Latest Blogposts

Escola Alcaïnça - Klassieke dressuur op Lusitano's en informele sfeer

Land Portugal Vliegen op Lissabon
Vakantie Centre based dressuur Transfers Ja of huurauto
Duur Vanaf 3 nachten/4 dgn Rijden 1 of 2lessen p.dag
Periode Hele jaar geopend Niveau Vanaf halfgevorderd
Paarden Lusitano's Accommodatie Kamers
Rijdstijl Engels / Portugees Max.gewicht 95 kg
Prijsindicatie € 624 tot € 1.589 Groep/Boeking Vanaf 1 persoon al
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

| Mail ons Offerte | Reserveren Aanbiedingen | Blog | Media | Facebook | Gastenboek | Reisadvies |


Houd je van een familiaire sfeer in combinatie met goed getrainde Lusitano's en uitstekende instructie, dan is deze Quinta (Portugese boerderij) een fijne plek voor een paardrijdvakantie. Het bestaat al meer dan 30 jaar en is wellicht daardoor hier en daar wat verouderd, al zijn ze met upgrades bezig. Veel gasten keren terug, sommigen al 20 jaar lang en die zijn meer dan enthousiast. De instructie is uitstekend en de paarden goed getraind, een fijne combinatie. Sommige klanten hebben er zelfs Lusitano's gekocht, die ze ofwel daar gestald laten en telkens bezoeken of daadwerkelijk meenemen naar hun eigen land (en evengoed terugkeren voor lessen).

Het rijden/de paarden
Dressuurlessen op de prachtige vol- en-halfbloed Lusitano paarden. Zeer goed getrainde paarden voor ervaren ruiters, maar ook leerpaarden voor beginners. U kunt schouder binnenwaarts, appuyement, changementen, piaffe en passage voelen en leren en er is aandacht voor rechtgerichtheid, contact, souplesse, verzameling en impuls. Trail rides zijn hier helaas niet mogelijk, maar lessen des te meer.

Het centrum heeft mooie raszuivere en enkele gekruiste Lusitano's, vooral ruinen met een aantal hengsten. De paarden zijn getraind om schouder binnenwaarts, travers, renvers, changementen, piaffe en passage te doen. Er zijn paarden voor beginners en voor gevorderden. De lessen duren 1,5 uur (of langer, ze nemen de tijd, het gaat ze om het bereiken van het leerdoel) , één in de ochtend en één in de middag en worden ingedeeld op niveau, met een max. van drie tegelijk. Er is een ruime overdekte rijbaan en een grote buitenrijdbaan dat gedeeltelijk overdekt zodat twee groepen tegelijk kunnen lessen. Het is mogelijk te kiezen voor één of twee lessen per dag. Enige voorkennis van de dressuur is wel handig om het meeste uit uw vakantie te halen. Voorafgaand aan uw lessen kunt u met uw instructeur doornemen wat u zou willen leren. De twee belangrijkste instructeurs zijn Georges Malleroni en Paulo Tita. Beiden hebben jarenlange ervaring. Het is verplicht om een helm te dragen tijdens de lessen.

Meer info over het paardenras de Lusitano

Programma
U kunt aankomen en vertrekken op elke gewenste dag en ook zo kort en lang blijven als u wilt, met een minimum van drie nachten.
Elke dag , ook in het weekend, volgt men een standaard programma. Ontbijt is van 8.30 tot 9.30 uur. Lunch is om 13.00 uur en diner om 20.00 uur (19.30 uur in de wintermaanden).
Er zijn twee dressuurlessen per dag. In de ochtend van 10.30 tot 12.00 uur en in de middag van 16.30 tot 18.00 uur ('s-winters van 15.30 tot 17.00).
Voordat u les krijgt heeft u de mogelijkheid om met uw instructeur door te spreken wat u momenteel rijdt en hetgeen u wilt bereiken/leren. Ruiters zijn van harte welkom om zelf op te zadelen en af te zadelen, hoewel er altijd grooms zijn om u te assisteren.
De meeste gasten boeken twee lessen per dag, en dan is uw dag best gevuld. Echter, wanneer u een week verblijft, zult u misschien een keer een middag vrij willen om in de omgeving wat rond te kijken.
Wij adviseren u te zorgen dat u op aankomstdag op tijd arriveert zodat u uw eerste les al kunt hebben en uiterlijk om 18.00 uur zodat u in elk geval uw instructeurs al ontmoet. Op de dag van vertrek is het gebruikelijk dat u nog een laatste dressuurles heeft met aansluitend een lunch en dan vertrekt.

