houden en rijden naar Borgarvirki, een fascinerende vesting uit de Vikingtijd. Vervolgens zetten we onze rit voort naar de schaapskooi Þverárétt, die door lokale boeren wordt gebruikt om de schapen in de herfst te sorteren. Voordat we terugkeren naar het pension maken we nog een uitstapje naar de kust waar we Hvítserkur zien, een basaltrotsformatie, broedplaats voor veel zeevogels. Dit gebied herbergt veel zeehonden en hopelijk zien we er veel van rusten en spelen op het strand. We brengen opnieuw de nacht door op Hammur Farm. (Ongeveer 30 km) Overnachting bij Hammur Farm. Borgarvirki is van natuurlijke basalt en daarmee een fascinerend fort van de Vikingen, gerenoveerd in 1949. Binnen omvat het ruïnes en het torent 177 meter boven de zeespiegel.

Dag 3: Hvammur-Hvítserkur-Noord Atlantische kust-Thingeyrar (vandaag 40 km)
Vandaag ontdekken we de schoonheid van het Vatnsnes-schiereiland en volgen de zwarte duinen van Sigríðarstaðasandur richting de noord-Atlantische kust. Net van de kust af zien we Hvítserkur, een basalt rotsformatie, waar veel zeevogels hun nesten bouwen. Ook zijn hier grote aantallen zeehonden en met wat geluk zien we ze uitrusten of spelen op het strand. Vandaag gaan we door de lagune van Lake Hóp en volgen een trail door het water naar Thingeyrar Farm, ooit een klooster in de 12e eeuw. Dit is één van de hoogtepunten van de tocht. Relax na afloop in de hot tub bij Hvammur Farm voordat u een hartige maaltijd krijgt voorgeschoteld. De Víðidalsá Rivier Zit vol zalm en forel en baant zich een weg richting Lake Hóp.

Dag 4: Hvammur-Thingeyrar-Húnavatn-Hvammur (vandaag 24 km)
We beginnen de dag met een bezoek aan de historische Thingeyrar-kerk. Dit is onze laatste rijdag en we brengen daarom de paarden vandaag terug naar Hvammur Farm. We gaan door het Húnavatn-meer over een trail in het water. Eenmaal uit het water raken de paarden opgewonden wanneer ze het zwarte zand weer onder hun hoeven voelen. We rijden aan de oostkant van de Vatnsdalur-vallei, langs de Hvammsfoss-waterval, dat is omgeven door basalten pilaren. 's-Avonds een afscheidsdiner en gezellige avond met mooie momenten om op terug te kijken. Þverárétt is een schapenkooi dat in de herfst door de boeren wordt gebruikt voor het sorteren van de schapen.

Dag 5: Hvammur-Kjölur Highland Route-Reykjavík
Vandaag neemt u afscheid van uw gidsen en wordt u met de bus langs de Kjölur Highland Road gereden terug naar Reykjavík. Onderweg ziet u de ruige wildernis van het IJslandse hooggebergte. Om circa 12:30 uur bent terug in Reykjavik bij het BSÍ busstation. Hvítserkur is een unieke basalten rotsformatie gebruikt door vele zeevogels.

Uw host zal u terugrijden naar uw hotel voor uw overnachting in Reykjavik op 18 augustus.

Uw host kan altijd wijzigingen in dit programma aanbrengen vanwege het weer of de paarden of andere noodzakelijke reden.

Nog andere plekken van belang
Vatnsnes peninsula
bekend om de zeeleeuwenkolonie
Sigríðarstaðasandur een zwart gebied met duinen in het noordwesten
Nesbjörg 75 meter hoge kloof boven de zee in het noordwesten
Hóp een meer/lagune zachte bodem
Þingeyrar Church de eerste stenen kerk op IJsland uit 1877. Aanvankelijk van turf, later van steen. Het heeft een albasten altaar daterend uit de 13e eeuw.
Lake Húnavatn Ingimundur de oude, een van de eerste bewoners van Vatnsdal gaf deze naam aan het meer nadat hij er een ijsbeer met twee jongen vond
Hvammsfoss waterfall gelegen in Vatnsdalur omgeven door indrukwekkende basalten pijlers

Accommodatie
Hvammur farm ligt in de mooie Vatnsdalur-vallei waar de rivier de Vatnsdalsá doorheen loopt, fameus om de zalm. De boerderij is enkele jaren geleden gerenoveerd en heeft een hot tub / jacuzzi in de tuin met een uitzicht op de rivier. Opgemaakte bedden in gedeelde kamers.

Hosts/gidsen
Halldór and Elín at Bjarnastaðir

Halldór, Elín en hun team zullen u de mooiste plekken laten zien in Noord-Oost IJsland.
Halldór of Dóri zoals hij ook wel wordt genoemd is de man van de Bergen. Hij bezit veel schapen die hij elke herfst verplaats van de noordelijke bergweiden en gasten hem daarbij helpen.
Dóri kent het gebied op zijn duimpje en Halldór staat bekend om de perfect getrainde paarden.
Haukur Suska at Hvammur farm

Haukur Suska en hun familie wonen op Hvammur Farm in Vatnsdalur in Noord IJsland. Haukur samen met zijn dochters verzorgt verschillende trektochten. Hij heeft veel IJslandse paarden en zijn team assisteert gedurende de trektochten.  Haukur is altijd opgewekt en het is altijd leuk wanneer hij zijn guitar tevoorschijn halt en voor zijn gasten spelt en zingt.

Hannes and family at Kálfhóll farm

Lange tijd waren het Gestur en Margrét die de trektochten verzorgden. Zij hebben het inmiddels overgedragen aan hun zoon Hannes en zijn rechterhand Sophie. Deze familie bij Kálfhóll farm astaan bekend om hun warme gastvrijhheid en het delen van de magische wereld van het zuidelijke deel van de hooglanden.

