Page content

De Lusitano

De Lusitano is onlosmakelijk verweven met Portugal en is, wellicht verbazingwekkend genoeg, een zeldzaam paardenras. In Portugal tellen ze momenteel circa 12.000 Lusitano's. In Nederland circa 500 Lusitano's en in Frankrijk en Brazilië enkele duizenden. Het is een volbloed ras. Zowel vaderhengst als moedermerrie dienen daarom in het Portugese stamboek geregistreerd te staan in het Livro de Adultos, het fokregister, de Associaçao Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano (APSL). Meer en meer wordt er gekruist gefokt, de crossbreeds oftewel de cruzado's. De stamboekzaken van in Nederlande gehouden en gefokte Lusitano's worden door de Vereniging Lusitano Vrienden Nederland beheerd.
De fok richt zich in Portugal vooral op moed, wendbaarheid en trouw aan de ruiter. Reden waarom de Lusitano goed inzetbaar is/was bij de stierengevechten (waarbij in Portugal de stier overigens niet gedood wordt).
Er zijn vier types Lusitano te weten:
de Andrade
de Veiga (veigahoofd en neuslijn, stierengevechten en vee drijven)
de Alter Real
de Coudelaria Nacaional (langere sterke paarden met hoge croupe, dressuur & mennen)
De Alter Real stoeterij werd in 1748 opgericht door de Portugese Koning D. Joao V.
Een Lusitano weegt gemiddeld 500 kg en heeft een stokmaat van 155 tot 165 cm. Bijna 60% van de Lusitano's zijn schimmel, andere bruin en er wordt enthousiast gefokt met zwart, ook in de crossbreeds.
De Lusitano is vurig maar heel werkwillig met veel aandacht voor de ruiter/amazone, gehoorzaam, leergierig, dapper en niet snel beledigd. Ze dragen goed, zijn lenig, tonen trots en zijn zeer comfortabel.

Lusitano Vrienden Nederland geeft vier keer per jaar het verenigingstijdschrift Revista uit. De Revista wordt samengesteld door de redactiecommissie van de LVN.
Ben je geen lid van de vereniging maar wil je de Revista wel graag ontvangen dan kun je Revista abonnee worden. Een Revista abonnement is €40,- per jaar.
De redactiecommissie is altijd opzoek naar leuk nieuws en foto’s van ‘ons’ prachtige ras. Wil je met jouw verhaal en Lusitano in de Revista neem dan contact op Gaby Vegelin via gaby.vegelin@lusitano-paarden.nl.