Wanneer een niet-ruiter met u mee reist, kunt u ook besluiten één les per dag te boeken i.p.v. twee, evenals wanneer u gewoon meer tijd wilt hebben om bij het zwembad te relaxen of gewoon naar de andere lessen te kijken.

Uw hosts en hun team

Escola de Equitação is ooit opgericht door Georges Malleroni, die het inmiddels heeft overgedragen. Georges is echter nog altijd op de Quinta aanwezig. Hijzelf leerde van Nuno Oliveira, de grote Portugese meester. Oorspronkelijk uit Frankrijk kwam hij voor de Classical Equitation via Spanje naar Portugal. Behalve met Nuno Oliveira trainde hij met Jose Athayde, de grondlegger van de Portuguese School of Equestrian Art en Chief Ecuyer van de Alter-Real stud (fokkerij). Geïnspireerd door de Lusitano, door Oliveira, Athayde en de Duitser Gustav Steinbrecht, nam hij 30 jaar geleden de Escola de Equitação de Alcainça over. Het centrum is inmiddels eigendom van Sandra, Pedro en Paulo Rodrigues.

Het team
Sandra, Pedro  & Paulo Rodrigues - eigenaren
Sergio Henriques - instructeur (zelf naar grand prix) en jurylid nationale working equitation
Mario Cardoso - werkte met Georges Malleroni , traint jonge paarden en is regionaal kampioen working  equitation.
Paulo Tita - van Altér do Chão in Alentejo, waar de Nationale Lusitano Fokkerij is. Een perfectionist.
Renato - van de Alentejo, studeerde bij de Alter Real Professional School. Springen/Cross/Dressuur.
Lena - chef de cuiseine van Escola de Equitação de Alcainça
Yliana - housekeeping en helpt Lena in de keuken.
Carlos - groom & getrouwd met Lena
Andreij - groom & getrouwd met Yliana

Accommodatie
Gasten verblijven in de guesthouse op het terrein. Er zijn vijf kamers (voor 8 gasten) met bad en airconditioning. De kamers zijn eenvoudig ingericht, schoon en comfortabel. De eetkamer kijkt uit op de overdekte arena. Er is ook een kamer met bar & koelkast, wijnen en snacks (honesty bar) en diverse ontspanningsruimten, eentje met een snookertafel. Er is een prachtig groot buitenzwembad (niet verwarmd, maar wel het gehele jaar open). Er is een binnenrijbaan en een buitenrijbaan van 65x25m , een half overdekte rijbaan, een grote piste (dat nu voor longeren wordt gebruikt) en een kleine kapel.
Er is gratis WiFi.

Culinair
Home-made gebaseerd op de Portugese traditionele gerechten en dagelijks in de eetkamer geserveerd van waar u uitkijkt op de binnenrijdbaan. Lena, de chefkok bereidt alle maaltijden met gezonde, verse en veelal organische ingrediënten. Ze schept er plezier in om de verschillende recepten en het Portugese koken met de gasten te bespreken. Ze kan tevens heerlijke vegetarische maaltijden bereiden.
Ontbijt met lokaal brood, jams, kaas, ontbijtgranen, seizoensfruit, sinaasappelsap, thee & koffie.
Tweegangenlunch met vlees/vis, salade, fruit, huiswijnen, water, koffie of thee.
Driegangendiner met soep, vlees/vis* gerecht, dessert, huiswijnen, water, koffie of thee.
Er is voorts altijd water, koffie, thee en koekjes beschikbaar in de eetkamer en de ruiterlounge. Frisdranken, bier, witte en rode wijnen, alsook de Portugese specialiteit Vinho Verde worden in de Bar en in de Riders Lounge verkocht. U kunt altijd om specifiek eten vragen, wanneer mogelijk wordt dat ingewilligd. Dieetwensen (glutenvrij/lactosevrij) worden tevoren doorgegeven.