Ligging
In het noordwesten van IJsland bij Vatnsdalur.
Iceland-political-map

Vliegen op Reykjavík
Icelandair brengt u vanaf Schiphol. Nu WOW Air is gestopt, biedt Transavia eveneens vluchten. Met Icelandair kunt u ook naar Canada (Vancouver) vliegen en een tussenstop maken van max. 7 nachten voor een verblijf op IJsland. Dit kan zowel op de heen- als op de terugreis. U kunt zelf uw vluchten boeken of dat aan ons overlaten. Vanwege de vroege start van het programma op dag 1 adviseren wij u een dag eerder op IJsland te arriveren en een hotelovernachting in Reykjavík te nemen. Paardenpas kan u ook hierbij helpen, evt. combi vlucht/hotel.

Transfers
Iedereen die aankomst neemt ofwel de Airport Exprese of de FlyBus van Keflavik luchthaven Reykjavik naar de stad Reykjavik. Onze partner op IJsland haalt u op bij één van de twaalf stops van de FlyBus. Paardenpas kan u daarom helpen met het boeken van een hotel dat nabij één van deze stops ligt. U mag dit natuurlijk ook zelf boeken, dat maakt ons niet uit, maar wij kunnen u wel adviseren. Ook kan Paardenpas u helpen met het reserveren van deze bustickets, die circa € 20 per persoon enkele reis kosten, evenals bij een hotelovernachting in Reykjavik (veelal een combi vluchten+hotel). De volgende dag wordt u tussen 07:30 en 08:30 uur bij uw hotel opgehaald door uw host en per bus van Reykjavík naar Hvammur Farm gereden, waar u de paarden en de gidsen ontmoet. Hier begint uw tocht.
FlyBus

Weer en klimaat
Ijsland heeft een mild klimaat. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 0 tot -15 graden. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 10 tot 15 graden.

Beste reistijd
Mei t/m september zijn de beste maanden om naar IJsland te reizen. Hiermee vermijdt u de koudste maanden en het massatoerisme. Januari, februari, maart, april en december zijn de beste maanden voor een sneeuw- of wintersportvakantie naar IJsland.

Taal
IJslands is de officiële taal in IJsland. Daarnaast wordt er veel Engels en Deens gesproken.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan IJsland heeft u geen vaccinaties nodig.

Geld en Geldzaken
In IJsland wordt betaald met de IJslandse kroon (ISK).

Diversen
Maximum gewicht 110 kg

Kijk in ons gastenboek voor ervaringen van onze klanten die hier al zijn geweest


Prijs 2023 € 1.710
Prijs 2024 € 1.810 laagseizoen en € 1.950 hoogseizoen

Data 2023

  • June: 5 - 9 & 12 - 16
  • July: 22 - 26 & 29 - Aug 2
  • August: 21 – 25 & 28 - Sept 1

Dates 2024

  • June: 8 - 12 & 15 -19 & 23 - 27 & 30 - 4th july
  • July: 29 - aug 2nd
  • August: 25 - 29

Arrangement inclusief
volpension (ontbijt/lunch/diner), inclusief paardrijden, Engels-sprekende gids, transfer van/naar Reykjavik.
Arrangement exclusief
vluchten, reis-/annuleringsverzekering en fooien.


Reserveren

Beschikbaarheid
Wij kunnen beschikbaarheid voor een door u gewenste een periode voor u opvragen en een paardrijdvakantie voor u in optie nemen. De optie kan doorgaans vijf dagen lang worden vastgehouden.
Reserveren
Bij reservering geldt een aanbetaling van 20%-50% afhankelijk van onze paardrijdvakantiepartner. Vrijwel alle paardrijdvakantiepartners hanteren 20% aanbetaling. Het restantbedrag van de reissom mag 2 maanden voor vertrek worden voldaan.
Betalen

Het is mogelijk per bank over te maken of met creditcard te betalen of IDeal via Omnikassa van Rabobank.
Prijsgarantie
De buitenlandse partner bepaalt altijd de prijs. U betaalt daarom nooit meer dan rechtstreeks. Wij ontvangen onze commissie van onze paardrijdvakantie partners en nemen eventueel koersrisico op ons. Wij hanteren bovendien de beste prijsgarantie en verstrekken vanuit Paardenpas soms een korting, zoals met een KNHS-lidmaatschap of een SRR-lidmaatschap ontvangt u 2,5% korting.
Annuleren, verzetten en verzekering
Afhankelijk van de paardrijdvakantiepartner in het buitenland (andere paardrijdvakantie of dezelfde) en van beschikbare data kunnen we veelal uw paardrijdvakantie verzetten, soms kostenloos, soms tegen een administratieve vergoeding. Voor de annuleringsvoorwaarden verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden. Het is verplicht een zorgverzekering en een reisverzekering af te sluiten.
Bevestiging en reisitinerary
U ontvangt van ons eerst een bevestiging per email en daarna een uitgebreide persoonlijke reisitinerary met daarin alle voor u relevante informatie over uw reis, waaronder vluchten, luchthavens, aankomst, pick-up & transfers, uw hosts, gidsen, instructeurs, de paarden, uw accommodatie, culinair, verzekeringen, gezondheid, wat mee te nemen, uw programma, reisdocumenten, het land zelf en meer.
U kunt ons e-mailen of gebruik maken van ons online reserveringsformulier.
Tel: +31(0)6-47310175 | E-mail: patricia@paardenpas.nl | Offerte | Online reserveren |
Paardenpas Clubbeste prijsgarantieknhsCollect Wolk Patricia 2015 jpg
    

Interesse

Ik heb eventueel interesse in een paardrijvakantie