Latest Blogposts

Chubeka - Trektochten door het mooie Eswatini (Swaziland)

Land Eswatini/Swaziland Vliegen op Johannesburg
Vakantie Centre Based & Trek Transfers Ja
Duur 3  tot 9 nachten Rijden 3-7 dgn/3-7 u.p.dg
Periode mei - september Niveau Red.gevorderd & fit
Paarden Arabier, Boerperd Accommodatie Hut, kamer, tent
Rijdstijl Engels Western Trail Max.gewicht 80 kg
Prijsindicatie € 381 tot € 2.457 Groep/Boeking 2-8 personen
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

Mail ons Offerte | Reserveren Aanbiedingen | Blog | Media | Facebook | Gastenboek | Reisadvies |

Prachtige natuur met bergen, meren, wildlife in het kleine staatje Eswatini (Swaziland)
Rijden door de bergen van Mlilwane Wildlife Sanctuary, zwemmen in de waterbronnen in de bergen en overnachten in exquise bergretreats. Startpunt is altijd Rest Camp waar de gasten worden verwelkomd met drankjes en een briefing. Terrein is steil, veelal over veepaden en cross country, hier en daar afstappend met het paard aan de hand. Ruiters/amazones worden aangemoedigd zelf te helpen met groomen, voeren, op- en afzadelen. Geen dag is hetzelfde.

De Paarden
Aanvankelijk Arabier en Arabier gekruist met Boerperd, warmbloeden en volbloeden. Sterk en temperamentvol doch betrouwbaar. In het jaar 2006 hebben ze helaas door een vreselijke vergiftiging alle 45 paarden moeten vervangen. Het was uitermate triest, want ze waren allemaal zelf gefokt en getraind en dus een deel van de familie. Daarna zijn meer rassen ingekocht. In 2017 kwamen Percherons, Clydesdales, Friezen, Shires en Lusitano's erbij. De kudde bestaat momenteel uit 50 paraden variërend in grootte en geschikt voor de stile bergen. De paarden worden afwisselend ingezet zodat ze hun werk leuk blijven vinden en hebben een heerlijk leven op de boerderij waar andere dieren zijn zoals nyala, zebra, wildebeest, warthog en blesbuck, waardoor ze daar niet van opkijken. Ze worden onder het zadel getraind maar ook aan de longe en met grondwerk.

Harnachement
De paarden worden met eenvoudige leren hoofdstellen gereden met eenvoudige bitten en een halster van touw voor onderweg. De teugels hebben goede grip. De zadels zijn van Leon Liversage Enduro met kleine tassen voorop voor waterflessen en eveneens zadeltassen voor lunchpakketten. Uw bagage wordt door het back-up team vooruitgebracht per auto.

Uw hosts en gidsen
Professionele gidsen met First Aid Level 2 met radiocontact naar base Mlilwane Wildlife Sactuary and Montigny Forest. Backup team aanwezig met jeep. Uw gidsen hebben eerste hulp kits bij zich en zijn getraind. Nathi Lukhele kwam in 2008 bij Chubeka en is inmiddels een ervaren paardenman en gids met een grote passie voor de paarden. Petrus Bezuidenhout doet aan natural horsemanship en is een gepassioneerde field guide die in Botswana, Zuid-Afrika en Zimbabwe heeft gegidst. Hij heeft trainingen gevolgd in Amerika en heeft in heel Zuid-Afrika gereden. Hij is sinds 2019 manager. Ann Reily zowel gepassioneerde paarden- als natuurliefhebster werkt bij Big Game Parks Chubeka sinds 1997. Ze heeft cross-country en hiking gedaan, maar nu natuurlijk alles vanuit het zadel.