Ligging
Alcaïnça ligt 25km ten noord-westen van Lissabon en is daarmee goed en vlot bereikbaar, zowel met een huurauto als door Paardenpas georganiseerde pick-up & transfers. Bovendien ligt het behalve van het mooie Lissabon, wat leuk te combineren is, vooral de oude stad is leuk. De Quinta ligt op nog geen 15km van de Atlantische kust en niet ver van andere leuke plaatsen om te bezichtigen zoals Mafra met het befaamde klooster (5km) , Sintra (paleizen en tuinen) en Bélem (Royal Academy of Equestrian Art).

Vliegen op  Lissabon
U kunt zelf uw vluchten boeken of dat aan ons overlaten, dat maakt ons niets uit. Wij adviseren u te wachten met het boeken van vluchten tot wij uw paardrijdvakantie hebben bevestigd. Wij geven uw vluchtinfo altijd door aan uw host zodat hij weet hoe laat hij u kan verwelkomen en de chauffeur daarbij rekening kan houden met eventuele vervroegingen of vertragingen. U kunt ook een huurauto nemen. Er gaan veel airlines naar Lissabon (EasyJet, TAP, Iberia, KLM, Transavia) vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

Pick-up & Transfers van/naar de luchthaven of  van/naar binnenstad van Lissabon. Ook kunt u een auto huren, dan verstrekken wij u de routebeschrijving. U kunt zelf een auto huren of dat aan ons overlaten, vraag ons gerust.


Weer en klimaat
Bijna altijd warm en droog. In juli en augustus kan het boven de 30°C komen. De natste maanden zijn oktober tot maart en dan kan het ook 's-avonds koud zijn.

Taal
Portugees is de officiële taal in Portugal. Uw host en gids spreken natuurlijk Engels.

Gezondheid
Wij adviseren contact op te nemen met huisarts, vaccinatieburo en/of GGD.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken
Reisadvies Portugal | Ministerie van Buitenlandse Zaken | Portugal | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken


Working Equitation Program - deze special wordt voor 2023 pas weer ingepland
Tot die tijd is het mogelijk dressuurlessen van de standaardprogramma's in te wisselen voor Working Equitation-lessen.
Escola de Equitaçao de Alcainça heeft nu een speciale week waarin u Working Equitation kunt leren, een eeuwenoude hippische discipline, waarop de Lusitano mede is gefokt. Bij de Portuguese Equitation (Equitação a Portuguesa) en/of de Working Equitation (Equitação de Trabalho) blinkt de Lusitano uit in zijn bekwaamheid, wendbaarheid, gemak in de omgang, beweeglijkheid en balans. Tijdens deze week leert u de Working Equitation in het zadel van getrainde Lusitano's. U leert alles over het voorbereiden van de paarden met invlechten, groomen en het optuigen met het specifieke Portugese harnachement en u heeft twee rijlessen per dag. Uw instructeur is João Batalha. João is een ervaren Working Equitation professional die op nationaal niveau wedstrijden rijdt met enkele van de Lusitano's van Escola de Equitaçao de Alcainça en ook met enkele van zijn eigen paarden. U dient om aan deze week mee te doen wel alle gangen stap, draf en galop al goed te beheersen en de basisbegrippen van de dressuur te kennen. De lessen worden gegeven met maximaal twee ruiters/amazones tegelijk om goed individueel aandacht te kunnen garanderen. De lessen worden in het Engels gegeven.

Andere activiteiten
Daarnaast brengt u een bezoek aan Luis Miguel Mongteiro Ferreira, een Portugese zadelmaker met een ruitersportzaak in het nabij gelegen dorp Malveira. Behalve alles op maat maken heeft hij een ruitersportzaak met alles wat u wellicht vergeten bent in de koffer te stoppen - of juist mee terug wil nemen. Het is tevens mogelijk een bezoek te brengen aan Coudelaria de Alter (de nationale fokkerij).
Arrangementen
O.b.v. volpension (ontbijt/lunch/diner) in een gedeelde tweepersoonskamer, incl. paarden en instructie met twee personen, theorie, groom-/tackinstructie en transfer naar een Lusitano-stoeterij.
Excl. vluchten naar Lissabon en transfers van/naar Alcaïnça.
Klik hier voor het Working Equitation programma van dag tot dag.
Bezoek de Golegã Horse Fair samen met uw host van Alcaïnça
Elk jaar in November is er in Golegã een groot Lusitano-paardenfestijn van ruim een week waarbij Lusitano-fokkers uit het hele land bijeenkomen. Er zijn shows, parades en de Portugese wijn vloeit. Alcaïnça neemt elk jaar haar gasten een dag er mee naar toe. Samen met zo'n vermaarde Portugese paardenman als George Malleroni er naar toe, die de mensen kent, is natuurlijk veel leuker dan het alleen te bezoeken. Inspirerend om daarna weer te rijden en misschien zelfs verleidelijk om zelf een Lusitano aan te schaffen.

Andere uitstapjes die uw host graag voor u organiseert
Bezoek aan het dorpje nabij (markt/pottenbakken/lokale ruitersportzaak) in Malveira (1 uur)
Bezoek aan de Portuguese School of Equestrian Art in Ajuda (3,5 uur)
Bezoek aan klooster en paleis in Mafra (2 uur)
Bezoek aan Jerónimos klooster, Toren van Belém en Monument met tuinen in Belem (4 uur)
Bezoek aan Sao Jorge kasteel & Oceanarium in Lissabon (5 uur)
Bezoek aan Village Palace & Pena Palace in Sintra (4 uur)

Extra activiteiten
Het is mogelijk de National Portugese Riding School, Royal Academy of Equestrian Art in Bélem (45 min van de Quinta) te bezoeken of de Coudelaria de Alter (waar de fokmerries zijn) of een speciale week met Working Equitation. Instructeur Sergio is tevens jurylid Working Equitation op Portugees nationaal niveau en er is op de Quinta working equitation materiaal aanwezig om het te proberen of verder te oefenen. Bezoek aan de Portuguese School of Equestrian Art in Ajuda of het klooster  en paleis in Mafra,de Tower of Belém, het klooster van Jerónimos en de tuinen in Belém, het Sao Jorge kasteel en Oceanarium in Lissabon of het Village paleis en Pena paleis in Sintra.

In November neemt de Quinta gasten mee naar de Golega Horse Fair en is het mogelijk een nacht in een hotel te verblijven in het nabijgelegen stadje Tomar (een goed uur van de Quinta). Gezamenlijk bezoeken de gasten dan dit magnifieke paardenevenement.

Patricia:
Alcaïnça is eenvoudigweg een heerlijke plek om te vertoeven; informeel, huiselijk, niet het meest luxueuze maar wel heel gezellig, gelegen in een prachtige omgeving met uitzicht op de heuvels. Een stal vol prachtige Lusitano-paarden en een gepassioneerde instructeur Sergio, die zelf naar Grand Prix rijdt en bovendien jurylid nationale kampioenschappen working equitation is. Er is een heerlijk zwembad, veel kamers voor gasten om te verblijven met boeken en honesty bars. 's-Morgens bij het ontbijt kijk je uit op de rijbaan waar vroeg in de ochtend dan de instructeurs zelf de paarden trainen. Lena, in de keuken maakt de verrukkelijkste Portugese gerechten. Veel gasten keren meermaals terug.

Prijzen per persoon 2024 Per dag 3 dagen 5 dagen 7 dagen
Programma A (2 lessen per dag) € 275 € 825 € 1.375 € 1.925
Programma B (1 les per dag) € 129 € 387 €    645 €    903
Niet-ruiter € 128 € 384 €    640 €    896

Kortingen
In de maanden november/december 10% korting
In de maanden januari/februari 20% korting
Boeking van 10 dagen of meer (programma A of B) 20% korting.
Groepskortingen:
Indien groep van 7 ruiters/amazones dan betalen 6 en is de 7e gratis (eventueel te verdelen)
Indien groep van 5 ruiters/amazones dan betalen 4 en krijgt de 5e een korting van 60% (evt te verdelen)
Met een KNHS- of SRR-lidmaatschap verkrijgt u 2,5% korting