Accommodatie
Afwisselend verblijft u in comfortabele Swazi-hutten, hotel (1 nacht) en Klipspringer-tenten (2 pers in 4 pers) met vaste vloeren en high density rolmatrassen met katoenen lakens en slaapzakken of dekens (3 nachten en-route) , ramen en deuren hebben netten met valcro. Er zijn bucket showers en long-drop toiletten. Bij Ndlovu Camp of Stone Camp is echter geen electriciteit. Eenpersoonstenten zijn mogelijk. De bucket showers die afgescherme zijn worden met gekookt water gevuld. Zeep dispensers en kledinghaken aanwezig. Een toiletstoel wordt over een pit latrine geplaatst op een verborgen en ruim opgezette cubicle.
Restcamp Mlilwane Wildlife Sanctuary
Slaap in traditionele bijenkorfvormige hutten zonder ramen in een rond klein dorp.  Alle hutten hebben een eigen badkamer met een douche, een wastafel en een toilet.
Fly Camp
Camps worden opgezet op afgelegen plekken met prachtige vergezichten. Canvas koepeltenten worden gebruikt met canvas dekbedden, compleet met kussen, matras, lakens, dekbedden of slaapzakken. Er is een kampeerdouche en een pittoilet.
Foresters Arms
Een hotel uit de koloniale tijd met een oase van comfort op een mooie plek omgeven door prachtige tuinen vol inheemse bloemen en bomen. Uitstekend eten en een charmante sfeer.
Ndlovu-kamp - Hlane Royal National Park
Grote camping met chalets, rondavels en tenten. De tweepersoonskamers met eigen badkamer hebben gasgeisers en lantaarns omdat er geen elektriciteit is. Het gebied is omgeven door grote schaduwrijke bomen en er is een openluchtrestaurant met uitzicht op de waterpoel.

Arrangement Swazi Culture & Scenery Trail
10 dagen/9 nachten/6 dagen rijden
Mlilwane North - Klipspringer, Swazi Mountains Experience and Swazi Culture & Scenery Trails.
Deze trektocht omvat naast het paardrijden in Swaziland op dag 8, 9 en 10 safaris in een jeep/auto in het Hlane Royal National Park en Mkhaya Game Reserve. Desgewenst kunnen deze safaridagen eraf gehaald worden, maar het is wel een leuke toevoeging. Highlights de Nyonyane Mountain, spannende rivierkruisingen, bossen en door landelijk Swazi Nation Land en haar gemeenschappen, klimmen door de onbewoonde bergen van Mlilwane North met eindeloze vergezichten over Zuid-Afrika, Eswatini en Mozambique. Drie nachten in fly camps en een nacht in het luxe Forester's Arms Country Hotel.

De eerste twee nachten brengt u door in Mlilwane Wildlife Sanctuary’s Rest Camp.

Dag 1: Aankomst in de middag bij de Sanctuary, oriëntatie, kennismaking gidsen, hosts en paarden. Overnachting Rest Camp.
Dag 2:  Game rides op Mliliwane Wildlife Sanctuary met wildlife dichtbij
Ontbijt bij Hippo Haunt Restaurant, een drie uur durende ochtendrit, game viewing en leer uw paard kennen, lunch bij Hippo Haunt Restaurant, twee uur durende middagrit, diner en overnachting Res Camp. 
Dag 3
: Mlilwane North Klipspringer Camp
Ontbijt Hippo Haunt Restaurant, vertrek om 09:00 uur voor de vijfdaagse trail en vandaag vier uur in het zadel, middag relaxen in camp
Dag 4: Forester's Arms Hotel
Om 07:30 uur ontbijt bij Klipspringer Camp, 08:30 uur vertrek voor een volle dag rijden over plantages, we hebebgn zadeltaslunches mee. Een tocht door het Usuthu bos, een van de grootste door mensen aangelegde bossen ter wereld. We doorkruisen de Mhlambanyatsi weg dat door het bos gaat om einde dag bij het comfortabele Foresters Arms Hotel aan te komen waar we dineren en overnachten.
Dag 5: Mlilwane North EmaSomini Camp
Vroeg op, 07:30 uur ontbijt, vertrek om 08:30 uur,  door het bos en klimmen naar een hoogte met super uitzicht alvorens over een pittig pad naar beneden af te dalen (wellicht afstappen en paarden aan de hand meenemen) door naar een  landelijke Swazi gemeenschap. Saddlebag lunches vandaag en diner en camping.
Dag 6: Mlilwane North EmaSomini Camp
08:30 uur ontbijt, 10:00 uur vertrek voor mountain ride of split ochtend/middagtocht.
De kloven en bergen zorgen voor mooie vergezichten op Mbabane en Ezulwini stadjes, alsook op de weg die we al afgelegd hebben. Lunch geserveerd in camp met nadien nog een middagrit. Terug naar Mlilwane's Rest Camp bij de Usushwana Rivier.
Dag 7: Hlane Royal National Park 
Vandaag geen elektriciteit. 07:00 uur ontbijt, 08:00 Vertrek voor volle dag rijden naar Mlilwane Rest Camp (aankomst 12:30 uur en dan finger lunch), 14:30 Transfer naar Hlane, aankosmt 16:30 uur Diner & overnachting Ndlovu Camp.
Dag 8: Mkhaya Game Reserve
07:00 uur Ontbijt, 08:30 uur Game Drive. 12:00 Lunch 14:30 Transfer naar Mkhaya Game Reserve, 16:00 Aankomst Mkhaya, transfer naar Stone Camp (Game Drive en-route), Diner & overnachting Stone Camp.
Dag 9: Mkhaya Game Reserve
06:00 Game Drive, 08:00 Ontbijt, 13:30 Lunch, 16:00 Game Drive
Diner & overnachting Stone Camp
Dag 10: Vertrek
06:30 uur Vroeg ontbijt, 07:30 uur Vertrek Stone Camp, transfer naar meeeting point, 10:00 Gables Shopping Centre, EEzulwini - Shuttle naar Johannesburg OR Tambo
De route omvat steile afdalingen en off-path rijden en sneller op wegen zonder asfalt (4-7 uur in zadel)