Er zijn geen lessen op zondagen.
Prijzen op basis van een gedeelde tweepersoonskamer en met volpension (ontbijt/lunch/diner)
Eenpersoonstoeslag € 44,50 per nacht.
Les max 2/3 ruiters 60 minuten € 67,50
Extra overnachting o.b.v. Bed & Breakfast € 67
Extra lunch of diner € 20
Transfers
Transfers  enkele reis (Lissabon Airport-Alcainca-Lissabon Airport) € 117 per auto max. 3 personen
Transfers enkele reis (Hotel in Lissabon-Alcainca-Hotel in Lissabon) € 138 max. 3 personen
Huurauto
Overweeg op de luchthaven een huurauto te nemen. Het is een halfuurtje rijden naar Alcaïnça en op het landgoed kunt u uw auto veilig parkeren. Het is dan eenvoudig om even naar Malveira te rijden. Veelal bent u met een huurauto dan goedkoper uit, zelfs indien u de auto daar enkele dagen zou laten staan.

Arrangement
o.b.v. volpension (ontbijt/lunch/diner) verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer, met wijn bij het eten en lessen van Engels-sprekende instructeur conform het gekozen programma.
Exclusief vluchten, transfers of huurauto, reis-/annuleringsverzekering, excursies en wasserij. Geen eenpersoonstoeslag indien u een kamer deelt.

Arrangement
o.b.v. volpension (ontbijt/lunch/diner) verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer, met wijn bij het eten en lessen van Engels-sprekende instructeur conform het gekozen programma.
Exclusief vluchten, transfers of huurauto, reis-/annuleringsverzekering, excursies en wasserij.

Reserveren

Beschikbaarheid
Wij kunnen beschikbaarheid voor een door u gewenste een periode voor u opvragen en een paardrijdvakantie voor u in optie nemen. De optie kan doorgaans vijf dagen lang worden vastgehouden.
Reserveren
Bij reservering geldt een aanbetaling van 20%-50% afhankelijk van onze paardrijdvakantiepartner. Vrijwel alle paardrijdvakantiepartners hanteren 20% aanbetaling. Het restantbedrag van de reissom mag 2 maanden voor vertrek worden voldaan.
Betalen

Het is mogelijk per bank over te maken of met creditcard of IDeal via Rabobank Smartpay.
Prijsgarantie
De buitenlandse partner bepaalt altijd de prijs. U betaalt daarom nooit meer dan rechtstreeks. Wij ontvangen onze commissie van onze paardrijdvakantie partners en nemen eventueel koersrisico op ons. Wij hanteren bovendien de beste prijsgarantie en verstrekken vanuit Paardenpas soms een korting, zoals met een KNHS-lidmaatschap of een SRR-lidmaatschap ontvangt u 2,5% korting.
Annuleren, verzetten en verzekering
Afhankelijk van de paardrijdvakantiepartner in het buitenland (andere paardrijdvakantie of dezelfde) en van beschikbare data kunnen we veelal uw paardrijdvakantie verzetten, soms kostenloos, soms tegen een administratieve vergoeding. Voor de annuleringsvoorwaarden verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden. Het is verplicht een zorgverzekering en een reisverzekering af te sluiten.
Bevestiging en reisitinerary
U ontvangt van ons eerst een bevestiging per email en daarna een uitgebreide persoonlijke reisitinerary met daarin alle voor u relevante informatie over uw reis, waaronder vluchten, luchthavens, aankomst, pick-up & transfers, uw hosts, gidsen, instructeurs, de paarden, uw accommodatie, culinair, verzekeringen, gezondheid, wat mee te nemen, uw programma, reisdocumenten, het land zelf en meer.
U kunt ons e-mailen of gebruik maken van ons online reserveringsformulier.
Tel: +31(0)6-47310175 | E-mail: patricia@paardenpas.nl | Offerte | Online reserveren |
Paardenpas Clubbeste prijsgarantieknhsCollect Wolk Patricia 2015 jpg