Eswatini Riding Holiday Mlilwane Wildlife & KaMsholo Bushveld 
7 nachten/8 dagen/7 dagen rijden inclusief 2 nachten fly camp
Twee nachten in EmaSomini Fly Camp bij Mlilwane Wildlife Sactuary, Kamsholo Bushveld. Grote vlakten, beklimming van de befaamde Nyonyane Mountain, kleine rivierkruisingen, spectaculaire uitzichten over de Malkerns, Ezulwini en Mantenga valleien, met telkens andere landschappen, indrukwekkend bushveld met giraffes en Nguni vee bij KaMsholo met op de achtergrond de Lubombo.
Dag 1: Aankomst Mlilwane Wildlife Santuary
Aankomst middag, installeren, kennismaking gids, 16:00 uur een sundowner ride, Overnight bag en fixed en-suite accommodatie.
Dag 2: Mlilwane Wildlife Sanctuary
07:00 uur ontbijt, 08:00 vertrek voor 3-uur rit, 14:00 uur vertrek voor 2-uur durende tocht en rivier kruising, fixed en-suite accommodatie
Dag 3: Mlilwane Wildlife Sanctuary - EmaSomini Fly Camp
07:00 uur Ontbijt, 08:30 vertrek en op weg voor tocht met twee nachten in EmaSomini Fly Camp (5-6 uur per dag in zadel met saddlebag lunches, fully supported camping, geen electriciteit
Dag 4: Mlilwane Wildlife Sanctuary - EmaSomini Fly Camp
07:30 uur Ontbijt, 08:30 uur dagtocht naar de bergen van Mlilwane North, 4-6 uur rijden of opgesplitst in ochtend/middag met lunch in camp, indien dagtocht dan saddlebag lunch, fully supported camping, geen electriciteit
Dag 5: Mlilwane Wildlife Sanctuary
07:00 uur ontbijt, 08:00 volle dag rijden naar Mlilwane Wildlife Sanctuary  Rest Camp, saddlebag lunch, fixed en-suite accommodatie
Dag 6: Mlilwane Wildlife Sanctuary - KaMsholo Bushveld Safaris
07:00 uur ontbijt, 08:00 uur vertrek voor 2-uursrit, vertrek Mlilwane, lunch bij KaMsholo, installeren, 1-2 uur sunset ride, fixed en-suite accommodatie
Dag 7: Kamsholo Bushveld Safaris
06:30 uur ontbijt, 07:30 uur Nguni Mustering (2-3 uur), middagrit van 2 uur met highlight de giraffe, fixed en-suite accommodatie
Dag 8: Vertrek KaMsholo Bushveld Safaris
08:00 ontbijt, 09:00 vertrek

Eswatini Riding Holiday Mlilwane Wildlife & KaMsholo Bushveld 
5 nachten/6 dagen/5 dagen rijden
rote vlakten, beklimming van de befaamde Nyonyane Mountain, kleine rivierkruisingen, spectaculaire uitzichten over de Malkerns, Ezulwini en Mantenga valleien, met telkens andere landschappen, indrukwekkend bushveld met giraffes en Nguni vee bij KaMsholo met op de achtergrond de Lubombo.
Dag 1: Aankomst Mlilwane Wildlife Sanctuary
Aankomst in de middag, installeren, kennismaking gids, 16:00 uur sundowner ride
Dag 2: Mlilwane Wildlife Sanctuary
07:00 ontbijt, 08:00 vertrek voor 3-uurs rit, 14:00 vertrek voor 2 uurs rit naar de rivier
Dag 3: Mlilwane Wildlife Sanctuary
07:00 ontbijt, 08:00 vertrek voor volle dagtocht moutain ride met saddlebag lunch, in de avond een sundowner drive
Dag 4: Mlilwane Wildlife Sanctuary - KaMasholo Bushveld Safaris
07:00 ontbijt, 08:00 vertrek op 2-uurs rit, vertrek Mlilwane, Lunch bij KaMsholo, installeren, 2 uurs sunset ride
Dag 5: KaMsholo Bushveld Safaris
06:30 ontbijt, 07:30 Nguni Mustering (2-3 uur) en 2-uurs middagrit
Dag 6: Vertrek KaMsholo Bushveld Safaris
08:00 ontbijt, 09:00 vertrek

SHORT BREAKS
3-Day Mlilwane Riding Holiday
Dag 1: Aankomst Mlilwane Wildlife Sactuary in de middag, installeren Mlilwane Wildlife Sanctuary, sundowner ride 1 uur
Dag 2: Volle dag naar Usushwana Rivier (5-6 uur in het zadel) en sunset drive
Dag 3: Plains Ride van 2 uur en vertrek

4-Day Mlilwana Riding Holiday
Dag 1: Aankomst in de middag, installeren Mlilwane Wildlife Sanctuary, sundowner ride 1 uur
Dag 2: Eastern Plains Ride van 3 uur en Western Plains Ride van 2 uur
Dag 3: Rock of Execution Trail (4 uur in het zadel) en Sunset Drive
Dag 4: Plains Ride van 2 uur en vertrek

3-Day KaMsholo Riding Holiday
Dag 1: Aankomst KaMsholo Bushveld Safaris in de middag, installeren Mlilwane Wildlife Sanctuary, sundowner ride 1 uur
Dag 2: Nguni Mstering Ride van 3 uur en Evening ride 2 uur
Dag 3: Savanna Ride van 2 uur en vertrek


Culinair
Swazi style eten op een open vuur onder de Afrikaanse sterrenhemel met de bergen rondom en verhalen van de dag. Gasten mogen helpen met het bereiden van het eten. Vegetarisch is mogelijk. Het is helaas niet mogelijk exclusief voor banters of vegans te cateren gedurende de trektocht zelf.

Wat mee te nemen
Rijbroeken, chaps met jodphurs, flexibele bagage (liever geen koffer), neutraal gekleurde kleding (om wildlife niet te laten schrikken), shirts met lange mouwen (tegen de zon), wandelschoenen voor de avonden, cap, hoed/pet, Deet, medicijnen, masker, aspirine, handgel, zeep, disinfectant, wetties, zakdoeken, thermometer, toiletartikelen, badpak, zonnebrandcreme, fototoestel, USB-stick, smartphone, lader, powerbank, lichtgewicht jack (tegen de wind en evt regen), fleece voor de avonden, bandana/sjaal, extra schoenveters (handig voor van alles) optioneel een eigen slaapzak of binnenzak, een 'overnight bag', leesvoer. Eigen waterfles (7cm diameter) mee vanwege duurzaamheid. Probeer weinig mee te nemen, het backup team heeft beperkte ruimte in de jeep. Tevens is een flexibele rugzak beter dan een koffer. Omdat u op slechts drie nachten electriciteit heeft is het raadzaam powerbanks mee te nemen of laders die passen in een aanstekerhouder van de jeep. Er is gelegenheid vóór en na de trip volop batterijen te laden.

Wildlife
Omdat u zowel in grasland/savanne rijdt als in de hoger gelegen bergen, zult u verschillende dieren zien. Bij het water de nijlpaarden, krokodillen,  'fish eagles' en andere watervogels. Op de vlakten wildebeest (gnoe), zebra, nyala, roan antelope, bleskbuck en impala. In de kampementen veelal bezoek van de wharthogs! In het Hlane Royal National Park olifanten, witte neushoorn, leeuw en giraffe maar ook gieren. Zittend rondom de waterhole bij Ndlovu Camp zowel witte als zwarte neushoorns, giraffe, tessebe, sable antelope & buffel. Tenslotte de nachtdieren: de bushbabies bij Mkhaya's Stone Camp.


Ligging
Swaziland of Eswatini tot 2018 het Koninkrijk Swaziland ligt ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique.

Vliegen op Johannesburg Zuid-Afrika en door naar Eswatini
De afstand van Johannesburg naar Eswatini is circa 400km. Er gaat een shuttle van Johannesburg O Tambo naar Gables Shopping Centre in Ezulwini Eswatini. Heen: 09:30-14:00 uur, terug 10:30 uur. Prijs ZAR 1.00 per persoon. Eswatini (voormalig Swaziland) heeft 12 grenzen waardoor het bovendien vanuit vrijwel alle richtingen per auto bereikbaar is, zelf met een huurauto rijden kan daarom eveneens.

Pick-up & Transfers
Vanaf Johannesburg O Tambo naar Mlilwane in Swaziland duurt met de auto circa 4 uur. Doorgaans delen gasten een transfers in een minibus ad € 35 enkele reis/€ 70 retour.


Data 2023
Arrangement Swazi Culture & Scenery Trail (10 dagen) 

14-23 mei, 20-29 juni, 6-15 juli
Arrangement Eswatini 5 nachten 2023
6-11 januari, 17-21 februari, 25-28 februari, 4-9 maart, 14-19 april, 5-10 mei, 1-6 juni
Arrangement Eswatini 7 nachten 2023 (camp based)
20-25 januari, 3-10 februari, 19-26 maart, 6-13 april, 30 april-7 mei*, 1-8 september*
*deze zijn camp base met fly camp optie

Prijzen per persoon 2023 Shared Single
Mlilwana & KaMsholo 7 nachten € 1.295 € 1.388
Mlilwana & KaMsholo 7 nachten met sleep out € 1.324 € 1.409
Mlilwane 3-Day Riding Holiday € 271 € 297
Mlilwane 4-Day Riding Holiday € 454 € 493
KaMsholo 3-Day Riding Holiday € 335 € 312
Mlilwane & KaMsholo 5-Night Riding € 961 € 1.026
Swazi Culture & Scenery Trail 10 Day € 2.265 € 2.457

Singletarief wordt in rekening gebracht tot er iemand is om mee te delen. Het is slechts drie nachten mogelijk een tent voor u zelf te hebben tijdens de kampeertrektocht.

Arrangementen 
o.b.v. volpension (ontbijt/lunch/diner) in een gedeelde kamer of tent (6 nachten fixed, 3 nachten flycampging bij de 10 daagse) incl. paardrijden, game drives in de jeep, park entreegelden/conservation fees voor alle game reserves van het programma, sunset drives,  game walking, kampeerspullen en alle transfers tussen Arrlodges in Swaziland.
Excl. internationale vluchten, transfers van/naar Eswatini (kan Paardenpas wel voor u in orde maken), drankjes bij de accommodaties, reis-/annuleringsverzekering, visa en fooien.


Reserveren

Beschikbaarheid
Wij kunnen beschikbaarheid voor een door u gewenste een periode voor u opvragen en een paardrijdvakantie voor u in optie nemen. De optie kan doorgaans vijf dagen lang worden vastgehouden.
Reserveren
Bij reservering geldt een aanbetaling van 20%-50% afhankelijk van onze paardrijdvakantiepartner. Vrijwel alle paardrijdvakantiepartners hanteren 20% aanbetaling. Het restantbedrag van de reissom mag 2 maanden voor vertrek worden voldaan.
Betalen

Het is mogelijk per bank over te maken of met creditcard te betalen of IDeal via Omnikassa van Rabobank.
Prijsgarantie
De buitenlandse partner bepaalt altijd de prijs. U betaalt daarom nooit meer dan rechtstreeks. Wij ontvangen onze commissie van onze paardrijdvakantie partners en nemen eventueel koersrisico op ons. Wij hanteren bovendien de beste prijsgarantie en verstrekken vanuit Paardenpas soms een korting, zoals met een KNHS-lidmaatschap of een SRR-lidmaatschap ontvangt u 2,5% korting.
Annuleren, verzetten en verzekering
Afhankelijk van de paardrijdvakantiepartner in het buitenland (andere paardrijdvakantie of dezelfde) en van beschikbare data kunnen we veelal uw paardrijdvakantie verzetten, soms kostenloos, soms tegen een administratieve vergoeding. Voor de annuleringsvoorwaarden verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden. Het is verplicht een zorgverzekering en een reisverzekering af te sluiten.
Bevestiging en reisitinerary
U ontvangt van ons eerst een bevestiging per email en daarna een uitgebreide persoonlijke reisitinerary met daarin alle voor u relevante informatie over uw reis, waaronder vluchten, luchthavens, aankomst, pick-up & transfers, uw hosts, gidsen, instructeurs, de paarden, uw accommodatie, culinair, verzekeringen, gezondheid, wat mee te nemen, uw programma, reisdocumenten, het land zelf en meer.
U kunt ons e-mailen of gebruik maken van ons online reserveringsformulier.
Tel: +31(0)6-47310175 | E-mail: patricia@paardenpas.nl | Offerte | Online reserveren |
Paardenpas Clubbeste prijsgarantieknhsCollect Wolk Patricia 2015 jpg
    

Interesse

Ik heb eventueel interesse in een paardrijvakantie